Skip to content

Άνω των 50 εκατ. ευρώ οι ζημιές Αυγούστου-Σεπτεμβρίου από τις φυσικές καταστροφές

Οι ζημιές θα επηρεάσουν τα τεχνικά αποτελέσματα 9μηνου των περισσότερων ασφαλιστικών

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ασφαλιστικών εταιρειών. Οι πρώτες μεγάλες (σε αριθμό και αξία) ζημιές έγιναν στην Εύβοια κατά τις πλημμύρες στα μέσα Αυγούστου και οι -ακόμη μεγαλύτερες ζημιές- ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα “Ιανό” σε Δυτ. Ελλάδα, Β.Δ. Μακεδονία και Θεσσαλία.

Οι ζημιές στην Εύβοια ήταν μεγάλες μεν, περιορίστηκαν δε σε μία μικρή περιοχή στην Κεντρική Εύβοια. Οι ζημιές από τον “Ιανό” εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν θέματα στα αποτελέσματα 9μηνου των ασφαλιστικών εταιρειών που διατηρούν μεγάλα ποσοστά στις Γενικές Ασφαλίσεις περιουσίας και αυτοκινήτου. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν περίπου το 5-8% επί της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων. Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε αυτοκίνητα και κυρίως, σε κατοικίες και επαγγελματικές στέγες, σύμφωνα με έρευνα του Underwriter, ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ για τα αυτοκίνητα και τα 10.000 ευρώ σε κατοικίες, οικοσκευές και επαγγελματικές στέγες ανά περίπτωση.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί και το χαμηλό ποσοστό (πλην αυτοκινήτων) ασφαλισμένων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών που υπήρχαν στις πληγείσες περιοχές της Δυτ. Ελλάδας και της Μακεδονίας.

Όλες αυτές οι ζημιές θα πληρωθούν μέσα σε 30 ημέρες το αργότερο και θα περάσουν λογιστικά στα αποτελέσματα 9μηνου. Με δεδομένο ότι υπάρχει κάμψη στις παραγωγές σε αυτοκίνητο και περιουσία το 2020, οι ζημιές Αυγούστου-Σεπτεμβρίου θα αυξήσουν σημαντικά το μέσο loss ratio στις Γενικές Ασφαλίσεις προς το 80-85% και θα μειώσουν τα τεχνικά αποτελέσματα των περισσότερων επιχειρήσεων.

Να δημιουργηθούν ΣΔΙΤ για φυσικές καταστροφές

Να λειτουργήσει το Κράτος ως αντασφαλιστής και οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώνουν άμεσα ΟΛΟΥΣ τους πληγέντες είναι η κεντρική ιδέα της δημιουργίας ΣΔΙΤ για φυσικών καταστροφών. Η ιδέα είχε προταθεί σε όλα τα αρμόδια υπουργεία και είχαν πάρει έγκριση να προχωρήσει μέσα στο 2020. Ωστόσο, η εξάπλωση του Covid-19 και οι παγκόσμιες επιπτώσεις του φρέναραν το πρόγραμμα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *