Skip to content

Άγγιξαν τα 3 τρισ. ευρώ οι επενδύσεις των Συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ευρωζώνη

Οι συνολικές επενδύσεις των Συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ε.Ε. διαμορφώθηκαν στα 2,939 τρισ. ευρώ έναντι 2,771 τρισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του α’ τριμήνου 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Του Νίκου Σακελλαρίου

Οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 168 δισ. ευρώ (ή 8% περίπου επί του συνολικού ενεργητικού τους) στα Συνταξιοδοτικά Ταμεία στην Ε.Ε κατά το δεύτερο τρίμηνο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν χθες. Η αύξηση αυτή σε μεγάλο μέρος προέρχεται κυρίως από την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών μετοχών και ομολόγων κατά το διάστημα του β’ τριμήνου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το 44,8% των επενδύσεων ήταν σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλες συλλογικές επενδύσεις, το 25,5% σε χρεόγραφα (ομόλογα) και το 9% σε μετοχές.

Οι επενδύσεις σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων τύπου funds αυξήθηκαν σε 1,3 τρισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου 2020 μετά από καθαρές αγορές ύψους 21 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των μεριδίων αυξήθηκαν κατά 62 δισ. ευρώ εξαιτίας της χρηματιστηριακής ανόδου. Οι επενδύσεις σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ανέρχονταν σε 407 δισ. ευρώ και οι καθαρές αγορές τους στα 29 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 750 δισ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου έναντι 719 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του α’ τριμήνου, δηλαδή ενισχύθηκαν κατά 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 δισ. ευρώ ήταν καθαρές αγορές ομολόγων και τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ από ανατίμηση των τιμών τους. Τέλος, σε επίπεδο μετοχών οι επενδύσεις ανήλθαν στα 264 εκατ. ευρώ στο τέλος του β’ τριμήνου 2020 έναντι 230 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων Συνταξιοδοτικών και Επαγγελματικών ταμείων προέρχεται από ταμεία σε Γερμανία και Ολλανδία με την Γαλλία να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *