Skip to content

Το Επικουρικό Κεφάλαιο δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία

Χριστίνα Μωράκη

Αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα απασχόλησε τον Τύπο το Επικουρικό Κεφάλαιο αυτοκινήτων. Αφορμή είναι η συνταγματικότητα ή μη  του νόμου που ορίζει από αυτό ανώτατο όριο αποζημίωσης για ψυχική οδύνη συγγενών τα 6.000 ευρώ.  Το όριο αυτό αποφασίστηκε το 2012, με βάση τα δεδομένα των υποθέσεων που εκδικάζονταν μέχρι τότε αλλά και την οικονομική κατάσταση του Επικουρικού, με στόχο, προφανώς την βιωσιμότητά του.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, διάφοροι δικηγορικοί σύλλογοι (τα μέλη των οποίων ως γνωστόν αμείβονται με ποσοστό επί των αποφάσεων – αποζημιώσεων), ισχυριζόμενοι ότι ο νόμος δεν είναι συνταγματικός, έχουν φέρει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα να φτάσει να συζητηθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η θέση του Επικουρικού και των ασφαλιστικών εταιρειών είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος προστατεύει τα συμφέροντα της κοινωνίας και των ασφαλισμένων γιατί στην ουσία, το βοηθά να συνεχίσει να υπάρχει. Με νομικούς όρους, η συνταγματικότητα υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το Επικουρικό δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία και άρα τίποτα δεν το υποχρεώνει να αποζημιώνει όπως αυτές – δεν υπάρχει δηλαδή διάταξη, που να προκύπτει από έτερο νόμο και να επιβεβαιώνει ότι πρέπει να αποζημιώνει με τους ίδιους όρους.

Όταν  είχε για πρώτη φορά συσταθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο, το 1976, είχε θεωρηθεί ότι μπαίνει στη θέση της ασφαλιστικής και άρα αποζημιώνει όπως αυτή, με  τα ίδια όρια και όρους. Τότε ωστόσο, υπήρχαν τα περιθώρια για κάτι τέτοιο και από δική της πρόθεση η ασφαλιστική αγορά είχε τη διάθεση και την δυνατότητα να πληρώνει τα κακώς κείμενα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Λαμβάνοντας υπόψη τα τωρινά της μεγέθη αλλά και τη συχνότητα των ανακλήσεων, η αγορά εκτιμά ότι δεν αντέχει ένα Επικουρικό Κεφάλαιο που παίρνει τη θέση της ασφαλιστικής εταιρείας. Εξ’ ορισμού άλλωστε η θέση του είναι «επικουρική», δηλαδή δευτερεύουσα, βοηθητική. Στην τελική, αναλαμβάνει ένα βάρος για το οποίο δεν ευθύνεται.

Όπως και να έχει το πράγμα, ο νόμος περί ψυχικής οδύνης έχει ήδη κριθεί δύο φορές αντισυνταγματικός, με αποφάσεις του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου – ωστόσο η συνταγματικότητά του δεν κρίνεται από ένα τμήμα αλλά από την Ολομέλεια.

Η απόφασή της οποίας μπορεί να πάρει αρκετό διάστημα, ενδεχομένως και μήνες, ανάλογα με το φόρτο εργασίας και την προτεραιότητα που θα δοθεί στο θέμα.

Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός το Επικουρικό θα επιβαρυνθεί με δεκάδες εκατομμύρια και για υποθέσεις που εκκρεμούν και από υποθέσεις που θα εκδικαστούν στο μέλλον. Οι αποζημιώσεις πάντως, που δίνει για σωματικές βλάβες/υλικές ζημιές υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο που θα υπολογίζονταν και από μια ενεργή ασφαλιστική εταιρεία.

Στις Βρυξέλλες για την Enterprise

Στις Βρυξέλλες και στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης θα μεταβούν την επόμενη εβδομάδα οι Πρόεδροι των Επικουρικών Ταμείων Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας και από την Ελλάδα ο Πρόεδρος Γιώργος Βαλαής, προκειμένου να προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας συμφωνία για τις εκκρεμείς ζημίες της Enterprise. Η Βρετανική αρχή είναι η πλέον αρμόδια να πληρώσει τα..σπασμένα της εταιρείας η οποία έδρευε στο Γιβραλτάρ, που ανήκει στη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Βρετανοί δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν κατ’ αποκλειστικότητα το βάρος, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να το αποφύγουν…

Ερωτήματα υπάρχουν και για την International Life, τις εκκρεμότητες της οποίας χειρίζεται ο διαχειριστής, και είναι ιδιαιτέρως πιθανό κάποια στιγμή να τις μεταφέρει στο Επικουρικό.

1 Comment

  1. Avatar

    Κ.Μωράκη επειδή το Ε.Κ έχει επικουρικό χαρακτήρα ακριβώς για αυτό έπρεπε να αποζημιώνει ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη στο ακέραιο.Η ψυχική οδύνη και η ηθική βλάβη δεν είναι αυτά που οι περισσότεροι πιστεύουν και εσείς υποστηρίζεται δηλ.χρήματα που απαλύνουν το πόνο.Τα δικαστήρια τα δίνουν ως ένα χρηματικό ποσό για να επανέλθει το θύμα και οι οικείοι του στη πρότερη οικονομική
    θέση.Το Ε.Κ δε, που δεν είναι ασφαλιστική εταιρία σε περίπτωση υλικών ζημιών αποζημειώνει σχεδόν σαν ασφαλιστική.Χίλια άτομα να δεν αποζημιωθούν με 300 ευρω για ένα προφυλακτήρα δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα .Μια οικογένεια που έχασε τον οικονομικό και προσωπικό της στυλοβάτη και της επιδίκασε το δικαστήριο 300 χιλιάδες και δεν τα πάρει θα καταστραφεί.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *