Skip to content

Η Χορηγία που θα μας κάνει περήφανους

Η στοά του Αβάτου, Ασκληπιείο Επιδαύρου
Η στοά του Αβάτου, Ασκληπιείο Επιδαύρου

Τη συμμετοχή της σε μια πρωτοβουλία με τεράστια πολιτισμική σημασία ανακοίνωσε πρόσφατα η Interamerican.

Η Interamerican θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση για την δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού – περιβαλλοντικού πάρκου στην Επίδαυρο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το θέατρο της Επιδαύρου δεν είναι το μόνο σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής. Στο χώρο δίπλα και γύρω απο αυτό, διασώζονται, σε μεγάλη έκταση εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ερείπια από το Ιερό του Ασκληπειού, τον χώρο λατρείας του θεού της Υγείας, τον οποίο κατά την αρχαιότητα κατέκλυζαν κάθε είδους ασθενείς με την ελπίδα να επικοινωνήσουν μαζί του και να βρουν την υγεία τους.

Στην Αρχαιότητα, πίστευαν ότι ο Ασκληπιός θεράπευε κάθε είδους αρρώστια. Το Ασκληπιείο ήταν στην ουσία ένα “θεραπευτικό κέντρο”, το πρώτο της εποχής με φήμη σε όλη τη Μεσόγειο, όπου οι ασθενείς έρχονταν σε επαφή με όλα τα ιαματικά μέσα της εποχής: τις θρησκευτικές τελετουργίες, την άθληση, την δραματουργία, την επαφή με στοιχεία της φύσης όπως το  νερό και τα θεραπευτικά φυτά. Το Θέατρο της Επιδαύρου το οποίο γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι παρά  τμήμα του Ιερού του Ασκληπιείου, του σημείου στο οποίο γεννήθηκε η ιατρική επιστήμη. Αρχικά ως «μαγική» ιατρική η οποία με την πάροδο των αιώνων κατέληξε στην επιστήμη της ιατρικής.

Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί μνήμειο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco και εδώ και τέσσερις δεκαετίες τα ερείπια αναστηλώνονται από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σκοπός των έργων που θα γίνουν, είναι η ανάδειξη και του φυσικού τοπίου και των μνημείων, και η δημιουργία ενός αρχαιολογικού – περιβαλλοντικού πάρκου που θα περιλαμβάνει διαδρόμους περιπάτου και περιήγησης ανάμεσα σε μνημεία και κήπους, εκθεσιακούς χώρους, χώρους εκδηλώσεων, κέντρα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού, κτήριο για την προβολή της ιστορίας της ιατρικής με ευρήματα απο την Επίδαυρο και αντίγραφα αντικειμένων σχετικών με την υγεία, έτσι ώστε ο επισκέπτης να αντιλαμβάνεται πως εξελίχτηκε η ιατρική δια μέσου των αιώνων…

Απώτερος στόχος είναι το Ασκληπιείο να αποτελέσει τουριστικό πόλο παγκόσμιας εμβέλειας, αφορμή για υγιή διεθνή προβολή της Ελλάδας και βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη στην περιοχή. Το έργο αναμένεται να έχει τόσο μεγάλη απήχηση, που τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό, ήδη δέχονται τις πρώτες κρατήσεις.

Την αρχική ιδέα για όλο αυτό είχε μια ομάδα με κοινό στοιχείο το πάθος για τον πολιτισμό και την αρχαία παιδεία, η Κίνηση Πολιτών «Διάζωμα».

Στόχος των μελών του Διαζώματος (η Interamerican είναι ένα απο αυτά), είναι να προωθούν με κάθε μέσο την αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη όλων των αρχαίων χώρων «θέασης και ακρόασης» (θέατρα, στάδια, ωδεία) που υπάρχουν στη χώρα μας. Αρχαιολόγοι & λοιποί επιστήμονες, επιχειρήσεις, διανοούμενοι & καλλιτέχνες, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ενεργοί πολίτες έχουν αγκαλιάσει το «Διάζωμα», αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα χέρια τους, θεωρώντας ότι είναι και δική τους υπόθεση, ως αρωγοί βεβαίως, του Κράτους και των αρμόδιων φορέων.

Ψυχή του «Διαζώματος»

Το Λουτρό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
Το Λουτρό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο

Ψυχή του Διαζώματος είναι ο Σταύρος Μπένος, (πρώην) πολιτικός με μακρά, αξιοθαύμαστη και εξαιρετικά δημιουργική πορεία. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Σταύρος Μπένος είναι «ο Δήμαρχος με τη ντουντούκα»: τη νύχτα που έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Καλαμάτα το 1986, ως Δήμαρχος της πόλης πήρε μια ντουντούκα και μέχρι το ξημέρωμα περιδιάβαινε τα σοκάκια της πόλης δίνοντας κουράγιο στους έντρομους, ξεσπιτωμένους κατοίκους).

Ο Σταύρος Μπένος άφησε εποχή με την 8ετή θητεία του στην Καλαμάτα, την οποία έχτισε σχεδόν από την αρχή, βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το έργο του αυτό, και αναπόφευκτα πέρασε στη Βουλή και διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού και Υφυπουργός Εσωτερικών επι ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά μας ΚΕΠ, αναμόρφωσε τον αρχαιολογικό νόμο, ανέπτυξε πρωτοβουλίες κρίσιμες για την αξιοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την Δημόσια Διοίκηση.

Από το 2008, «με μια ενθουσιώδη και δυναμική ομάδα που διευρύνθηκε εν ριπή οθφαλμού» κατευθύνει το Διάζωμα, το οποίο έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε περισσότερους απο 50 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. (δείτε το link).

To μεγάλο όνειρο και όραμα του Διαζώματος είναι να ενταχθούν τα αρχαία θέατρα στην καθημερινή μας ζωή, με ένα τρόπο που να συνδυάζει την αρχαία κληρονομιά και παιδεία με την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία απο τη μια, την επιχειρηματικότητα και τον διεθνή τουρισμό απο την άλλη.

Η μέριμνα για τα μνημεία ήταν πάντα και παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να τα αντιμετωπίσω ως ερείπια, ως νεκρά πράγματα. Βλέπω σε αυτά ζωντανούς οργανισμούς που εκπέμπουν μηνύματα γνώσης, σοφίας, αισθητικής, αρμονίας, διαλόγου με το περιβάλλον και τη φύση, που στέλνουν μηνύματα ζωής. Τα αρχαία θέατρα αποτελούν μοναδικά δείγματα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έργα τέχνης που κατασκευάσθηκαν για να φιλοξενήσουν έργα τέχνης. Οικοδομήματα που συγκεντρώνουν στη δομή, στα μέρη, αλλά και στις λεπτομέρειές τους την πρωτοτυπία, τη χάρη, την αγχίνοια, την έκφραση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών, δηλαδή ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό πνεύμα.

Αισθανόμαστε χαρούμενοι και δικαιωμένοι από το γεγονός ότι μία μεγάλη επιχείρηση, η INTERAMERICAN, προσχωρεί σε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία για την ανάδειξη του περιβαλλοντικού πάρκου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, κορυφαίου μνημείου του τόπου μας

Σταύρος Μπένος

Η Interamerican

Ο Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Interamerican

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για την προσφορά της Interamerican στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Η εταιρεία έχει να επιδείξει πλούσιο και εντυπωσιακό έργο στην φροντίδα των ευπαθών ομάδων, στην προώθηση της Παιδείας και του Πολιτισμού, στην προστασία από κινδύνους και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία 6 χρόνια ο Απολογισμός Κοινωνικής Ευθύνης της Interamerican καταλαμβάνει συνεχώς την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη στην Ελλάδα. Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στον κ. Ρούντο, τους συνεργάτες του και την ίδια την εταιρία που έχει εντάξει συστηματικά στη στρατηγική της «Πράξεις Ζωής» αλλά και Πολιτισμού με (τωρινό) αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Διάζωμα και στην χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάπλαση του Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Δεν θα είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η κοινωνική προσφορά, η κοινωνική υπευθυνότητα για να μιλήσουμε με όρους επιχειρηματικούς, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς της – η εταιρεία έχει διατυπώσει άλλωστε τη φιλοσοφία της:

Η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι ευκαιρία και πρόκληση για να αναπροσδιοριστεί ο ρόλος των επιχειρήσεων. Λιγότερο Κράτος και περισσότερο Υπεύθυνοι Οργανισμοί θα μπορούσαν να δώσουν φτερά στην κοινωνία και να εγκαινιάσουν νέο ρόλο και νέα θέση στη συνείδηση του καταναλωτή εκεί όπου η σημερινή επιφυλακτικότητα και καχυποψία θα μπορούσε να μετατραπεί σε Εμπιστοσύνη.

Interamerican

Πέρα από την υποστήριξη της μελέτης, η Interamerican σκοπεύει να αναδείξει την πρωτοβουλία με κάθε τρόπο, με επικοινωνιακές δράσεις, με ξεναγήσεις στο χώρο, με την ενημέρωση συνεργατών και πολιτών αλλά και με την προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, έχει σκοπό να υποστηρίξει και τη σύγχρονη λειτουργία του, αξιοποιώντας τις υποδομές που θα αναπτυχθούν στο χώρο για την οργάνωση συνεδρίων και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων.

Ο Αρχαιολόγος Βασίλης Λαμπρινουδάκης
Ο Αρχαιολόγος Βασίλης Λαμπρινουδάκης

Η λοιπή οικογένεια

Καθοριστική ήταν η συμβολή στο έργο του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, και της πρώην Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, οι οποίοι προώθησαν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Η ανάπλαση του ευρύτερου περιβαλλοντικού χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 5.650.000 ευρώ.

Όλα αυτά χάρη στο Διάζωμα και τους χορηγούς του, που ανέπτυξαν μελέτες τις οποίες παρέδωσαν στη συνέχεια στους κρατικούς φορείς για να υπαχθούν, με επιτυχία όπως αποδείχτηκε, στο ΕΣΠΑ.

Επικεφαλής του έργου είναι ο αρχαιολόγος Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ο «άνθρωπος που ανέστησε την Επίδαυρο», επιστήμονας παγκόσμιας εμβέλειας, βραβευμένος για την προβολή της ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς και Γενικός Γραμματέας στο Διάζωμα.

Το Έργο

Σκοπός του έργου όπως είπαμε και παραπάνω, είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού-περιβαλλοντικού πάρκου, με διαδρομές για το κοινό ανάμεσα στα μνημεία, με μουσείο για την ιστορία της ιατρικής, με κέντρα εκδηλώσεων και ενημέρωσης, κήπο με θεραπευτικά φυτά, περίπτερο διάθεσης και προβολής προϊόντων, οργανωμένο πάρκινγκ και πλακόστρωτους διαδρόμους πεζών. Οργανωμένες περιηγήσεις θα είναι δυνατές σε όλα τα μνημεία:  Στα Προπύλαια του Ναού, στο Άβατο, στο Στάδιο, στο κέντρο του Ιερού, στο τελετουργικό εστιατόριο – η θυσία και το δείπνο θεωρούνταν μέσα «μαγικής» θεραπείας. Στην περιοχή διασώζονται κομμάτια από παλαιές εγκαταστάσεις για θυσία και δείπνα.

Στόχος είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν και να βιώσουν τι ήταν και πως λειτουργούσε το Ασκληπιείο, πώς οι Αρχαίοι συνδύαζαν τη λατρεία του θεού με τη λατρεία της φύσης (πίστευαν στις θεραπευτικές ιδιότητες της βλάστησης και του νερού) και πως όλα αυτά σιγά σιγά οδήγησαν στην ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης.

Το Στάδιο της περιοχής μαρτυρά τη σημασία που έδιναν στην άθληση και την φυσική κατάσταση για την θεραπεία ενώ το Θέατρο (της Επιδαύρου), τις ψυχικά ιαματικές δυνάμεις που πίστευαν ότι διαθέτει η δραματουργία – αυτό που σήμερα αποκαλούμε «δραματοθεραπεία».

Μετά την ανάπλαση της περιοχής θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί εκεί διεθνές Κέντρο Μελετών το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί ιατρικά συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ψυχαγωγικό αλλά και «θεραπευτικό» θέατρο, αθλητικές και μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικά και ιατρικά βραβεία.

Την περασμένη εβδομάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Interamerican, παρουσία των Γιάννη Καντώρου, Γενικού Διευθυντή Εργασιών του Ομίλου και Γιάννη Ρούντου, Διευθυντή Δημοσίων Σχέσων & ΕΚΕ, ο Σταύρος Μπένος και ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρινουδάκης, παρουσίασαν εκτενώς το σχέδιο υλοποίησης, στο οποίο εμπλέκονται και άλλοι φορείς (Υπουργεία Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου και λοιποί χορηγοί).

Μια μέρα, είναι σίγουρο ότι οι όλοι οι Έλληνες θα είμαστε περήφανοι για το μνημείο αυτό και τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του. Η ασφαλιστική αγορά ίσως και λίγο παραπάνω περήφανη, μιας και θα γνωρίζει ότι, μέσω της Interamerican, συνέβαλε ουσιαστικά σε μια σπουδαία πράξη, σπουδαία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ανθρωπότητα.

Φωτογραφία:

Σταύρος Μπένος, πρόεδρος Κίνησης Πολιτών “ΔΙΑΖΩΜΑ” και Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος ομίλου INTERAMERICAN σε περιήγηση στην Επίδαυρο.

1 Comment

  1. Avatar

    Εξαιρετική επιλλογή της Interamerican η οποία πρωτοπορεί οχι μονο στα ασφαλιστικά προγράμματα αλλά όπως βλέπουμε έρχεται και συμβάλλει οικονομικά σε μνημεία Πολιτισμού και προώθησης του Εθελοντισμού.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ της INTERAMERICAN Κύριο Γεώργιο Κώτσαλο &
    στον συνεργάτη του Κύριο Γιάννη Ρούντο Δντη Δημοσίων σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *