Skip to content

Συνήθεις ερωτήσεις που τίθενται στο ερωτηματολόγιο υγείας

342

Από την Λένα Γκρίτζια*

Στις επόμενες αναρτήσεις, για λόγους κατανόησης, θα γίνει μια απόπειρα οι ερωτήσεις του ερωτηματολόγιου υγείας να “γκρουπαριστούν” ανα πάθηση. Σήμερα θα ασχοληθούμε με την Παχυσαρκία και την Υπερλιπιδαιμία. Καταρχήν θα περιγράφεται με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο η πάθηση και κατόπιν θα ακολουθούν σχετικές ερωτήσεις, τις οποίες μπορεί να υποβάλλει ο Σύμβουλος προς τον υποψήφιο ασφαλισμένο, προκειμένου εκείνος να καταλάβει καλύτερα τι του ζητάται και να δώσει την κατάλληλη απάντηση. Εδώ είναι χρήσιμο να γίνει μια διευκρίνιση. Οι Underwriters δεν είναι γιατροί. Δεν πραγματεύονται απο μόνοι τους ιατρικά θέματα.  Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω έχουν την ιατρική έγκριση και “σφραγίδα” του Συμβούλου ιατρού παθολόγου κ. Γιώργου Πέτρου.Να πούμε επίσης ότι η στήλη με χαρά θα δέχεται ερωτήσεις αναγνωστών, ερωτήσεις διευκρινιστικές και διερευνητικές γύρω από ιατρικά ή άλλα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Για ευνόητους λόγους δεν είναι ωστόσο δυνατόν να απαντώνται ερωτήσεις γύρω από την ασφαλισιμότητα η μη υποψήφιων πελατών  – αυτή ως γνωστόν εξαρτάται από την πολιτική και τη φιλοσοφία της κάθε εταιρείας ξεχωριστά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να “εξετάζεται” υπό μορφή δημόσιου διαλόγου. 

  1. Ερώτηση για το ύψος και το βάρος του υπ’ ασφάλιση προσώπου. Η ερώτηση γίνεται για να διαπιστωθεί αν το άτομο πάσχει ή όχι από “παχυσαρκία”.

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα ονομάζεται παχυσαρκία, η οποία προκαλείται από την υπερβολική λήψη τροφής ή και από τον καθιστικό τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχική αιτία αποτελούν τα γονίδια, ενδοκρινολογικές διαταραχές, φαρμακευτική αγωγή ή ψυχιατρική ασθένεια.

Η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες απόκτησης αρτηριακής υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και της αύξησης των λιπιδίων του αίματος. Η αρτηριακή υπέρταση, η αύξηση των λιπιδίων του αίματος και ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών όπως είναι: παθήσεις των αγγείων της καρδιάς, εγκεφαλικό, νεφρική ανεπάρκεια, λιπώδες ήπαρ, πέτρες στη χολή, απόφραξη μεγάλων αγγείων του σώματος.

Επισημαίνεται ότι και η σημαντική απώλεια βάρους υποδεικνύει είτε νευρογενή ανορεξία είτε κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα που πιθανόν να μην έχει ακόμα διαγνωσθεί.

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) γνωστός και ως BMI (Βody Μass Ιndex), είναι παγκόσμια αποδεκτός τρόπος για τον καθορισμό και την ποσοτικοποίηση της παχυσαρκίας και υπολογίζεται με τον ακόλουθο τύπο: Δ.Μ.Σ.: πηλίκο βάρους (kg)/ το τετράγωνο του ύψους (m) Παράδειγμα: Ύψος 1.80m, Βάρος 79 kg

Υπολογισμός: 79/ (1.80Χ1.80) =24,38 φυσιολογική τιμή

Διαβάθμιση Παχυσαρκίας σύμφωνα με τον Δ.Μ.Σ. και πως ερμηνεύεται

Screen shot 2015-11-06 at 10.43.50 AM

Ερωτήσεις για την παχυσαρκία:

  • Αν έχει υπάρξει μεταβολή, τα τελευταία χρόνια, του σωματικού βάρους (αύξηση – μείωση) και πόσο ( kg);
  • Αν έχει συσταθεί κάποια φαρμακευτική ή χειρουργική επέμβαση ή άλλη μέθοδος για την μείωση του σωματικού βάρους.
  • Αν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προς διερεύνηση της απώλειας του σωματικού του βάρους

Σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης ζητείται το ιστορικό νοσηλείας, οι σχετικές ιατρικές εξετάσεις καθώς και εξέταση γαστροσκόπησης μετά την επέμβαση.

Ζητούνται οι εξετάσεις που έχουν γίνει για τον έλεγχο της απώλειας βάρους.

2) Ερώτηση αν το υπ’ ασφάλιση πρόσωπο ελάμβανε ή λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σχετικά με υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη (“Υπερλιπιδαιμία”)

Υπερλιπιδαιμία είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία αυξάνονται τα λιπίδια του αίματος. Τα κύρια λιπίδια του αίματος είναι η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αφού χρησιμεύουν στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών, στην σύνθεση ορμονών και αμφότερα παράγονται στο ήπαρ.

Η χοληστερίνη, όπως και τα τριγλυκερίδια, είναι λιπίδια του αίματος, αδιάλυτα στο νερό και στο πλάσμα. Για να κυκλοφορήσουν τα λιπίδια στο αίμα ενσωματώνονται σε ειδικά συμπλέγματα, ευδιάλυτα στο πλάσμα του αίματος, τα οποία λέγονται λιποπρωτεΐνες. Υπάρχουν δύο κύρια είδη λιποπρωτεινών . Οι λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας (L.D.L. – Low Density Lipoproteins) ή «κακή» χοληστερίνη (καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα αυτής στο αίμα αυξάνει την πιθανότητα αθηρωσκλήρωσης των αγγείων και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων) και οι λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας (H.D.L. – High Density Lipoproteins) ή «καλή» χοληστερίνη (αφού όταν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα στο αίμα προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία του οργανισμού).

Ενώ τα λιπίδια είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού οι τιμές αυτών σε ανώτερο από τα φυσιολογικά επίπεδα αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων .

Επισημαίνεται ότι η πολύ χαμηλή τιμή της χοληστερίνης (< 140 mg/dL) μπορεί να υποδηλώνει ηπατικό πρόβλημα.

Πίνακας τιμών λιπιδίων

Screen shot 2015-11-06 at 10.44.07 AM

Ερωτήσεις για την υπερλιπιδαιμία:

  • Από πότε έχουν διαπιστωθεί οι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, ποιες είναι οι τιμές των H.D.L. και L.D.L. Ζητούνται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων της πρώτης διάγνωσης
  • Ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται (όνομα φαρμάκων και δοσολογία)
  • Ποιες είναι οι τιμές των λιπιδίων υπό φαρμακευτική αγωγή, ζητούνται οι αντίστοιχες ιατρικές εξετάσεις.
  • Αν έχει υποβληθεί σε άλλες ιατρικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, δοκιμασία κοπώσεως κ.λ.π. Ζητούνται εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί.

Την επόμενη Παρασκευή: Αρτηριακή υπέρταση & Σακχαρώδης διαβήτης

* Η Λένα Γκρίτζια είναι Διευθύντρια Αποζημιώσεων & Εκτίμησης Κινδύνων Ζωής, Ατυχημάτων & Υγείας της Eurolife ERΒ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *