Skip to content

Solvency II: Στοίχημα για «Μικρούς» ή για «Μεγάλους;»

Από την 1.1.16 ξεκινά η πλήρη εφαρμογή του Solvency II. To νομοθετικό πλαίσιο και οι σχετικές Πράξεις της ΤτΕ, θα έχουν ολοκληρωθεί ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Είναι συχνές οι αναφορές και οι εκτιμήσεις στο «τι θα γίνει» στην αγορά και «πως θα τα πάνε» οι εταιρείες υπό το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι οι μικρότερες είναι αυτές που θα δυσκολευτούν περισσότερο ν’ ανταπεξέλθουν (κεφαλαιακά ή ως προς τις πολύπλοκες λειτουργικές απαιτήσεις).

Υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάποιες μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα όλες αυτές που ασχολούνται με πολλούς κλάδους ασφάλισης, θα «ζοριστούν» πολύ περισσότερο, ακριβώς για τους ίδιους λόγους: Κεφαλαιακές απαιτήσεις: αποθεματικά & διαθέσιμα Κεφάλαια και κανόνες Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ωστόσο ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει άμεσα από τα παραπάνω είναι η αγορά, τι θα ήθελε; οι Καταναλωτές και οι Διαμεσολαβητές, τι θα ήθελαν να δουν να συμβαίνει;

Επειδή όλοι συμφωνούν ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του Έλληνα καταναλωτή, μάλλον ερμηνεύουμε σωστά αν υποθέσουμε ότι όλοι θέλουμε το 2016 με τις νέες απαιτήσεις, όλες οι εταιρείες να είναι απολύτως αξιόπιστες.

Η αξιοπιστία λοιπόν, είναι το πρώτο ζητούμενο. Αξιοπιστία για τις μεγάλες εταιρείες, ή έχει σημασία να είναι και οι μικρές;

Οι μεγάλες εταιρείες πάντα θα έχουν τον κυρίαρχο, πρωτεύοντα ρόλο τους. Είναι όμως γεγονός ότι οι μικρές, υγιείς ελληνικές εταιρείες, μπορούν να φέρουν ισορροπία στην αγορά. Μπορούν να φέρουν ισορροπία για προστασία από μονοπωλιακές συμπεριφορές είτε προς τον ασφαλισμένο είτε ακόμη προς τα Δίκτυα διανομής, δηλαδή τους Διαμεσολαβητές.

Σίγουρα έχει αξία να έχουμε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες εξειδικευμένες σε ένα κλάδο. Και αντίστοιχα, οι απαιτήσεις τους σε Solvency II και Φερεγγυότητα θα είναι εξίσου μικρές και άρα εύκολα διαχειρίσιμες.

Ένα επόμενο ερώτημα θα μπορούσε να αφορά την ταυτότητα των εταιρειών. Η αγορά «θέλει» ελληνικές ή πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες;

Δεν είναι σίγουρο οτι η εθνική προέλευση του μετόχου, έχει τελικά καμία σημασία.

Σίγουρα όμως, πάντοτε έχει αξία σε μια χώρα να ενισχύεται η επιχειρηματικότητά της – το να επιβιώνει με αξιοπρέπεια η ελληνική επιχειρηματικότητα, μόνο καλό μπορεί να είναι.

Πάντως, για τις εταιρείες που μπορεί να πιεστούν, αν πιεστούν, η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στην εξειδίκευση. Η εξειδίκευση σε συγκεκριμένους κλάδους ασφάλισης, για παράδειγμα στον κλάδο πυρός ή στην υγεία εντός συνόρων.

Μια εταιρεία που εξειδικεύεται σε κάποιους μόνο κλάδους, θεωρητικά μπορεί πολύ πιο εύκολα να προσαρμοστεί στο νέο εποπτικό πλαίσιο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *