Skip to content

Έτοιμο το ΤΕΑ Interlife – “θα ακολουθήσουν όλες οι ασφαλιστικές” προβλέπει ο CEO Ιωάννης Βοτσαρίδης

«Έχουμε τις προδιαγραφές, έχουμε τις περγαμηνές, ξέρουμε να βγάζουμε κέρδη, ξέρουμε να κάνουμε διαχείριση και μπορούμε όπως πάμε την εταιρεία έτσι καλά, να πάμε και το Ταμείο», δήλωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική, κ. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, από το βήμα της συνεδριακής αίθουσας του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel Athens στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ενθουσιασμού τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 η παρουσίαση του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της εταιρείας.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ

«Ξεκινάει μια νέα εποχή για την Ελλάδα και για τις ασφαλιστικές εταιρείες», συμπλήρωσε. «Τους επόμενους μήνες -αν όχι ένα δύο χρόνια- θα κατατεθούν και άλλες αιτήσεις από πλευράς εταιρειών. Το σημαντικό είναι ότι όταν ένας εργαζόμενος θα θέλει να φύγει από μια εταιρεία για να πάει σε μία άλλη που έχει και αυτή ένα επαγγελματικό ταμείο τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ εύκολα γιατί θα μεταφέρονται όλες οι επαγγελματικές εισφορές».

O κ. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική

Ο ανταγωνισμός, όπως εξήγησε ο κ. Βοτσαρίδης, είναι αυτός που θα αναγκάσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν επαγγελματικά ταμεία λέγοντας πως ήδη στο εξωτερικό όλες οι εταιρείες διαθέτουν ένα επαγγελματικό ταμείο. Προέβλεψε δε πως στα επόμενα δέκα χρόνια τα σημερινά περίπου 20 ταμεία θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα 200. Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ λειτουργούν πάνω από 155.000 ταμεία, ενώ στην Κύπρο περισσότερα από 2.000 ταμεία.

Ο ίδιος δεν έκρυψε πως «ταλαιπωρηθήκαμε λίγο» για τη δημιουργία του Ταμείου αφού η απόφαση από την Interlife πάρθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016, αλλά η άδεια δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αποταμιεύσει κανείς και μάλιστα, σε πλήρες αφορολόγητο status για κάθε ευρώ που μπαίνει στον ατομικό λογαριασμό του κάθε εργαζομένου, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του πάνελ που έλαβε χώρα προς το τέλος της παρουσίασης.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Ταμείο τελεί υπό αυστηρή εποπτεία από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στο πιθανό ερώτημα εάν η Interlife είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα τέτοιο ταμείο, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και ήρθαν διά στόματος του κ. Βοτσαρίδη:

«Το 2019 στην Interlife το ενεργητικό θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 180 εκατ., τα ίδια κεφάλαια θα φτάσουν τα 80 εκατ. και η παραγωγή θα αγγίξει τα 70 εκατ. Από πλευράς κερδοφορίας η Interlife κατέχει τη 10η θέση (μεταξύ των 34 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα) και την 15η θέση όσον αφορά την παραγωγή. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών η Interlife είναι 4η σε κερδοφορία (μεταξύ των 15) και 5η στην παραγωγή. Κατέχουμε ISO, άρα, ξέρουμε καλά από διαδικασίες και τι σημαίνουν επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικές διατάξεις, κανονιστική συμμόρφωση. Τα κέρδη μας την τελευταία επταετία (2012- 2018) έφτασαν τα 82,6 εκατ. ευρώ έχοντας στα χέρια μας και ένα πολύ δυνατό εργαλείο που λέγεται Αμοιβαίο Κεφάλαιο Interlife Μεικτό που το διαχειρίζεται η AlphaTrust, όπου από 1/1/2019 μέχρι και σήμερα έχει γράψει μια απόδοση 23% και έχει ένα ενεργητικό γύρω στα 20 εκατ. Ο δείκτης φερεγγυότητας SCR βρίσκεται στο 171,5% και το MCR στο 581,56% αντίστοιχα.»

Τέλος, προκειμένου να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια, ο κ. Βοτσαρίδης εξήγησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου απαρτίζεται από πέντε άτομα εκ των οποίων τα τρία προέρχονται από τη σημερινή Διοίκηση της Interlife, το ένα άτομο από τους εργαζομένους και το τελευταίο από τους Διαμεσολαβητές.

Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω σύνθεση έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τους παρευρισκομένους στην παρουσίαση, όπως και η γενικότερη πρωτοβουλία της εταιρείας να δημιουργήσει Επαγγελματικό Ταμείο καθώς όλοι συμφώνησαν πως πρόκειται για μια σημαντική κίνηση της εταιρείας προς τους εργαζομένους της που δείχνει έμπρακτα πως νοιάζεται για τους ανθρώπους της, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισφορές θα καταβάλλονται σε ετήσια βάση στον ατομικό (συνταξιοδοτικό) λογαριασμό του ασφαλισμένου συνεργάτη από την ίδια την Interlife, ενώ οι εισφορές των συνεργατών θα είναι προαιρετικές.

[Κεντρική Φωτό – Από αριστερά προς Δεξιά: Ο κ. Απόστολος Δούμας, CEO Prudential Informatics – ο Δρ. Χάρης Φύτρος, Αναλογιστής & Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης – ο κ. Χαράλαμπος Κατσιπουλάκης, Οικονομικός Διευθυντής της Tsakos Columbia Shipmanagement – ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) & Πρόεδρος του Ταμείου του Υπουργείου Οικονομικών – ο κ. Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *