Skip to content

Φυσικές καταστροφές: οι Έλληνες ξεχνάμε γρήγορα

Τα πρόσφατα περιστατικά της Μάνδρας, μολονότι συγκλόνισαν το πανελλήνιο για την καταστροφική τους ορμή, δεν αφήνουν ισχυρό «αποτύπωμα» στην ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων. Μόλις μερικούς μήνες μετά «ο Έλληνας φαίνεται να ξεχνά γρήγορα και να αντιμετωπίζει αυτά τα γεγονότα σαν να μην κινδυνεύει να αγγίξουν τον ίδιο ή το κοντινό του περιβάλλον» όπως εξηγεί στο Underwriter.gr ο κ. Νίκος Μόσχοβος, υπεύθυνος Μάρκετινγκ της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστικής.

Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό
kosmas@underwriter.gr

Κύριε Μόσχοβο, πώς επέδρασσαν στο ύψος των αποζημιώσεων του 2017 τα περιστατικά της Μάνδρας Αττικής; Ποια η διατηρησιμότητα του έτους;

 Στην Μάνδρα – πέρα των άλλων αποζημιώσεων – αποζημιώσαμε δεκάδες από τους πληγέντες μέσω του επιδόματος ολοσχερούς καταστροφής οχήματος. Άνθρωποι δηλαδή, που είδαν τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται και είχαν επιλέξει το βασικό μας πρόγραμμα, χωρίς να έχουν μικτή ή/και κάλυψη για φυσικά φαινόμενα, αποζημιώθηκαν άμεσα, παίρνοντας μια απρόσμενη οικονομική ανάσα τη δύσκολη στιγμή. Πέρα των προαναφερθέντων αποζημιώσεων που αφορούσαν υλικές ζημιές, αποζημιώσαμε τις οικογένειες κυνηγών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, μέσω της κάλυψης Προσωπικού Ατυχήματος που είχαν ως μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων.

Η αναλογιστική μας υπηρεσία έχει συμπεριλάβει πρόβλεψη για τέτοιου είδους συμβάντα στην διαμόρφωση των τιμολογίων μας.

Στη ΜΙΝΕΤΤΑ είναι συνεχής η προσπάθειά μας  να βελτιώνουμε τόσο τα ασφαλιστικά προϊόντα που προσφέρουμε, όσο και το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Οι πελάτες μας για ακόμα μια χρονιά μας επιβράβευσαν με την εμπιστοσύνη τους, ανανεώνοντας την ασφαλιστική τους κάλυψη στην εταιρεία σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%.

Μετά τις μεγάλες διαστάσεις που έλαβε το θέμα, παρατηρείται μεταστροφή των Ελλήνων στην κάλυψη φυσικών καταστροφών;

Δυστυχώς καμία μεταστροφή δεν διαφαίνεται. Όπως και στο παρελθόν, όποτε συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές, μετά το αρχικό σοκ ο Έλληνας φαίνεται να ξεχνά γρήγορα και να αντιμετωπίζει αυτά τα γεγονότα σαν να μην κινδυνεύει να αγγίξουν τον ίδιο ή το κοντινό του περιβάλλον. Έτσι σε κάθε νέα καταστροφή παραμένουμε «θεατές στο ίδιο έργο» καθώς αποδεικνύεται εκ’ νέου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους πληγέντες είχε προνοήσει να ασφαλιστεί.

Όσον αφορά την παραγωγή και αποζημιώσεις, ποιοι οι στόχοι και προβλέψεις για τη νέα χρονιά;

Η αύξηση της παραγωγής, σε συνέχεια  της αύξησης που είχαμε και το προηγούμενο έτος, είναι μια από τις στοχεύσεις μας για το 2018. Έχοντας μάλιστα διανύσει ήδη το πρώτο τετράμηνο του έτους, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστοί στον σταθερό προσανατολισμό της ΜΙΝΕΤΤΑ για δίκαιες και ταχύτατες καταβολές αποζημιώσεων.

Πώς χαρακτηρίζετε τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας που πραγματοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών στα social media;

Κάθε κίνηση, όπως οι πρόσφατες καμπάνιες της Ε.Α.Ε.Ε., η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί αφού είναι προς όφελος πρώτα απ’ όλα του κοινού, αλλά φυσικά και του ασφαλιστικού κλάδου. Ουσιαστική βελτίωση, θα έρθει μόνο μέσα από εντατική και πολύπλευρη ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων (πολιτεία, θεσμικοί φορείς, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, κ.λπ.).

Στην ΜΙΝΕΤΤΑ αναζητάμε πάντα τρόπους να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, πρωτοστατώντας μάλιστα σε ενέργειες που αφορούν το ευρύτερο κοινό αλλά και το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση για τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου wiki, την οποία παραδώσαμε χορηγικά για ανάπτυξη και διαχείριση στο Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων & Ασφαλίσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και στον Σ.Ε.Σ.Α.Ε.

Στα προγράμματα προνομίων αλλά και εκπτώσεων, ποια τα οφέλη για τους ασφαλισμένους της Μινέττα;

Διατηρώντας πάντα ως βασικό ζητούμενο την ουσιαστική ασφαλιστική κάλυψη όσων μας εμπιστεύονται, φροντίσαμε να ενισχύσουμε την πρόταση αξίας προς το κοινό με επιπρόσθετες παροχές και εκπτώσεις. Είναι μεγάλο το εύρος των προνομίων, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζουμε, και αφορούν τόσο την υγεία των ασφαλισμένων όσο και καθημερινές αγοραστικές τους ανάγκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον δωρεάν ετήσιο προληπτικό έλεγχο υγείας (check up) για κάθε ασφαλισμένο μας με συμβόλαια αυτοκινήτου ή και κατοικίας, αλλά και τη δυνατότητα ιατρικών επισκέψεων χωρίς συμμετοχή μέσω της Κάρτας Προνομίων ΜΙΝΕΤΤΑ, η οποία διατίθεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους μας.

Τι έχουν δείξει μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής εφαρμογής ΜINETTA Drive για τους Έλληνες οδηγούς; Κατά πόσο έχει επιδράσει στην βελτίωση της οδηγικής τους συμπεριφοράς;

Η διάθεση του application MINETTA Drive σε όλους τους οδηγούς,  ανεξάρτητα με το αν είναι ασφαλισμένοι στην Εταιρεία, είναι ένα έργο που έτυχε γενικότερα θετικής υποδοχής. Δώσαμε την δυνατότητα, στα πλαίσια των Δράσεων Κοινωνικής Υπευθυνότητας που αποσκοπούν στην πρόληψη, να βελτιώσουν οι χρήστες της εφαρμογής την οδηγική τους συμπεριφορά, απλά και διασκεδαστικά, αξιοποιώντας μάλιστα και τις συμβουλές της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης του Ιαβέρη.

Με το MINETTA Drive αποκτήσαμε ένα insurtech εργαλείο, χαρακτηριστικό της προσήλωσης μας – ως ένας ζωντανός, σύγχρονος οργανισμός – στην αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας.

Αν και σε αυτό το στάδιο τα όποια συμπεράσματα είναι πρώιμα, υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις  που μένει να επιβεβαιωθούν μεσοπρόθεσμα και σε ευρύτερο δείγμα. Το μεγαλύτερο πάντως όφελος που προκύπτει, είναι πως η χρήση του application, φαίνεται να οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε βελτίωση της βαθμολογίας του οδηγού, κάτι που στην πράξη σημαίνει λιγότερα σφάλματα στην οδήγηση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάθε σφάλμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ζωής ή σωματικές βλάβες, φαινόμενα που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ιαβέρης, έχουν λάβει διστάσεις γενοκτονίας στη χώρα μας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *