Skip to content
1c92bca6bcda1779eafe22f5ba9810bb_XL

Ένα αναπάντεχο deal  – «διαφήμιση» για την ελληνική ασφαλιστική αγορά:

Η Intracom μπαίνει στις ασφάλειες, εξαγοράζοντας την Ευρώπη Ασφαλιστική

Γράφει: Χρ. Μωράκη

Ένα αναπάντεχα μεγάλο δώρο έλαβε σήμερα η ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, κατά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Ευρώπη Ασφαλιστικής από την Intracom Properties του Σωκράτη Κόκκαλη, είδηση που από το πρωί πρωτοστάτησε σε όλους τους επιχειρηματικούς κύκλους και τα ειδησεογραφικά πρωτοσέλιδα.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης

Οι εξαγορές είναι αρκετές και ηχηρές τα τελευταία χρόνια ωστόσο αυτή εδώ έχει άλλη βαρύτητα και σημασία. Πραγματοποιείται από πασίγνωστη, ελληνική κατά βάση επωνυμία, άσχετη με το χώρο, και για αυτό ανεβάζει κάθετα τις “μετοχές” και το ενδιαφέρον για τον κλάδο!

Ο σεβαστός και υπολογίσιμος επιχειρηματίας εξήγησε σήμερα το βήμα στους μετόχους του λέγοντας ότι η ασφάλιση στην Ελλάδα έχει «μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», γιατί «υστερεί πολύ σε σχέση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ” ενώ και οι Έλληνες «δεν έχουν ακόμη ασφαλιστική συνείδηση» όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ταυτόχρονα, συνέχισε, οι ζημιές από την κλιματική κρίση είναι τεράστιες και οι κυβερνήσεις “δεν θα μπορούν να καλύψουν”. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν “πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική κάλυψη και να προκύπτει από ιδιωτικά κεφάλαια”. 

Έχοντας μόλις λίγες μέρες επιστρέψει από το ετήσιο Συνέδριο της Ύδρας, διαβάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις, κάποια στιγμή μπερδεύτηκα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μιλά ή ο Πρόεδρος των Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου; 

Ποτέ άλλοτε δεν είχε βγει δημόσια ένας ντόπιος “παράγοντας”  να μιλήσει τόσο θετικά για την ιδιωτική ασφάλιση  – εκτός αν προερχόταν από την ιδιωτική ασφάλιση. Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά φιλικές δημόσιες προσεγγίσεις από μέλη της κυβέρνησης, τις εξαγγελίες για υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων και το κίνητρο για την ασφάλιση σπιτιών, πραγματικά η ελληνική αγορά εισέρχεται ίσως στον χρυσό της αιώνα…

Ο Νίκος Μακρόπουλος

Πίσω στο σημερινό deal, «είναι καλό για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία να ενισχύεται μια ελληνική ασφαλιστική» τόνισε ο επιχειρηματίας, τη στιγμή που στη συγκεκριμένη αγορά  υπάρχει κύμα εξαγορών από ξένες εταιρείες. 

Η κίνηση της Intracom είναι πάντως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου: Μια νέα εταιρεία θα ονομαστεί σε Ευρώπη Holdings ΑΕ η οποία θα προκύψει από την τωρινή της επενδυτική ακινήτων ΚΛΜ ΑΕ, η οποία προηγουμένως θα απορροφήσει την Intracom Properties και στη συνέχεια θα αποκτήσει το 100% της θυγατρικής της πλέον, Ευρώπη Ασφαλιστική. Το νέο αυτό σχήμα θα προχωρήσει κατόπιν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με σκοπό την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών προϊόντων. 

Ο ιδιοκτήτης της Ευρώπη Νίκος Μακρόπουλος θα παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος και θα διατηρεί ποσοστό 10% ενώ αναμένεται ότι στην θυγατρική θα έχουν μπει  νωρίτερα μέσω private placement και «γνωστά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα» .

Σύνθετο αλλά Έξυπνο Deal

Πιο συγκεκριμένα, η Intracom Properties θα εξαγοράσει μόνο το 65% της Ευρώπη Ασφαλιστική, έναντι 30 εκ. ευρώ και κατόπιν θα απορροφηθεί από την ΚΛΜ η οποία όπως είπαμε θα μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings ΑΕ. Στη συνέχεια, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης η ΚΛΜ θα διαθέσει το 28% της σε νέους μετόχους (λέγεται από τον εφοπλιστικό κλάδο) και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ΑΜΚ με την καταβολή μετρητών, όπου θα συμμετάσχουν και οι νέοι μέτοχοι και ο Νίκος Μακρόπουλος με στόχο να αποκτήσει ένα τουλάχιστον 10,3% μερίδιο. Όταν ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, η οποία στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων ύψους 50 εκ ευρώ, τότε η ΚΛΜ θα «καταβάλει» το υπόλοιπο 35% στην Ευρώπη Ασφαλιστική (100% θυγατρική της Ευρώπη Holdings που θα προκύψει από την ΚΛΜ συν νέοι μέτοχοι)  έναντι 16,5 εκ ευρώ, που αντιστοιχούν στο ποσό που θα «καταβάλει» ο Ν. Μακρόπουλος για να εξασφαλίσει το 10% του νέου σχήματος.

Δηλαδή το ονομαστικό τίμημα 46,5 εκ ευρώ της εξαγοράς της ασφαλιστικής στην ουσία η Intracom θα το λάβει πίσω μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την ΚΛΜ  και στη συνέχεια θα το επενδύσει στις ασφάλειες και στον τουρισμό – σύμφωνα με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Μεταξύ άλλων σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και μέρος της ακίνητης περιουσίας της ως «μαθηματικά αποθέματα» για την διεύρυνση των εργασιών της ασφαλιστικής. Γραφειοκρατικά αυτό θα το πετύχει πραγματοποιώντας ΑΜΚ «σε είδος» στην Ευρώπη Ασφαλιστική.

Αυτό λοιπόν φίλοι μου, θα πει business! Business και για τις δύο πλευρές αφού η Ευρώπη Ασφαλιστική του Νίκου Μακρόπουλου με παραγωγή πέρυσι 18  εκ ευρώ και προ φόρων κέρδη 5  εκ ευρώ εξασφαλίζει μια σίγουρη και επωφελή διάδοχη κατάσταση. Ο κ. Μακρόπουλος παραμένει CEΟ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ στο οποίο θα προεδρεύει ο Σωκράτης Κόκκαλης.  

Για την ιστορία, μεταφέρουμε εδώ τις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου Intracom:

  • Net Company Intrasoft, μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής προηγμένων υπηρεσιών και λύσεων πληροφορικής.
  • Intracat, μία από τις πέντε μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα με σταθερά αυξανόμενη διεθνή παρουσία.
  • IDE (Intracom Defense), ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, προηγμένων συστημάτων επικοινωνίας και λογισμικού αμυντικών εφαρμογών. Η εταιρεία επεκτάθηκε πρόσφατα στον σχεδιασμό και την κατασκευή υβριδικών ενεργειακών συστημάτων.

Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1990, η Intracom έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική και διεθνή αγορά, διατηρώντας 16 θυγατρικές στο εξωτερικό και η διεθνής της δραστηριότητα εκτείνεται σε 70 χώρες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *