Skip to content

Eύβοια: Άνοδος κλάδου Υγείας – Αγορά δύο ταχυτήτων

showphotoΜε την εγγύτητά της στην Αθήνα να «πριμοδοτεί» τον κλάδο Υγείας, αλλά και τη μεγάλη αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών να αποστραγγίζει τα τοπικά εισοδήματα, οι μεν εκπρόσωποι των τοπικών γραφείων των ασφαλιστικών εταιρειών αναφέρουν άνοδο εργασιών, οι δε πράκτορες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επικείμενη υπέρμετρη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση από 1ης Ιανουαρίου.

της Βάσως Βεγίρη

Σε αγορά δύο ταχυτήτων, με τις εταιρείες να πηγαίνουν καλύτερα, και τη μεγάλη μάζα των πρακτορείων να καταγράφει δραστική συρρίκνωση εξελίσσεται στις εκβολές του 2016 η ασφαλιστική αγορά της Εύβοιας.

Άνοδο στον κλάδο Υγείας της τάξης του 20% σε σύγκριση με πέρυσι για την Εθνική Ασφαλιστική αναφέρει ο Διευθυντής των Γραφείων Πωλήσεων Εθνικής ΑΕΕΓΑ σε Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα και Λειβαδιά, κ.Κωνσταντίνος Πράπας, χάρη και στην εγγύτητα της περιοχής με τα ιδιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ.Πράπα, εξάλλου, η αγορά της Εύβοιας πηγαίνει συνολικά καλύτερα από άλλες κοντινές, λ.χ. της Λαμίας (βλ. πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του “underwriter.gr” για τη Φθιώτιδα), με τον κλάδο Ζωής να καταγράφει επίσης για την εταιρεία καλή πορεία, παρά τη μείωση του μέσου όρου των συμβολαίων στα 550 από τα 750 ευρώ, όπως και ο κλάδος αυτοκινήτου χάρη στη μείωση των ασφαλίστρων.

800px-limani_karistou_evlahosΣτο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής συντονιστής του γραφείου της Allianz, κ.Ιωάννης Γεωργούλης, αναφέρει ανοδική κίνηση στον κλάδο Υγείας, με τον κόσμο να ενδιαφέρεται επίσης για συνταξιοδοτικά προγράμματα, να εμφανίζει αύξηση ασφαλιστικής συνείδησης, αλλά λόγω έλλειψης εισοδημάτων να διοχετεύει το όποιο υστέρημα και δυνατότητές του μόνο στην Υγεία, εν αντιθέσει με την Ευρώπη, όπου ο κόσμος κάνει συνταξιοδοτικά προγράμματα και όχι Υγείας.

Η έντονη αποβιομηχάνιση και ανεργία της περιοχής, όπως σημειώνει ο κ.Γεωργούλης, αλλά και ασφαλιστικοί πράκτορες της Εύβοιας, ξεπερνά πλέον ακόμα και την Ήπειρο, που κλασικά καταγράφεται ως μια από τις φωτοχότερες σε ΑΕΠ περιοχές της χώρας. Έχουν κλείσει μεγάλα εργοστάσια στην Εύβοια τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων της Δάρινγκ, της Σέλμαν, της Νεοσέτ, των Τσιμέντων Χαλκίδος, με πολλές χιλιάδες εργαζομένων να βγαίνουν στην ανεργία και καταγραφόμενη στροφή του πληθυσμού στα αγροτικά εισοδήματα, τα μόνα που «κρατούν», όπως μας επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, μαζί με κάποιο αξιόλογο τουριστικό εισόδημα σε ορισμένες περιοχές, όπως οι Αλυκές.

Και στον ξενοδοχειακό κλάδο, επίσης, καταγράφεται σημαντική ύφεση, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων μεγάλων Ομίλων να έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια (έξι από τα επτά μας αναφέρθηκε σχετικά).
«Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να επιζήσουμε εμείς οι ασφαλιστές και τα ασφαλιστκά γραφεία, είναι να αλλάξει η φορολογία. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος βραχνάς μας. Έχουμε καταντήσει εισπράκτορες του κράτους. Είναι τρομερό να πληρώνεις 430 ευρώ το μήνα ΟΑΕΕ και τα 67 στα 100 ευρώ να σου τα παίρνουν από φόρους και λοιπά.

“Έχουμε καταντήσει εισκπράκτορες του κράτους», επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό ο ασφαλιστικός πράκτορας, κ.Νίκος Σταμελάκης, ιδιοκτήτης του πρακτορείου «Asfalistra24.gr». Κατά τον ίδιο, υπάρχει μεν σταθερότητα στο πελατολόγιο της περιοχής, στον κλάδο Υγείας υπάρχει ενδιαφέρον του κόσμου αλλά συνήθως αυτό μένει στις ερωτήσεις λόγω κόστους και από τα δέκα ραντεβού σε συμβαόλαια θα οδηγηθούν τα δύο με τρία. και οι επαγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου έχουν χάσει φυσικά το εισόδημά τους από τις συνεχείς μειώσεις των ασφαλίστρων,

idillyc-mediterranean-island-eviaΣτο ίδιο μήκος κύματος ο ασφαλιστικό πράκτορας, κ.Σπυρίδων Μπάρκας, επισημαίνει η φορολογική επιβάρυνση από 1ης Ιανουαρίου του 2017 θα είναι τραγική και αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τον κλάδο.

Σε αυτο το περιβάλλον, όπως σημειώνει από την πλευρά της η ασφαλίστρια κα.Σίδερη, ο κόσμος φεύγει από τον κλάδο και φυσικά δεν εισέρχονατι σε αυτόν νέοι άνθρωποι λόγω των υπέρμετρν φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Κατά την ίδια, στον κλάδο Υγείας υπάρχει μεν κινητικότητα και άνοδος σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά με μικρότερα συμβόλαια και πολλές αλλαγές στα υπάρχοντα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *