Skip to content

Άδωνις προς ασφαλιστική αγορά: “Σας ζηλεύω γι’ αυτό που θα ζήσετε”

“Πιστεύουμε στη σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πυλώνα γιατί σε όλα τα προηγμένα κράτη ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης. Θέλουμε να εμπλέξουμε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές όχι στον πρώτο πυλώνα, στον δεύτερο πυλώνα, ώστε τα χρήματα τα οποία πληρώνουν οι ασφαλισμένοι να πιάνουν τόπο, να επενδύονται καλύτερα, να έχουν υψηλότερες αποδόσεις. Το έχουν κάνει σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, έγινε επί Προεδρίας Σρέντερ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD). Και πάει μια χαρά το ασφαλιστικό τους σύστημα. Για αυτό και εμείς εξαγγέλλουμε συνεργασία με τις υγιείς δυνάμεις της  ιδιωτικής οικονομίας. Σκέφτομαι εσάς στην ασφαλιστική αγορά, τώρα, τον Απρίλιο του 2019, έχοντας μπροστά σας τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα εκτοξεύσει την οικονομία, που θα βγάλει τις αγκυλώσεις, που θα μειώσει τη γραφειοκρατία και που θα επιτρέψει επιτέλους, αυτός ο κλάδος στην Ελλάδα ν’ αναπτυχθεί. Σας ζηλεύω για αυτό που θα ζήσετε”.

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Τα άνω ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης για το ασφαλιστικό που διοργανώθηκε στο Hilton με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών – εν μέσω προεκλογικής περιόδου κανείς δεν γνωρίζει σε ποιό βαθμό θα υλοποιηθούν και με πόση επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφερθούν διότι είναι η πρώτη φορά που πολιτική εκπροσώπηση αναγνωρίζει δημόσια και ανοιχτά, τη μεγάλη αξία της ιδιωτικής ασφάλισης, το γεγονός ότι έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί, εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρα την πρόθεση να συνεργαστεί μαζί της.

«Αν δει κανείς κανείς τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η κεφαλαιοποίηση των εισφορών εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ιδεολογίας, η ιδεολογία φαίνεται στο μείγμα των τριών πυλώνων και στο ποσοστό συμμετοχής του καθενός στο συνολικό σύστημα. Καμία χώρα δεν επαφίεται μόνο στο δημόσιο” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. “Βασιζόμαστε στο να μας συντηρήσουν τα παιδιά μας, μόνο που τα παιδιά μας είναι λίγα και είναι άνεργα”, είπε.

Η χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με τα αποτελέσματα μελέτης για το ασφαλιστικό, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ΕΑΕΕ στο ΙΟΒΕ, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα με αντικείμενο την ελληνική οικονομία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, καθηγητής Οικονομικών, Νικόλαος Βέττας, κατέθεσε μια νέα πρόταση ασφαλιστικού συστήματος που να συνδυάζει το υπάρχον διανεμητικό σύστημα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Οι παρεμβάσεις που έγιναν την περίοδο 2000-2018 οπωσδήποτε βελτίωσαν τη λειτουργικότητά του – είναι σημαντικό για παράδειγμα ότι από 168 διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς σήμερα έχουμε καταλήξει μόνο σε δύο, ενώ μετά και από τις επαναλαμβανόμενες περικοπές των συντάξεων, η κατάσταση των ταμείων έχει βελτιωθεί. Ωστόσο και πάλι το παρόν σύστημα δεν είναι επαρκές, ούτε βιώσιμο. Η γήρανση του πληθυσμού, η υπογεννητικότητα και τα ποσοστά της ανεργίας αργά ή γρήγορα θα μας φέρουν και πάλι σε αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι έχουμε τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη ευνοεί τη μαύρη εργασία και επιδρά αρνητικά στα επίπεδα απασχόλησης – ο κόσμος προτιμά να μη δουλεύει καθόλου ή να δουλεύει λιγότερο αν αισθάνεται ότι παραπάνω από το μισό των κόπων του θα τα πάρει το κράτος (οι εισφορές φτάνουν το 30%-60% των αποδοχών). Πόσο μάλλον αν μετά από 15 χρόνια εργασίας μπορεί να λάβει έως και το 77% της σύνταξης που θα λάμβανε αν δούλευε τριάντα χρόνια.

(Διαβάστε: Πώς θα βοηθήσει το ασφαλιστικό η ιδιωτική ασφάλιση)

Το κράτος ξοδεύει για τις συντάξεις όσα ξοδεύει για υγεία και παιδεία μαζί και πάλι δεν φτάνουν.

Το δεύτερο και τρίτο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή τα επαγγελματικά ταμεία και τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα υποστήριξαν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας και ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ (ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις), Γιάννης Ρέτσος, που επίσης παρευρέθηκαν στη χθεσινή ημερίδα, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Προϋπόθεση για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να δοθούν φορολογικά κίνητραόλος ο κόσμος δουλεύει έτσι, εδώ και δεκαετίες, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, δηλαδή με την κεφαλαιοποίηση (επένδυση) των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα ένα Ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, το οποίο επένδυσε, προκειμένου να αυξήσει τα αποθεματικά του, στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αυτή τη στιγμή οι ομοσπονδίες των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) είναι σε συζητήσεις με τη ΓΣΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό κεφαλαιοποιητικό ταμείο για την αύξηση των συνταξιοδοτικών αποδοχών, αρχικά όσων δουλεύουν με το βασικό μισθό και δεν έχουν επικουρικό ταμείο – δηλαδή το 40% των ασφαλισμένων και στη συνέχεια όποιων άλλων κλάδων το επιθυμούν. Η ένταξη θα είναι προαιρετική και οι εισφορές από εργαζόμενους και εργοδότες της τάξεως του 1%-4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση υποστηρίζει θερμά ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Θεωρητικά και σήμερα είναι ανοιχτός και ελεύθερος ο δρόμος για το δεύτερο και τρίτο πυλώνα απλά οι εισφορές είναι τόσο υψηλές, που πρακτικά είναι αδύνατον.

Μια πρόταση σαν αυτή που κατέθεσε χθες το ΙΟΒΕ και αυτή που είχε κατατεθεί παλαιότερα από τους Νεκτάριο-Τήνιο (Διαβάστε εδώ: Ιδού η πρόταση που μπορεί ν’ αλλάξει την Ελλάδα) θέτει τουλάχιστον μια τεχνική βάση πάνω στη οποία να προχωρήσει η συζήτηση μιας και το πρόβλημα του ασφαλιστικού διογκώνεται επικίνδυνα.

«Αν δει κανείς κανείς τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, η κεφαλαιοποίηση των εισφορών εφαρμόζεται ανεξαρτήτως ιδεολογίας, η ιδεολογία φαίνεται στο μείγμα των τριών πυλώνων και στο ποσοστό συμμετοχής του καθενός στο συνολικό σύστημα. Όμως καμία χώρα δεν επαφίεται μόνο στο δημόσιο” είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. “Βασιζόμαστε στο να μας συντηρήσουν τα παιδιά μας, μόνο που τα παιδιά μας είναι λίγα και είναι άνεργα”, είπε.

Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός Solvency Pension Fund με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και όποιος πληροί τα κριτήρια που θα θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα μπορεί να συμμετέχει είτε αυτός λέγεται κράτος είτε λέγεται ιδιωτική επιχείρηση.

Υπό δημοσιογραφική “ανάκριση” ο Αλ. Σαρρηγεωργίου

Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου έθεσε πάντως στον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, ερωτήματα που σίγουρα είναι στα χείλη πολλών:

Έχει η ασφαλιστική αγορά επαρκή αξιοπιστία για να εμπλακεί ενεργά στο συνταξιοδοτικό; Μπορεί να αντέξει ξανά αν χρειαστεί, μια κρίση σαν και αυτή που περάσαμε; Επίσης, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί υπέρ της οικονομίας τις επενδύσεις που θα αναλάβει να κάνει;

Ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα λειτουργεί εδώ και 180 χρόνια, απάντησε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου. Ατυχήματα ναι, έχουν συμβεί, όπως αυτό με τη μεγάλη εταιρεία ζωής πριν από κάποια χρόνια, το ερώτημα όμως είναι γιατί συνέβησαν. Η ασφαλιστική αγορά θέλει εποπτεία. Το κράτος στην Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν ασκούσε εποπτεία στην ασφαλιστική αγορά στο επίπεδο που έπρεπε. Όμως, το 2016 τα πράγματα άλλαξαν και άλλαξαν ριζικά, γιατί άρχισε να εφαρμόζεται το Solvency II, το πανευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα εποπτείας που στην Ελλάδα ελέγχεται από την ΤτΕ. Και αυτό το εποπτικό σύστημα επιβάλλει στην ασφαλιστική αγορά να έχει 4 δις τζίρο και κεφάλαια 3,8 δις ευρώ – κάτι που μάλλον υπερ-πιστοποιεί τη φερεγγυότητά της. Ακόμη, επιβάλλει πολύ αυστηρούς κανόνες και σε επίπεδο διακυβέρνησης και σε επίπεδο διαφάνειας.

Μια καλή ιδέα, συνέχισε, θα ήταν να υποβάλουμε στην ίδια «βάσανο» και τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή το κράτος. Γιατί και το κράτος παίρνει τα λεφτά του κόσμου και τα διαχειρίζεται, γιατί λοιπόν να μην ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους;

Είμαστε οι μεγαλύτεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές στη χώρα, αυτό δηλαδή που κάθε κράτος θέλει, τόνισε, τη δυνατότητα για υψηλές, μακροπρόθεσμες εγχώριες επενδύσεις – αρκεί να μας δοθεί περιθώριο να τις αυξήσουμε, γιατί τώρα υστερούν κατά πολύ σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Διεθνώς οι ασφαλιστικές είναι ο καλύτερος μακροπρόθεσμος θεσμικός επενδυτής.

“Είστε σίγουροι ότι τα λεφτά θα τα επενδύσετε εδώ και όχι έξω;” συνέχισε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Συνήθως οι ασφαλιστικές επενδύουν σε ομόλογα και μετοχές στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, απάντησε ο Πρόεδρος. Αρκεί τα οικονομικά της χώρας να βρίσκονται σε καλό δρόμο. Αυτή τη στιγμή ένα μικρό ποσοστό από τα 14 δις που έχει επενδεδυμένα, η αγορά τα έχει στην Ελλάδα, αλλά τα νέα είναι καλά, γιατί πολλά δις θα έρθουν στην Ελλάδα από μας εφόσον η πρόσβαση στις αγορές έχει εξομαλυνθεί. Μπορεί να θεσπιστεί ένα Hellenic Development Fund υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, στο οποίο να συγκεντρώνονται τα αποθεματικά και να επενδύονται με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η άποψη της Κυβέρνησης μέσω Τ. Πετρόπουλου 

Ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει από τη μείωση των συντάξεων και των εισφορών, τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης, Τ. Πετρόπουλος. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε μειώσει τις εισφορές και εμείς μειώσαμε πάλι πρόσφατα το κόστος ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών στο 13,3%. Το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει μικρότερη εισφορά από πριν. Στα έτη 2011-2015 είχαμε διαρκή μείωση των συντάξεων – 52 δις αφαιρέθηκαν από τις συντάξεις, αλλά τον Ιανουάριο του 2015 πάλι το 17% του ΑΕΠ πήγαινε για συντάξεις. Το 97% των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2015 δημιουργήθηκε. Άρα, η συνταγή είναι καταστροφική, δεν είναι ορθή. Η οικονομία δεν ευνοήθηκε από τη μείωση συντάξεων και εισφορών. Η απάντηση σε προτάσεις όπως του κ. Βέττα, έχει ήδη δοθεί, δεν κάνει να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε ο Τ. Πετρόπουλος.

Από την άλλη, το κόστος μετάβασης σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα ανέρχεται σε 120 δις για τις κύριες συντάξεις και 50 δις για τις επικουρικές. Που θα βρεθούν, αναρωτήθηκε. Το κόστος μετάβασης θα καταστρέψει το σύστημα ασφάλισης. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά να πληρώνει και για αποταμιευτικό και για επενδυτικό λογαριασμό. Δεν γίνονται αυτά. Οι πολιτικές δημιουργούν θέσεις εργασίας όχι τα ασφαλιστικά συστήματα. Η αλληλεγγύη των γενεών, τέλος, φυσικά επιβάλλει οι νέοι να πληρώνουν τους γηραιότερους, αυτό πρέπει!

(Διαβάστε: Υπέρ του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού ο Πετρόπουλος: “Δημιουργεί πλεονάσματα”)

Σαχινίδης: “Ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να καταργηθεί”

Το ασφαλιστικό έτσι όπως φτιάχτηκε με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις ενισχύει τη μαύρη οικονομία και τη φοροδιαφυγή και δεν βοηθά να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης συμφώνησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης, Γραμματέας του τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής.

Στιγμιότυπο από την Ημερίδα της ΕΑΕΕ

Πιο ενωτικός στις τοποθετήσεις του, τόνισε ότι πρέπει να μπουν στην άκρη οι κομματικές αντιπαραθέσεις και να συζητηθεί η πρόταση Βέττα και κάθε μια πρόταση, στο κατά πόσο είναι βιώσιμη και χρηματοδοτήσιμη, κατά πόσο αυτά που λέει ισχύουν και αντανακλούν την πραγματικότητα. Το ασφαλιστικό δεν είναι της ΝΔ, του Σύριζα ή του Κινάλ, είναι όλων των Ελλήνων. Και η έννοια της αλληλεγγύης των γενεών έχει παρεξηγηθεί, σημασία έχει να έχει ο κόσμος σύνταξη, να μπορεί να εγγυηθεί το κράτος τις συντάξεις. Οι καμπάνες χτύπησαν την εποχή του ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη, ομολόγησε. Ίσως αν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις Γιαννίτση το 2001 η χώρα να ήταν σε άλλη κατάσταση σήμερα. Ήταν απαράδεκτος ο κατακερματισμός των ταμείων, είπε χαρακτηριστικά και η μεταρρύθμιση του 2010 καθυστέρησε τόσο, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αγνοήσαμε τη δημογραφική βόμβα, ενώ για παράδειγμα μια αξιόλογη μεταναστευτική πολιτική θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημογραφική πολιτική για αύξηση του πληθυσμού.

Τώρα ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να καταργηθεί, υποστήριξε. Η κυβέρνηση  έκανε τις συντάξεις προνομιακές παροχές και κατήργησε την ανταποδοτικότητα. Ο σκοπός είναι ένα σύστημα που να δίνει κίνητρα ασφάλισης και να βοηθά την οικονομία. Ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα έχει προκαθορισμένες εισφορές – παροχές, η επικουρική είναι υποχρεωτική μαζί με τη δημιουργία ΕΤΑ ή τη μετατροπή υφιστάμενων επικουρικών σε ΕΤΑ. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τη διαδικασία μετάβασης, την ορθή διαχείριση των αποθεματικών και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, δήλωσε ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Η ιδιωτική ασφάλιση είναι στην επιλογή του κάθε πολίτη, συνέχισε. Βεβαίως, η AIG, η μεγαλύτερη ασφαλιστική κατέρρευσε, άρα χρειαζόμαστε ένα υγιές μείγμα μεταξύ εποπτείας και ελευθερίας χρηματοοικονομικών αγορών. Τόνισε τέλος, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα μπορούσε να αυξήσει τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων.

Στη Σουηδία συζητούσαν για έξι χρόνια και μετά έστειλαν επιστολή στον κάθε πολίτη που να εξηγεί το σκεπτικό πίσω από τη μεταρρύθμιση, σχολίασε. Να συζητήσουμε και να ενημερώσουμε και εμείς, να μην αναιρέσουμε θετικές αλλαγές, όπως η ενοποίηση, αλλά και να απαλλαχτούμε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, κατέληξε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

[box]Πολλά ακούστηκαν στο πέρας της χθεσινής ημερίδας, σχετικά με το ότι άλλοι είχαν ανακοινωθεί από την Ένωση ως συμμετέχοντες και τελικά…άλλους είδαμε όσοι συγκεντρωθήκαμε χθες το μεσημέρι στο Hilton. Η πληροφορία που διέρρευσε ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελευταία στιγμή ειδοποίησε ότι δεν θα παρευρεθεί και έτσι και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι (Αχτσιόγλου, Γεννηματά) απέσυραν τη συμμετοχή τους. Σε κάθε περίπτωση μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί η όλη πρωτοβουλία της Ένωσης να ζητήσει μια μελέτη για το ασφαλιστικό σε έναν ουδέτερο φορέα, όπως είναι το ΙΟΒΕ και στη συνέχεια να προσπαθήσει να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στο πόρισμα της μελέτης. Βεβαίως, εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν προκαλεί έκπληξη ότι  οι εκπρόσωποι της πολιτικής έδρασαν της ευκαιρίας να επιτεθούν ο ένας στον άλλον προσδίδοντας κάπως “ψηφοθηρικό” χαρακτήρα σε μία κατά τα άλλα τεχνοκρατική συζήτηση. Σημαντικότερο είναι ότι η μελέτη δημιουργήθηκε, τα αποτελέσματά της αποτυπώθηκαν και η πρόταση πήρε θέση στο τραπέζι του διαλόγου. Η συζήτηση για ένα ασφαλιστικό σύστημα με τρεις πυλώνες ποτέ δεν ήταν πιο ζεστή και επίκαιρη, και αν συνεχιστεί, η ασφαλιστική αγορά θα κρατήσει, όπως όλα δείχνουν, έναν από τους βασικούς ρόλους. [/box]

(Κεντρική Φωτό – Από αριστερά προς δεξιά: Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΣΕΒ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος ΕΑΕΕ, Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ)

2 Comments


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *