Skip to content

Ergo: Χαμηλή η “ασφαλιστική συνείδηση” και των Γερμανών Πολιτών!

Οι χαμηλές συντάξεις και η φτώχεια στα γηρατειά προβληματίζουν ακόμη και την “ασφαλιστικά προηγμένη” Γερμανία. Αυτό αποκάλυψε σχετική Έκθεση Κινδύνου της ERGO Γερμανίας για το 2018*, στην οποία φαίνεται ότι οι Γερμανοί πάσχουν επίσης και απο άγνοια κινδύνου, όσον αφορά στην υγεία τους! 

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ

Αποκαλυπτικό και ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το Risk Report 2018 που δημοσιοποίησε η Ergo Γερμανίας το οποίο δείχνει ότι οι αγωνίες και οι δυσκολίες των πολιτών είναι παρόμοιες ακόμη και σε εξαιρετικά προηγμένες κοινωνίες.

Ένας στους τέσσερις Γερμανούς τρέμει στην προοπτική του να είναι φτωχός όταν θα γεράσει, ένας φόβος που δεν προκαλεί καθόλου απορία εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 42% δεν αποταμιεύει καθόλου ή βάζει το πολύ 50 ευρώ μηνιαίως στην άκρη για μια ώρα ανάγκης κατά την τρίτη ηλικία.

7 στους 10 φοβούνται ότι οι συντάξεις σε δέκα χρόνια θα είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με σήμερα, αλλά 1 στους 5 παραδέχεται πως δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ποιο θα είναι το ακριβές ποσό που θα λαμβάνει. Την ίδια στιγμή, το 50% των ερωτηθέντων θεωρεί δεδομένο πως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα επαναληφθεί μια μεγάλη οικονομική κρίση όπως αυτή του 2008.

«Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν προνοούν προσωπικά για τα γηρατειά τους είναι ένα ανησυχητικό πόρισμα για την κοινωνία, αφού ακόμα και με μικρά ποσά, είναι δυνατό – μακροπρόθεσμα – να δημιουργηθεί μια σεβαστή σύνταξη. Είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος ένα λογικό πλάνο για την τρίτη ηλικία όσο το δυνατόν νωρίτερα στην αρχή της επαγγελματικής του ζωής», δήλωσε ο Michael Fauser, Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής ERGO.

Το οικονομικό δεν είναι ο μόνος φόβος των Γερμανών γύρω από τα γηρατειά τους, αλλά και η κατάσταση της υγείας τους. Πιστεύουν στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, καθώς επίσης στο ότι η θετική σκέψη βοηθάει κάποιον να ζήσει περισσότερα χρόνια. Καρκίνος, άνοια και καρδιακή προσβολή είναι οι ασθένειες που προκαλούν δέος περισσότερο από όλες όπως και η ανικανότητα αυτοεξυπηρέτησης που θα οδηγήσει σε εξάρτηση από τρίτο πρόσωπο.

Μεγάλος αριθμός των ερωτηθέντων έχει εσφαλμένη εικόνα σχετικά με πιθανούς κινδύνους με αποτέλεσμα να τους υποτιμούν. Αυτό είναι το τελευταίο και ίσως το σημαντικότερο πόρισμα της έκθεσης της ERGO αφού πρόκειται για μία τακτική που μπορεί να τους φέρει στο μέλλον προ δυσάρεστων εκπλήξεων ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά τους.

Η ίδια άγνοια, όπως αποδείχτηκε, επικρατεί και σε θέματα υγείας. Παραδείγματος χάρη το 86% των Γερμανών δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το κάπνισμα «κόβει» στην κυριολεξία χρόνια ζωής, ενώ  η εκτίμηση των ερωτηθέντων για το πόσοι συμπολίτες τους πάσχουν από άνοια, ήταν πέντε φορές μικρότερη από την πραγματικότητα .

Το ενδεχόμενο ενός πολέμου και το φαινόμενο της τρομοκρατίας απασχολεί το 68% των Γερμανών με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να ζητά πιο αυστηρούς νόμους και περισσότερη αστυνόμευση.

Η ψηφιοποίηση θεωρείται μία σοβαρή απειλή για τις θέσεις εργασίας με το 25% των ερωτηθέντων να φοβάται ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε πολλές δουλειές στον ιδιωτικό τομέα μέσα στην επόμενη δεκαετία, φόβο, τον οποίο δε δείχνουν να έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αφού το αντίστοιχο ποσοστό τους στη σχετική ερώτηση άγγιξε το 87%.

Οι άνδρες δείχνουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τους κινδύνους σε σχέση με τις γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους νεαρότερους, καθώς επίσης, για άτομα ανώτερης εκπαίδευσης σε σχέση με άτομα που δεν είχαν εξίσου υψηλό επίπεδο μόρφωσης.

*H έκθεση βασίστηκε σε έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Gerd Gigerenzer.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *