Skip to content

Φοβερό: Αύξηση εργατικών ατυχημάτων 10% ετησίως λόγω κρίσης

Με το ξεκίνημα της κρίσης, από τα πρώτα έξοδα που περιόρισαν οι επιχειρήσεις, ήταν αυτά που αφορούσαν τη λήψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό εργασίας, διαπιστώνουν στην πράξη οι Έλληνες Επιθεωρητές Εργασίας 

της Βάσως Βεγίρη (v.vegiri@underwriter.gr)

Δεν πρόλαβε καν “να στεγνώσει το μελάνι” του πολύ πρόσφατου ρεπορτάζ του  Underwriter.gr, για τις προοπτικές ανάπτυξης που θα μπορούσε να προσφέρει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το Key Man Insurance  (Ασφάλιση “ανθρώπου-κλειδί”, δηλαδή του σημαντικού στελέχους ή στελεχών των επιχειρήσεων) και τα στοιχεία του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) καταδεικνύουν αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα της κρίσης και ξεκάθαρες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην Ελλάδα. Στοιχεία λυπηρά που αναδεικνύουν ωστόσο ακόμη περισσότερο τον μεγάλο και σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία – στη συγκεκριμένη περίπτωση και με τις ομαδικές ασφαλίσεις, και με τις ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, φυσικά και με τα ατομικά προγράμματα ασφάλισης…

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (Π.Ο.Σ.Ε.Π.Ε.) Κλεάνθη Χατζηνικολαΐδη, «από το 2013 και μετά τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας καταγράφουν αύξηση, γεγονός που συνδέεται χρονικά με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων λόγω κρίσης, αλλά και τη μείωση των κονδυλίων για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς των επιχειρήσεων, σε μία προσπάθεια περιστολής του λειτουργικού κόστους τους.

Από τα στοιχεία των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, προκύπτει μάλιστα πως ενώ στα έτη 2011 και 2012 παρατηρήθηκε μείωση των δηλωθέντων εργατικών ατυχημάτων, από το 2013 και μετά καταγράφεται σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων για κάθε έτος γύρω στο 10%. «Aν θεωρήσουμε ότι το 2010 είναι η χρονιά αφετηρίας με την υπαγωγή μας στο μνημόνιο, τα εργατικά ατυχήματα που δηλώθηκαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ήταν 5.721. Το 2016, ο αντίστοιχος αριθμός εργατικών ατυχημάτων ανήλθε στα 6.500», σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Χατζηνικολαϊδη.

Η εξήγηση της επιστροφής των δεικτών σε αρνητική τροχιά, κατα τον ίδιο, οφείλεται σε δύο κύριες αιτίες:

– στο γεγονός ότι, μέχρι το 2008 έστω και το 2009, οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των επενδύσεών τους για εκσυγχρονισμό, επένδυαν σε νέο εξοπλισμό, που πληρούσε και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί μέτρων ασφάλειας της εργασίας και γενικότερα συντηρούσαν με μεγαλύτερη επιμέλεια το όποιο σύστημα ασφάλειας  εργασίας εφάρμοζαν.

– στη μείωση της οικοδομής, που είχε ως επακόλουθο τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, ιδίως των πτώσεων από ύψος.

Από το 2010 και μετά η μείωση σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμό είχε, όμως, ως επίπτωση, μεταξύ άλλων και στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και, ειδικότερα, τα έτη 2013 έως και 2016, παρά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομής και μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% περίπου, άρα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


“Με το ξεκίνημα της κρίσης, από τα πρώτα έξοδα που περιόρισαν οι επιχειρήσεις, ήταν αυτά που αφορούσαν τη λήψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό εργασίας”, διαπιστώνουν στην πράξη οι Έλληνες Επιθεωρητές Εργασίας…. 

Ανάλογη πορεία, εξάλλου, ακολουθούν ειδικότερα τα θανατηφόρα ατυχήματα, τα οποία το 2013 ήταν 65, το 2014 μειώθηκαν ελαφρά σε 63, για να αυξηθούν το 2015 σε 67 και το 2016 σε 73. “Μία αύξηση 10% περίπου κάθε χρόνο, αν εξαιρέσουμε μία ανεπαίσθητη πτώση το 2014” σημειώνουν οι επιθεωρητές εργασίας.

Αύξηση 15% το 2017

Πρόσθετη ανησυχία προκαλούν οι μετρήσεις του 2017, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, παρατηρείται μία αύξηση 15%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 στα δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα. Ειδικότερα, το 2016,   στο πρώτο τρίμηνο υπάρχουν  1.421 δηλωθέντα εργατικά ατυχήματα σε όλη τη χώρα, ενώ, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανήλθαν στα 1.608. “Βλέποντας την εξέλιξη των εργατικών ατυχημάτων, εκτίμησή μου είναι ότι, για το 2017, θα ξεπεράσουμε τα 7.000 δηλωθέντα ατυχήματα. Είναι μεγάλος ο αριθμός αυτός”, καταλήγει…

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *