Skip to content

Στα σκαριά νέος ενιαίος νόμος για την Διαμεσολάβηση

Ως τα μέσα Νοεμβρίου πήρε παράταση εργασιών η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει την ενσωμάτωση της IDD στην ελληνική νομοθεσία και επ’ ευκαιρίας, την ενσωμάτωση όλης της ήδη υπάρχουσας, εθνικής νομοθεσίας που αφορά στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Στόχος, να διαμορφωθεί ένας νέος ενιαίος νόμος.
Ρεπορτάζ: Χρ. Μωράκη
Σε δύο περίπου μήνες, όταν η Επιτροπή (απαρτίζεται από εκπροσώπους της ΤτΕ, των Ασφαλιστικών εταιρειών και της Διαμεσολάβησης) ολοκληρώσει το έργο της, θα παραδώσει προτάσεις του σχεδίου νόμου στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο με τη σειρά του, αφου καταλήξει στην οριστική μορφή θα το θέσει σε δημόσια διαβούλευση.
(Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης το νομοσχέδιο αναρτάται στο Διαδίκτυο (diavgeia.gov.gr) και εκεί κάθε φορέας ή πολίτης μπορεί να καταθέσει τις προτάσεις, σκέψεις ή αντιρρήσεις του).
Κατόπιν τούτου, το νομοσχέδιο επιστρέφει στο ΥΠΟΙΚ , λαμβάνει την οριστική του μορφή και οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον Φεβρουάριο 2018, μήνας κατά τον οποίο αρχίζει να ισχύει επισήμως η IDD.
Μέχρι τότε η Επιτροπή έχει ακόμη δρόμο μπροστά της και προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών οι κατηγορίες διαμεσολάβησης, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σε περίπτωση λύση σύμβασης κλπ. Ταυτόχρονα και η ενσωμάτωση της IDD, η οποία βαίνει ομαλά και χωρίς να απομακρύνεται ιδιαίτερα από το κείμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (διαβάστε: IDD: Περισσότεροι κανόνες για την προστασία του καταναλωτή , IDD: Ανατρεπτική η νέα Οδηγία που μπαίνει στη ζωή μας , Παράπονα και εξωδικαστική επίλυση διαφορών – τι προβλέπει η IDD).
Την διαμεσολάβηση εκπροσωπούν οι Δήμητρα Λύχρου (Πρόεδρος ΕΑΔΕ) και Δημήτρης Γαβαλάκης (Πρόεδος ΠΣΣΑΣ) ως αναπληρωματικός. Ταυτόχρονα στις διαβουλεύσεις συμμετέχουν και οι υπόλοιποι φορείς μέσω των προέδρων τους, Παναγιώτης Λελεδάκης (Πρόεδρος ΠΣΑΣ) και Ιωάννης Ξηρογιαννόπουλος Ιωάννης (πρόεδρος ΣΕΜΑ).
Οι συναντήσεις είναι συχνές –μία την εβδομάδα –και περίπου στα τέλη του επόμενου μήνα ενδεχομένως να μπορεί να δοθεί μια πρώτη εικόνα του τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Προς το παρόν πάντως είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα ή εκτίμηση, μιας και δεν έχει αποφασισθεί καν ποια θέματα, πέραν της IDD, θα περιέχει η τροποποίηση του υφισταμένου νομικού πλαισίου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *