Skip to content

Ήπια υποχώρηση παραγωγής στο α’ τρίμηνο με πολλά συμπεράσματα

Στα θετικά η αύξηση ξανά της παραγωγής στο αυτοκίνητο. Στα αρνητικά, οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης

του Νίκου Σακελλαρίου

Οι πρώτες επιπτώσεις στην ασφαλιστική από την επιδείνωση της οικονομίας το 2022 λόγω και συνέχισης της πανδημίας και της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και στο πληθωρισμό φάνηκαν κατά το α’ τρίμηνο 2022. Η συνολική παραγωγή (παρά τις όποιες αυξήσεις τιμολογίων στα νοσοκομειακά προϊόντα και στις γενικές ασφαλίσεις) υποχώρησε σε σχέση με το α’ τρίμηνο κατά 1,3% στα 1,065 δισ. Ευρώ. Οι ασφαλίσεις ζωής υποχώρησαν κατά 9,7% έναντι του α’ τριμήνου 2021  και διαμορφώθηκαν στα 468,4 εκατ. Ευρώ ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών αυξήθηκαν κατά 6,5% στα 597,52 εκατ. Ευρώ.

Το αξιοσημείωτο του α’ τριμήνου ήταν η αύξηση (μετά από πολλά χρόνια) της παραγωγής αυτοκινήτου κατά 1,6% στα 184,120 ευρώ γεγονός που αποδίδεται από τις εταιρείες στην ανακοπή των μειώσεων στα ασφάλιστρα (σε κάποιες εταιρείες είχαμε και μικρές αυξήσεις) και στην αύξηση του στόλου οχημάτων στο α’ τρίμηνο 2022 σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021 όταν το lockdown και οι καθυστερήσεις παραδόσεων είχαν περιορίσει την ασφαλισιμότητα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου. Μάλιστα , η ασφαλιστική παραγωγή αυτοκινήτου τον Μάρτιο 2022 είχε μεγαλύτερη ακόμη αύξηση (3%) σε σχέση με την ασφαλιστική παραγωγή Μαρτίου 2021. Άξια αναφοράς είναι  και η αύξηση παραγωγής στους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο 2021.

Η οικονομική κρίση και τα εμπορικά προβλήματα αυξάνουν τα ασφάλιστρα

Η αύξηση αυτή αποδίδεται και στην αύξηση του κλάδου των χρηματικών εγγυήσεων που επταπλασιάστηκε (αύξηση 675,9%) εξαιτίας των επιχειρηματικών φόβων που δημιουργήθηκαν από την υποχώρηση της ανάπτυξης στον κόσμο αλλά και στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αύξηση ασφαλίστρων (σχετική με τις προηγούμενες αιτιάσεις και τα εμπορικά προβλήματα) είχαν οι ζημιές μεταφερόμενων εμπορευμάτων (+20%), οι λοιπές ζημιές αγαθών (32,6%)  και τα αυξημένα λόγω πληθωρισμού ασφάλιστρα στις Γενικές Ασφαλίσεις.

Στο Underwriter.gr έχουμε αναφερθεί πολλάκις στα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός στις αποζημιώσεις ζημιών και αυτά μετακυλύονται και στα τιμολόγια.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και οι αντασφαλίσεις στο α’ τρίμηνο 2021 τήρησαν αυστηρή και ιδιαίτερη προσεκτική στάση στις ασφαλίσεις τους διεθνώς.

Δυσκολότερο το β’ τρίμηνο

Οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι το β’ τρίμηνο 2022 θα είναι ακόμη δυσκολότερο γιατί εκεί θα φανούν πιο έντονα τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη του εγχώριου πληθωρισμού στο 10% και βέβαια η αύξηση των ζημιών στους δρόμους δημιουργούν ένα αρκετά δύσκολο σκηνικό για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2022.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *