Skip to content

48ωρη προθεσμία για τα ανασφάλιστα – Οι «γκρίζες» ζώνες στα παράνομα οχήματα

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr

Εντός 48ωρου κλείνει και το τελευταίο παράθυρο για την τακτοποίηση των ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Δευτέρα, 30 Απριλίου, ολοκληρώθηκε η διασταύρωση των στοιχείων σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του υπουργείου Μεταφορών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Για όσους σπεύσουν σήμερα ή το αργότερο αύριο να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, γλιτώνουν το ειδικό πρόστιμο που φτάνει έως και τα 250 ευρώ και αφορά συνολικά περί τα 385.000 οχήματα που κινούνται παράνομα στους δρόμους.

Σήμερα λοιπόν Δευτέρα ή το αργότερο αύριο Τρίτη, η ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβει τα ενημερωμένα στοιχεία για όσους προχώρησαν σε ασφάλιση των οχημάτων τους την προηγούμενη εβδομάδα (στο διάστημα 30 Απριλίου έως και 7 Μαΐου). Στην επόμενη φάση της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ πρόκειται να ενημερώσει στο Taxis τα πρόστιμα για τους παραβάτες που αφορούν ανά περίπτωση: α) Για δίκυκλα ως 250 κ.ε.: 100 ευρώ, β) Για δίκυκλα πάνω από 251 κ.ε.: 150 ευρώ, γ) Για αυτοκίνητα ως 1.000 κ.ε.: 200 ευρώ και δ) Για αυτοκίνητα πάνω από 1.001 κ.ε.: 250 ευρώ

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα ασφαλισμένα οχήματα φτάνουν στα 6,1 εκατομμύρια και θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά από τη διασταύρωση του περσινού Ιουνίου είχε καταγραφεί αύξηση των ασφαλίσεων κατά περίπου 510 χιλιάδες, με αποτέλεσμα ο στόλος των ασφαλισμένων οχημάτων να ξεπεράσει τα 6,2 εκατομμύρια.

Οι «γκρίζες» ζώνες

Στην παρούσα φάση, παρά τις προσπάθειες διαλεύκανσης του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων της χώρας μας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ξανά «γκρίζες» ζώνες, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περίπτωση αυτή που δεν τηρείται η ακρίβεια των στοιχείων (όπως για παράδειγμα στα κλεμμένα, κατεστραμμένα κ.λ.π.) δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις, κάτι που μένει φυσικά να επιβεβαιωθεί λίαν συντόμως.

Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες ειδοποιηθούν για το πρόστιμο αλλά εντάσσονται στις περιπτώσεις των «γκρίζων» ζωνών, θα πρέπει να συμβουλευθούν το εγχειρίδιο – οδηγό της ΑΑΔΕ, και να ακολουθήσουν τη σχετική ενέργεια.

Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι με την πάροδο τριμήνου από την δήλωση της κλοπής, η αρμόδια Αστυνομική Αρχή χορηγεί βεβαίωση, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος της κλοπής, η σύνταξη σχετικής δικογραφίας, καθώς και ότι το όχημα δεν έχει ανευρεθεί μέχρι την ημέρα αυτή. Η δήλωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου το όχημα να τεθεί σε «αναγκαστική ακινησία» λόγω κλοπής.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης – κάτοχος δεν δήλωσε την κλοπή του οχήματός του, όπως είχε υποχρέωση, πρέπει να το πράξει άμεσα. Σημειώνεται ότι η κλοπή καταχωρείται στο σύστημα με την ημερομηνία κατά την οποία προσέρχεται ο κάτοχος στην Αστυνομική Αρχή και δηλώνει την κλοπή του οχήματος και όχι με βάση την ημερομηνία, στην οποία κατά δήλωσή του έγινε η κλοπή.

Ειδικά για τις κλοπές ΕΙΧ αυτοκινήτων και δικύκλων, οι οποίες έλαβαν χώρα από το 2004 έως τον Ιούλιο του 2017, η Α.Α.Δ.Ε. ζήτησε και έλαβε από τις Αστυνομικές Αρχές συγκεντρωτικά ηλεκτρονικά στοιχεία για την επιβεβαίωση και επικαιροποίηση των δεδομένων, ώστε τα οχήματα αυτά να εξαιρούνται από τους διασταυρωτικούς ελέγχους. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ένα όχημα εντοπιστεί ως ανασφάλιστο, παρόλο που έχει δηλωθεί στις Αστυνομικές Αρχές η κλοπή του, ο ιδιοκτήτης του έχει τη δυνατότητα, εντός δυο μηνών από την ηλεκτρονική διασταύρωση, να προσκομίσει τη δήλωση κλοπής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ώστε να ακυρώσει το παράβολο ανασφαλίστου οχήματος.

Για τα δίκυκλα…

Για τις μοτοσικλέτες (δίκυκλα οχήματα άνω των 50 κυβικών εκατοστών) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη διαγραφή τους και αυτή μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής από ανακυκλωτή.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, σε περίπτωση αχρήστευσης (καταστροφής) ή διάλυσης μοτοσικλέτας, ο ιδιοκτήτης- κάτοχος αυτής υποβάλλει αίτηση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, στην οποία αναγράφεται ο λόγος της οριστικής διαγραφής.

Η παραπάνω αίτηση υποβάλλεται εντός δύο μηνών από το χρόνο που επήλθε το γεγονός και μαζί με αυτή παραδίδονται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες της μοτοσικλέτας, εφόσον υπάρχουν. Εάν δεν υπάρχουν, προσκομίζεται δήλωση απώλειας προς τις Αστυνομικές Αρχές. Οι Υπηρεσίες Μεταφορών χορηγούν βεβαίωση στους αιτούντες για διαγραφή της μοτοσικλέτας από το Μητρώο, με ημερομηνία διαγραφής εκείνη της κατάθεσης της αίτησης. Εάν όμως από δημόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται με την αίτηση, προκύπτει προγενέστερη ημερομηνία καταστροφής, διάλυσης ή αχρήστευσης και η διαγραφή καταχωρηθεί με προγενέστερη ημερομηνία του διασταυρωτικού ελέγχου ανασφαλίστων οχημάτων, τότε το παράβολο ακυρώνεται χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια από τον ενδιαφερόμενο, χωρίς δηλαδή προσέλευση του σε Δ.Ο.Υ.

1 Comment

  1. Avatar

    Καλημερα.πελατης που το Σ/Λ εληξε 27/4/18 το πληρωσε στις 4/5/18 και εκτυπωθηκε Σ/Λ αλλα εχθες 8/5/18 ελαβε το προστιμο 250 ευρω θα το πληρωσει? η απαλλασεται λογω της προθεσμιας.ευχαριστω αναμενω απαντηση


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *