Skip to content

Έως και 70% περικόπηκαν οι συντάξεις από την αρχή των μνημονίων

  • Το 2021 1 στους 2 συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ
  • Όλες οι νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις

Μέσα στην επόμενη διετία 2018-2019 χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να δουν νέες περικοπές στις συντάξεις τους με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων να επισημαίνει πως εάν αυτές προστεθούν σε όλες τις περικοπές που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2010, για ορισμένους θα σημάνουν απώλεια εισοδήματος της τάξης του 70%.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε πως:

«Με τα νέα μέτρα από το 2019, συν την ευελιξία της απασχόλησης και τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (12 δισεκατομμύρια από 18 δισεκατομμύρια) το 2021 ένας στους δύο συνταξιούχους θα παίρνει σύνταξη 550 ευρώ καθαρά. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η μείωση του αφορολογήτου, το καθαρό ποσό θα συρρικνωθεί στα 480 ευρώ».

Και όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι βουλιάζουν στη φτώχεια.

Αναλυτικότερα, τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και αναμένεται να εφαρμοστούν θα φέρουν:

Καταβαλλόμενες συντάξεις
Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 και έπειτα θα μειωθούν έως και 300 ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς.
Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως «προσωπική διαφορά» είναι το ποσό- διαφορά ανάμεσα στη σημερινή σύνταξη και τη νέα σύνταξη που θα προκύψει με τις νέες περικοπές. Το εν λόγω ποσό θα συνεχίσει να το λαμβάνει ο συνταξιούχος για το χρονικό διάστημα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018 που έχει χαρακτηριστεί ως μεταβατικό στάδιο. Στη συνέχεια και εφόσον δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τότε ισοσκελισμός των εσόδων και των εξόδων του ασφαλιστικού συστήματος, η προσωπική διαφορά κινδυνεύει να κοπεί εντελώς.
Εξ αιτίας της ήδη ψηφισμένης ρύθμισης του επανυπολογισμού των συντάξεων, παλαιοί συνταξιούχοι χάνουν άμεσα έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης με τις μειώσεις αυτές να αναμένεται να φτάσουν το 25%, αφού δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ θα είναι αυτοί που θα δουν τις μεγαλύτερες μειώσεις, οι οποίες θα αγγίξουν το 30%.  Στο Δημόσιο οι μειώσεις θα φτάσουν το 23%, στο ΙΚΑ μέχρι 25% και στο ΝΑΤ έως 22% αντίστοιχα. Τέλος, για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών οι περικοπές λόγω επανυπολογισμού φτάνουν το 30%, κυρίως στις γυναίκες με 25ετία.

Νέες συντάξεις
Μείωση έως και 30% θα υποστούν οι συντάξεις που θα εκδίδονται (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου), από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες θα δουν οι ακόλουθες κατηγορίες:
• Δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως όσοι ξεπερνούν τα 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
• Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αποδοχές που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης αριθμώντας τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, αφού χάνουν περισσότερα από 220 ευρώ.
• Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ, οι οποίοι προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
• Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ασχέτως χρόνου ασφάλισης.

ΕΚΑΣ
Το 2018, το ΕΚΑΣ, το οποίο καταργείται τελείως από το 2020,  θα περικοπεί εκ νέου σε περισσότερους από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους,  αφού θα κοπούν  238 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα. Σήμερα οι δικαιούχοι είναι περίπου 210.000, ενώ το 2018 θα μείνουν περίπου 70.000.

Επικουρικές συντάξεις
Κούρεμα θα υποστούν και οι επικουρικές σε όλες τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 και μετά.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *