Έρευνα Moody's: Πάνω από τις μισές αντασφαλιστικές «βλέπουν» ριζικές αλλαγές στα μοντέλα ώστε να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις του κλιματικού κινδύνου

19 Μαΐου 2023

Οι ασφαλιστικές σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να αγνοήσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις επιχειρήσεις τους, το reporting και τη στρατηγική τους

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει γρήγορα ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές, με τέτοιο τρόπο ώστε η κατάλληλη διαχείρισή της να είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής στρατηγικής.

Οι ασφαλιστικές εδώ και καιρό αντιλαμβάνονται τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κλιματική αλλαγή στη διαχείριση κινδύνων, τη στρατηγική και γενικότερα όλη τους την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλές ήδη εργάζονται για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη βελτίωση δεδομένων, μοντέλων, συστημάτων και διαδικασιών που σχετίζονται με το κλίμα και το ESG.

Η Moody's Analytics διεξήγαγε πρόσφατα συνεντεύξεις και έρευνα σε 30 ασφαλιστικές από την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ έλαβε και ορισμένες απαντήσεις από την Ασία και την Αυστραλία. Ο στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί το τρέχον επίπεδο ενσωμάτωσης του ζητήματος της Κλιματικής Προσαρμογής στις διαδικασίες risk management και reporting που έχουν, και να γίνουν γνωστά τα πιθανά μελλοντικά σχέδια των ασφαλιστικών σε αυτόν τον τομέα.

Ποιο είναι το βασικό εύρημα; Ότι το 52% των ερωτηθέντων αναμένει σημαντικές αλλαγές στα τρέχοντα εργαλεία και μοντέλα ώστε να ενσωματωθούν οι επιπτώσεις του κλιματικού κινδύνου. Επιπλέον, το 34% αναμένει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την κατασκευή νέων μοντέλων.

Πρόκειται για μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των αντασφαλιστών. 

Μόνο το 14% των εταιρειών σχεδιάζει να διαχειριστεί τον κλιματικό κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες risk management που διαθέτει.

Πολλοί όμιλοι επιλέγουν να ακολουθήσουν την ελάχιστη αναγκαία συμμόρφωση. Ωστόσο, με την ταχύτητα που επιβάλλονται οι νέοι κανονισμοί και την αυξανόμενη πίεση των επενδυτών, ενδέχεται σύντομα να βρεθούν εντός πεδίου υποχρεωτικότητας.

Πολλές ασφαλιστικές επιλέγουν να ενεργούν ως «πρωταγωνιστές» στην αγορά, κατανοώντας ότι η έγκαιρη υιοθέτηση μη υποχρεωτικών πλαισίων τους δίνει μερικά επιπλέον χρόνια για να προετοιμάσουν και να δοκιμάσουν τα συστήματα και τις διαδικασίες τους πριν κάτι γίνει αναπόφευκτα υποχρεωτικό. Την ώρα που περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα και τα μοντέλα συνεχίζουν να εξελίσσονται, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι ευκαιρίες γίνονται καλύτερα κατανοητά και μπορούν να ενσωματωθούν περισσότερο στις στρατηγικές αποφάσεις των ασφαλιστικών, δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η ταχεία ενσωμάτωση του Κλίματος σε όλες τις πτυχές της ασφαλιστικής επιχείρησης, με τα σενάρια για το κλίμα να βρίσκονται δηλαδή συνεχώς στην πρώτη γραμμή ανάλυσης, θα δώσει λειτουργικό πλεονέκτημα και καλύτερες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των αυξανόμενων κινδύνων.


Θα αποτελέσει επίσης μια απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, που αναζητούν τα λεγόμενα disclosures σχετικά με το πώς προσεγγίζει κάθε επιχείρηση το θέμα του κλιματικού κινδύνου και σχετικά με τις στρατηγικές ενέργειες που λαμβάνονται για τον μετριασμό του, κατά τη διαδικασία μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Οι θάνατοι από εγκεφαλικά αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. ως το 2030/ Πόσο εφικτή είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας στην Ελλάδα/ Οι φόβοι πολιτών, αλλά και επιστημόνων, γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. ως το 2030 Αύξηση κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο...

Close