Skip to content

Συσπείρωση 20 σωματείων με πρωτοβουλία της ΕΑΔΕ

      • Προσπάθεια συσπείρωσης 20 σωματείων και των εκλεγμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας επιχειρεί η ηγεσία της ΕΑΔΕ και της Επιτροπής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ
      • Στόχος το feedback από την Περιφέρεια και οι στοχευμένες δράσεις
      • Αρχές Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη Σωματείων και Εκπροσώπων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων

    Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
    kosmas@underwriter.gr

    Ένα μεγάλο στοίχημα συσπείρωσης σε κοινή βάση και ισχυρή «φωνή» των 20 και πλέον σωματείων ανά την Ελλάδα και όλων των εκλεγμένων διαμεσολαβητών στα 52 επιμελητήρια όλης της χώρας επιχειρεί η ηγεσία της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ, προκειμένου να καταστείλει το πλήθος των μελανών σημείων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

    Το σχέδιο θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή αρχές Μαϊου με την πρώτη τηλεδιάσκεψη Σωματείων και Εκπροσώπων Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, προτάσσοντας τα 10 σημεία της «ατζέντας» που θα ξεδιπλωθεί έως το τέλος της χρονιάς. Ασφαλιστικό – φορολογικό, οδηγία IDD, κανονισμός GDPR, ανασφάλιστα, εξωστρέφεια του μητρώου διαμεσολαβητών, επαναφορά φοροαπαλλαγών, web τηλεδιασκέψεις, συναντήσεις των προέδρων ανά την επικράτεια, συνέδριο, θέματα POS, αθέμιτες πρακτικές bancassurance, η επαναφορά του θεσμού «Δόκιμος Ασφαλιστικός Σύμβουλος» , προώθηση της ασφαλιστικής συνείδησης και της προστιθέμενης αξίας του Διαμεσολαβητή, κώδικας δεοντολογίας , lobbying, η υποχρεωτική ασφάλιση των Φυσικών Καταστροφών, και τα ΣΔΙΤ αποτελούν τους βασικούς άξονες του πολυσχιδούς προγράμματος δράσης.

    (Φωτό πάνω: Στιγμιότυπο απο παλαιότερη συνάντηση ΕΑΔΕ – ΕΕΑ με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για τον νόμο Κατρούγκαλου. Διακρίνονται απο αριστερά Παν. Λελεδάκης, Πρόεδρος ΕΑΔΕ & ΠΣΑΣ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ, Τρ. Αλεξιάδης, Παν. Παντελής Φοροτεχνικός Σύμβουλος ΕΕΑ και ο Δημ. Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας ΕΕΑ. Κεντρική φωτό: Παναγιώτης Λελεδάκης)

    «Εισάγουμε τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας στην καθημερινότητα του διαμεσολαβητών προκειμένου να ενδυναμώσουμε τη φωνή του κλάδου» επισήμανε μιλώντας στο Undewriter.gr ο Παναγιώτης Λελεδάκης, πρόεδρος της ΕΑΔΕ και του ΠΣΑΣ. «Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε κοινή βάση συνεννόησης με τα σωματεία και τους φορείς όλης της Ελλάδαςσε τακτικές συναντήσεις, προκειμένου να έχουμε feedback απ’ όλη την Περιφέρεια και στοχευμένη δράση».

    Εθνική συνεννόηση
    Το νέο περιβάλλον «εθνικής» συνεννόησης πρόκειται να ενεργοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου, όπου θα επιχειρηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των 20 σωματείων και των εκλεγμένων μελών των επιμελητηρίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΔΕ, «ξεκινάμε διαδικτυακά και σε δεύτερο επίπεδο θα έχουμε δια ζώσης συναντήσεις. Έχουμε στόχο τη διεξαγωγή κάποιων μεγάλων συνεδρίων ανά την Ελλάδα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς».

    Τα θέματα που πρόκειται να τεθούν επί τάπητος είναι το ασφαλιστικό – φορολογικό σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. «Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μείζον ζήτημα για τον κλάδο» τονίζει ο Παναγιώτης Λελεδάκης, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε υποστηρίξει την προσφυγή, από κοινού με όλα τα Αντιπροσωπευτικά Σωματεία των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Ενώσεων Επιστημόνων, προσφεύγοντας στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 (και οι πρόσθετες υπουργικές αποφάσεις) ως αντίθετος στο Σύνταγμα”.

    Η ΕΑΔΕ αντιτίθεται σθεναρά στον παρόντα νόμο καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές, αντί να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος, προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι καταβληθείσες εισφορές να αντιμετωπίζονται ως εισόδημα και όχι ως δαπάνη, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη και άδικη αφαίμαξη των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    IDD και GDBR
    Στην ενημέρωση περιλαμβάνονται και η οδηγία IDD και ο κανονισμός GDBR, καθώς υπάρχουν νομοθετικές ασάφειες για τον τρόπο εφαρμογής τους. «Περιμένουμε το τελικό κείμενο για να δούμε πώς θα παρέμβουμε» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΔΕ σχολιάζοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση της οδηγίας IDD, ενώ για τον κανονισμό GDPR τονίζει ότι «χρειάζεται ερμηνεία του νόμου και να δώσουμε κατευθυντήριες οδηγίες στους διαμεσολαβούντες για το πως θα συμμορφωθούν πρακτικά».

    Στο φιλόδοξο πρόγραμμα της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, προβλέπεται η συνάντηση των προέδρων από τα σωματεία να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, βάζοντας τα θεμέλια του πρώτου συντονισμένου συνεδρίου που θα ακολουθήσει μετά το καλοκαίρι.

    Συμφωνία με τράπεζες για τη χρήση POS
    Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί συμφωνία με τράπεζα επιλογής που θα εξασφαλίζει χαμηλότερες προμήθειες για τα μέλη της ΕΑΔΕ. Η χρήση POS είναι υποχρεωτική για τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλά όχι για τους Διαμεσολαβητές ωστόσο η ΕΑΔΕ θεωρεί ότι και βάσει της απόφασης του νομοθέτη, που η βούλησή του είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών, αλλά και βάσει της φύσης και οργάνωσης του επαγγέλματος, η προμήθεια και διάθεση του POS είναι αναγκαία για όσους εισπράττουν ασφάλιστρα.

    Η εξωστρέφεια του μητρώου διαμεσολαβητών, προκειμένου να έχει πρόσβαση ο καταναλωτής στην «ταυτότητα» του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και η αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών bancassurance αποτελούν επίσης στόχους της ΕΑΔΕ.

    Στα πλάνα του 2018 ο Παναγιώτης Λελεδάκης και η ΕΑΔΕ ποντάρουν στην εξωστρέφεια, την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης και την επικοινωνία της προστιθέμενης αξίας του διαμεσολαβητή, επιχειρώντας σε συνεργασία και με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος την επικοινωνία του θεσμού στις νεότερες γενιές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *