Skip to content

Παράταση και στην προθεσμία ενσωμάτωσης της IDD

Πριν απο λίγο διάστημα κυκλοφόρησε η είδηση ότι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, της γνωστής σε όλους πλέον IDD, αναβάλεται για τον Οκτώβριο του 2018. Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι παράταση  θα δοθεί και στην διορία ενσωμάτωσης της Οδηγίας, στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών μελών.

Έτσι, ενώ όλα τα κράτη-μέλη ήταν υποχρεωμένα μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2018 να έχουν ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των κανόνων, τελικά, νέα πρόταση που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτή με γρήγορες διαδικασίες από την Κομισιόν, ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου 2018.

Δίνεται έτσι ένα επιπλέον περιθώριο τεσσάρων μηνών στα κράτη – μέλη, για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες που θα μετατρέψουν τους κανόνες της IDD σε νόμους του κράτους.

Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη καθυστέρηση θα βοηθήσει το έργο της σχετικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου (συμμετέχουν εκπρόσωποι ΔΕΙΑ, Εταιρειών, Διαμεσολάβησης) το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί και το οποίο, σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί το τελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας. Μετά την Νομοπαρασκευαστική το τελικό νομοσχέδιο θα διαμορφωθεί από το Υπουργείο και στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, φαίνεται να οριστικοποιείται και ο Οκτώβρης του 2018 ως τελική ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ντιρεκτίβας.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την IDD η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή επαναξετάζει όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, μεταξύ άλλων τα κριτήρια καταγγελίας σύμβασης,  τις αθέμιτες πρακτικές εναλλακτικών δικτύων, τις βαθμίδες της Διαμεσολάβησης κ.α.. Διαβάστε περισσότερα:

Επιτροπή μελέτης ΙDD: ευκαιρία να διορθωθούν τα κακώς κείμενα

Δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά οι κατηγορίες της Διαμεσολάβησης εκτιμά η ΕΑΔΕ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *