Skip to content

Χωρίς τον Κανονισμό Πωλήσεων θα υπογράφονται οι Συμβάσεις Διαμεσολαβητών;

Στην επικαιροποίηση ή και σε αντικατάσταση μέρους των Πράξεων 30 & 31 προχωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επέφερε το Solvency II.

Μια εξ αυτών που πρόκειται να αντικατασταθούν είναι αυτή που αφορά στον Κανονισμό Συμπεριφοράς των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Για το σκοπό αυτό δόθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα σχέδιο προς διαβούλευση,

Στο οποίο ωστόσο εντοπίστηκε ότι έχει απαλοιφεί ολόκληρο άρθρο, αυτό που καθόριζε το βασικό περιεχόμενο της σύμβασης μεταξύ Εταιρείας και Διαμεσολαβητή.

Κάποιες προβλέψεις στο άρθρο αυτό εξασφάλιζαν σημαντικά δικαιώματα στους Διαμεσολαβητές, με χαρακτηριστικότερο την υποχρέωση της Εταιρείας να συμπεριλαμβάνει τον Κανονισμό Πωλήσεων στη σύμβαση που συνάπτει με τους Συνεργάτες.

Δεν είναι σαφές αν το συγκεκριμένο άρθρο σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί σε άλλη απόφαση της Τράπεζας ή αν όντως η Εποπτεία αποφάσισε να μη θέτει πλαίσιο ως προς τις συμβάσεις μεταξύ εταιρειών – διαμεσολάβησης, αφήνοντας ακάλυπτο τον “αδύναμο κρίκο” της υπόθεσης σε πιθανές (μπορεί και εκ παραδρομής) αυθαιρεσίες.

Είναι δεδομένο ποιός είναι ο ισχυρός στη σχέση των δύο και θα ανέμενε κανείς η Εποπτεία ως ρυθμιστής ισορροπίας της αγοράς να ευνοεί τις συνθήκες που εξασφαλίζουν υγιή λειτουργία και ανάπτυξη.

Αναμένεται να αποσαφηνιστεί το θέμα για το οποίο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους φορείς της Διαμεσολάβησης.

1 Comment

  1. Avatar

    Από τα σοβαρότερα θέματα που “ταλαιπωρούν ” τους διαμεσολαβούντες” δεκαετίες τώρα. Επί σειρά ετών με πρόσχημα τον “αμφιλεγόμενο ” αυτό όρο, καπηλεύτηκαν οι εταιρείες χαρτοφυλάκια συναδέλφων. Θα είναι ιδιαίτερα ευνοικό , εάν αυτή η “διαβούλευση” γίνει πράξη και δεν μείνει με ερωτηματικό.
    Με εκτίμηση


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *