Skip to content

Έφτασε μια μεμονωμένη απόφαση για να αμφισβητηθεί όλος ο ασφαλιστικός κλάδος

/Editorial

Η ασφαλιστική εταιρεία που αρνήθηκε να καταβάλει αποζημίωση για κλοπή ασφαλισμένου οχήματος δικαιώθηκε μέχρι και από τον Άρειο Πάγο – συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι βλέπετε. Παρόλα αυτά, αυτό που λανθασμένα εξέλαβε η κοινή γνώμη, είναι ότι οι ασφαλιστικές…κοροϊδεύουν και δεν αποζημιώνουν. Η άγνοια και η αλόγιστη αναπαραγωγή ανυπόστατων πληροφοριών για τη δημιουργία εντυπώσεων, σε όλο της το μεγαλείο!

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει κάνει άλματα στον τομέα της αξιοπιστίας. Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία αφ’ ενός του εξαιρετικά αυστηρού κανονιστικού πλαισίου του Solvency II το 2016 και αφ’ ετέρου της ευρωπαϊκής οδηγίας IDD περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων έχουν δημιουργήσει εξαιρετικές συνθήκες για την υγιή ανάπτυξη της αγοράς, αφήνοντας πίσω τις κακές πρακτικές ορισμένων, που αμαύρωναν τη συνολική εικόνα.

Η ισχυρή κεφαλαιακή θωράκιση των ασφαλιστικών εταιρειών και οι άρτια εκπαιδευμένοι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές παρέχουν στους Έλληνες καταναλωτές όλα τα εχέγγυα για να τους εμπιστευτούν την προστασία της υγείας τους, της περιουσίας τους, των αγαπημένων τους προσώπων. Άλλωστε τα περισσότερα από 2 δισ. που καταβάλλουν ετησίως σε αποζημιώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για τα παραπάνω.

Κι όμως έφτασε μία (τριπλή) δικαστική απόφαση, για να στρέψει εφημερίδες και κανάλια εναντίον των ασφαλιστικών εταιρειών, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του κλάδου και κουνώντας το δάκτυλο με την κατηγορία ότι επικαλούνται ευτελείς δικαιολογίες, για να αποφύγουν να αποζημιώσουν τον πελάτη. Η άγνοια και η αλόγιστη αναπαραγωγή ανυπόστατων πληροφοριών για τη δημιουργία εντυπώσεων σε όλο της το μεγαλείο!

Μπορώ να φανταστώ τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα που θα έλαβαν πολλοί ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από τους πελάτες τους, οι οποίοι ένιωσαν ως πιθανά επόμενα υποψήφια θύματα των «κακών» ασφαλιστικών εταιρειών και ζητούσαν απεγνωσμένα διαβεβαιώσεις για να ηρεμήσουν.

Η καλύτερη απάντηση σε όσους αγωνιούν και σε όσους μας αμφισβητούν είναι οι αριθμοί. Τους παρέθεσε απλά και κατανοητά ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε μία από τις αρκετές συνεντεύξεις που έδωσε τις τελευταίες ημέρες, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα αλαλάζοντα πλήθη:

– Την τελευταία δεκαπενταετία αποζημιώθηκαν 70.000 κλοπές αυτοκινήτων.

– Ετησίως οι ασφαλιστικές εταιρίες καταβάλλουν για περιπτώσεις μερικής ή ολικής κλοπής περίπου 35 εκ. ευρώ.

– Τα τελευταία 40 χρόνια 5 υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτου οδηγήθηκαν στα δικαστήρια και στη συντριπτική τους πλειοψηφία δικαιώθηκε ο πελάτης!

Όπως καταλαβαίνετε, η διαβόητη περίπτωση της BMW που δεν αποζημιώθηκε είναι μία μικροσκοπική σταγόνα στον ωκεανό των αποζημιώσεων που καταβάλλει η ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Δεν αποζημιώθηκε, όχι γιατί έτσι έκρινε η συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία, αλλά γιατί έτσι αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη και στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο! Και αυτή η απόφαση στηρίχθηκε σε σωρεία γεγονότων και συνθηκών, που στοιχειοθέτησαν τη βαριά αμέλεια του ιδιοκτήτη της BMW, ο οποίος, ας σημειωθεί, παρέμενε ανέμελος και απρόσεκτος, παρά το ότι έναν μόλις χρόνο πριν το συμβάν είχαν ξαναπροσπαθήσει να του κλέψουν το αυτοκίνητο και του είχαν προξενήσει σοβαρές ζημιές, για τις οποίες είχε βεβαίως αποζημιωθεί!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *