Skip to content

Υγεία: υψηλή ακυρωσιμότητα και μαζική στροφή προς συμβόλαια με απαλλαγές

eaeeΕξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για την πραγματική πορεία του κλάδου υγείας τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων & Υγείας) για την περίοδο 2012-2015:

Αυτό που καταρχάς αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σταθερά, τα δύο τρίτα των ασφαλίστρων που εισπράττονται στην υγεία επιστρέφονται στους ασφαλισμένοους με τη μορφή αποζημιώσεων – γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα περίτρανα την αξία και την φιλοσοφία της ασφάλισης.

Το 2015, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ατομικών συμβολαίων υγείας ήταν 513,5 εκ ευρώ, και οι πληρωθείσες αποζημιώσεις έφτασαν τα 336,2 εκ. ευρώ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για την διαδικασία πώλησης έχουν εξάλλου οι εξής δύο σημαντικές τάσεις:  η στροφή σε συμβόλαια με συμμετοχή ή απαλλαγή (το ποσοστό των συγκεκριμένων συμβολαίων από 59% το 2012 αυξήθηκε στο 70% το 2015), σε σχέση με τα συμβόλαια πλήρους κάλυψης, που μειώθηκαν σε αντίστοιχο ποσοστό. Δεύτερον, η σημαντική στροφή στα συμβόλαια ετήσιας διάρκειας τα οποία αύξησαν αισθητά το ποσοστό τους τα τελευταία χρόνια από το 3% στο 7% της συνολικής παραγωγής ζωής, έναντι των συμπληρωματικών συμβολαίων υγείας που η συνολική τους συμμετοχή στον κλάδο ζωής μειώθηκε από 23% σε 21%.

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης σε σχέση με την πορεία της παραγωγής υγείας την περίοδο 2012-2015 είναι η μείωση των ενεργών ασφαλισμένων: οι ασφαλισμένοι, από 926.000 που ήταν κάτοχοι ατομικών συμβολαίων το 2012, έφτασαν τους σε 832.000 το 2015 – αυτό μεταφράζεται σε ακυρωσιμότητα της τάξεως του 25% το χρόνο.

Και αποδεικνύει αυτό που μεγάλο μέρος της αγοράς συζητούσε τα τελευταία χρόνια, ότι δηλαδή μεγάλο ποσοστό της νέας παραγωγής υγείας που εμφανίζουν κάποιες εταιρείες δεν ήταν παρά μετακίνηση υπάρχοντων ασφαλισμένων, λόγω αναζήτησης χαμηλότερου κόστους μέσω συμβολαίων ετήσιας διάρκειας με αυξημένη απαλλαγή!

Εν κατακλείδι, παρότι απο παντού φτάνουν μηνύματα για το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις ασφαλίσεις υγείας, αυτό δεν φτάνει για να καλυφθεί η ακυρωσιμότητα, ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε ναμιλήσουμε για αύξηση ή έστω σταθεροποίηση των ασφαλισμένων συμπολιτών μας στον κλάδο υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, μελέτες όπως η παραπάνω, τις οποίες τα τελευταία δύο χρόνια παράγει πιο εντατικά η ΕΑΕΕ, αποτελούν εξαιρετικό εργαλείο για όλη την αγορά. Αν κάποια στιγμή τα στοιχεία αυτά φτάσουν να συμπληρώνονται  από το σύνολο των εμπλεκομένων και να δημοσιοποιούνται σε πλήρη ανάλυση (για άλλη μια φορά λείπει η κατανομή παραγωγής ανά δίκτυο διανομής), τότε η αγορά θα έχει όλα τα όπλα για να προσαρμόσει και να διαμορφώσει ανάλογα τη στρατηγική της – με στόχο τι άλλο, παρά την πραγματική ανάπτυξη του κλάδου. 

1 Comment

  1. Avatar

    μια φορα και ενα καιρο κατι λεβεντοπαιδα προεδροι εταιρειων και γενικοι διευθυντες εξηγγηλαν σε συνεδρια οτι ο τοκετος να αποζημιωνεται σαν ΑΣΘΕΝΕΙΑ και εγενετο οτι εγινε
    και κατι αλλα λεβεντοπαιδα μεγαλων ετσιρειων και της προηγοθμενης πιανανε καθε κοριτσοπουλο και καθε νεο ζευγαρι και του λεγανε δωσε 2-3 κατοσταρικα ασφαλιστρο τον χρονο και πολλα λεω και σε 2,3.4 χρονια που θα κανης 1-2 παιδια θα παρης 3-4-5 χιλιαδες και πρωτη θεση και μεγαλεια
    και ετσι εγινε το ελα να δης


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *