Skip to content

“Όσο πιο εξεζητημένη η ασφάλιση, τόσο μεγαλύτερη η συμβολή του διαμεσολαβητή”

Βελτίωση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και τάση συγκέντρωσης των διαμεσολαβητών σε μεγάλα σχήματα “βλέπει” ο ασφαλιστικός μεσίτης κ.Νίκος Γαβρίλης, επικεφαλής της Globalis Insurance Brokers. Καλεί τα θεσμικά όργανα του κλάδου σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς να προβάλουν την ιδιωτική ασφάλιση όχι ως «κατ’ ανάγκη λύση», αλλά ως κοινωνικό αγαθό.

της Βάσως Βεγίρη (v.vegiri@underwriter.gr)

Η αγορά σύμφωνα με τον ίδιο, και φέτος κυμαίνεται σε μέτριους ρυθμούς.  Υπάρχει βεβαίως η εκτίμηση και ελπίδα, ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας θα βελτιωθεί σταδιακά και η ασφαλιστική αγορά.

Ο ασφαλισμένος άλλωστε, θα έχει πάντοτε την ανάγκη να εκπροσωπείται από επαγγελματίες που έχουν την γνώση και την ευελιξία να προστατεύσουν την οικογένεια και την περιουσία του. “Όσο πιο εξεζητημένο γίνεται το αντικείμενο ασφάλισης, τόσο αδιαπραγμάτευτη γίνεται η συμβολή του διαμεσολαβητή”, επισημαίνει.

“Ωστόσο με την πίεση που ασκείται κυρίως στα μικρότερα γραφεία διαμεσολαβητών, εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και λόγω των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων για επαγγελματικές ικανότητες (εξειδικευμένες ασφαλίσεις, νέες τεχνολογίες, ανταγωνισμός σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο), θα ενισχυθεί η τάση για συνέργειες και συγκέντρωση σε μεγάλα σχήματα. Παράλληλα όμως, θα προκύψουν και βήματα δραστηριοποίησης σε μικρά εξειδικευμένα τμήματα της αγοράς, στο πλαίσιο της γενικότερης επιχειρηματικής στρατηγικής ανάπτυξης μέσω εξυπηρέτησης εστιασμένων «niche» αγορών».

Αναφορικά, δε, με την προοπτική πληρωμής των ασφαλιστικών μεσιτών από τον πελάτη, όπως συμβαίνει σε μερικές χώρες στο εξωτερικό, ο κ.Γαρβίλης με βάση την ιδιότητά του ως μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων και δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας της εταιρείας  σε επιχειρηματικές – «corporate» ασφαλίσεις, εκτιμά ότι «κάτι τέτοιο δε θα αποτελούσε ουσιαστική απειλή για τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει με τους πελάτες μας.  Κατανοώ και συμφωνώ με την όποια αμφιβολία για την εικόνα μιας τέτοιας αλλαγής, κυρίως για κλάδους που απευθύνονται «μαζικά» στον καταναλωτή, όπως το αυτοκίνητο, όπου υπάρχει εξοντωτικός ανταγωνισμός ακόμα και για την πιο μικρή έκπτωση, ενώ οι ασφαλισμένοι συχνά δε θυμούνται την ουσιαστική συμβολή του διαμεσολαβητή παρά μόνο όταν πραγματικά κληθούν να την αξιοποιήσουν. Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να αποτελούσε τροχοπέδη για τη σχέση ασφαλισμένου – διαμεσολαβητή. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οφείλουμε ως ασφαλιστική αγορά να ενισχύσουμε την ασφαλιστική συνείδηση του κοινού, ώστε να κατανοήσει ότι η αμοιβή του «συμμάχου» του διαμεσολαβητή δεν αποτελεί επιβάρυνση αλλά εξειδικευμένη στις ανάγκες του υπηρεσία».

Στο σημερινό περιβάλλον και συγκυρία τόσο ο ΣΕΜΑ, όσο και όλα τα θεσμικά όργανα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κατά τον ίδιο, οφείλουν να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη σωστή ασφαλιστική προστασία του κοινού, καταναλωτών και επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικοί φορείς καλούνται να ενημερώνουν με στοχευμένες δράσεις τους την ελληνική κοινωνία για την ανάγκη ασφάλισης, προωθώντας την πολυπόθητη ασφαλιστική συνείδηση.

Παράλληλα με τους επίσημους κρατικούς φορείς, πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστική επένδυση στην ανάγκη ασφάλισης, προβάλλοντάς την όχι ως «δαμόκλειο σπάθη», όπως δυστυχώς βλέπουμε να εξακολουθεί να συμβαίνει με το ουσιώδες πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά ως κοινωνικό αγαθό.

Ενδεικτικά αναφέρει την ασφάλιση περιουσίας, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε μία τόσο σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, την ουσιαστική ανάπτυξη των αγροτικών ασφαλίσεων και «απαγκίστρωση» των Ελλήνων αγροτών από την αποκλειστική εξάρτηση από κρατικά προγράμματα αποζημιώσεων, καθώς και τη συνεργασία με φορείς άλλων κλάδων της οικονομίας για την παροχή ασφαλιστικών λύσεων επαγγελματικής ευθύνης.

Στο εσωτερικό της αγοράς, σημασία έχει να επικρατεί απόλυτη διαφάνεια στις δραστηριότητες όλων των μερών: φερεγγυότητα ασφαλιστικών εταιρειών και ιδίως όσων δραστηριοποιούνται ως ΕΠΥ, μητρώο διαμεσολαβητών, κυρώσεις για τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των ασφαλισμένων μέσω των τραπεζών κτλ. Ο ΣΕΜΑ, όπως και οι άλλοι φορείς της διαμεσολάβησης, πρέπει να αποτελέσουν μοχλό για την ανάδειξη του ρόλου των ασφαλιστών, μέσα από την εκπαίδευση αλλά και την εξωστρέφεια προς την ελληνική κοινωνία.

Η Globalis Insurance Brokers , που ξεκίνησε από τον Αντώνη Γαβρίλη, αριθμεί πάνω από 40 χρόνια πορείας στον τομέα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Η δεύτερη γενιά (Ν. Γαβρίλης & Σια ΕΕ) συνεχίζει με σεβασμό στο όραμα αλλά και νέες ιδέες, με ειδίκευση στους κλάδους Μηχανολογίας, Ασφάλισης Ευθυνών και Μεταφορών. Διατηρεί και χαρτοφυλάκιο λιανικής και απευθείας αλλά και μέσω δικτύου διαμεσολαβητών.

2 Comments

  1. Avatar

    Πολύ σωστές οι απόψεις του συνάδελφου Νίκου Γαβρίλη. Ιδιαίτερα εύστοχη η επισήμανσή του “με την πίεση που ασκείται κυρίως στα μικρότερα γραφεία διαμεσολαβητών, εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και λόγω των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων για επαγγελματικές ικανότητες (εξειδικευμένες ασφαλίσεις, νέες τεχνολογίες, ανταγωνισμός σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο), θα ενισχυθεί η τάση για συνέργειες και συγκέντρωση σε μεγάλα σχήματα”.
    Εδώ και χρόνια υποστηρίζω παρόμοια θέση αλλά διαπιστώνω πως η αγορά (όχι μόνο οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές αλλά και οι Ασφαλιστικές Εταιρείες) συνεχίζει όπως ήξερε…

  2. Avatar

    Ενδιαφέροντα σχόλια και παρατηρήσεις σε ένα κόσμο που αλλάζει καθημερινά και μαζί οι ανάγκες του

    Εγώ στην προσπάθεια για καλύψεις life insurance και
    Μόνιμης Ανικανότητας σε επαγγελματική ομάδα με μεγάλα εισοδήματα βρέθηκα μπροστά στο φαινόμενο
    Οτι κανένας επαγγελματίας του κλάδου δεν είχε σχεδιάσει
    Να εχει συμβόλαια αντίστοιχα των εισοδημάτων τους
    Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, ενδιαφέρον για ενημέρωση
    Του τρόπου και κόστους αλλα μικρό αποτέλεσμα
    Με προτάσεις που το κόστος ήταν απο 5.000€-25000€
    Ίσως να είναι και η πρόκληση να δώσουμε την δυνατότητα να καταλάβει ο καταναλωτής οτι το συμΑντικοτερο περιουσιακό στοιχείο-αγαθό- που εχει
    Είναι η ίδια του η ζωή ,υγεία, δηλαδή η ικανότητα
    Να παράγει!
    Εάν χαθεί μπορεί να κοστίσει δεκάδες εκατοντάδες
    Εκατομμύρια ευρώ

    Αλήθεια ποιος είναι ο μέσος όρος ασφάλισης ζωής
    Και μόνιμης ανικανότητας στην χώρα μας

    Με δεδομένο οτι ο πλούτος μιας χώρας είναι οι άνθρωποι
    Και ικανότητα να παράγουν μήπως πρέπει να παίξουμε
    Ρόλο Συμαντικο για τον άνθρωπο , οικογένεια , κοινωνία


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *