Skip to content

Αίσθηση από την εξαγορά του 49% της Viva Wallet από την JP Morgan: Αναβαθμίζεται η εικόνα για τα ελληνικά asset, 100 εκατομμύρια δολάρια σε 200 στελέχη της εταιρείας!

Ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι πλέον γεγονός με την εξαγορά του 49% των μετοχών της Viva Wallet από την κορυφαία αμερικανική τράπεζα JP Morgan. 

Του Χρήστου Γαβαλά

Πρόκειται σίγουρα για την μεγαλύτερη σε μέγεθος συμφωνία σε ό,τι αφορά ελληνική startup εταιρεία, η οποία και αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη και ειδικά στην εξειδικευμένη αγορά του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters, άνθρωποι με γνώση της συναλλαγής έφεραν την αποτίμηση της Viva Wallet στα 2 περίπου δισ. δολάρια, και επομένως η επένδυση της JP Morgan θα ανέλθει στα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ιδρυτές της, Μάκης Αντύπα και Χάρης Καρώνης θα εξακολουθήσουν να έχουν μερίδιο κοντά στο 52%, ενώ η JP Morgan εξαγόρασε ουσιαστικά τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων, δηλαδή τα ποσοστά των Hedosophia (24%), του family office της οικογένειας Λάτση (13%) και τηςDeca Investments (10%), ενώ θα εξαγοράσει και τα ομόλογα της EBRD και της Tencent.

Όπως μεταδίδει το CNN Greece, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η JP Morgan θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Vivaμε 2 ή 3 εκπροσώπουςενώ η υπόλοιπη διοικητική ομάδα θα παραμείνει η ίδια, καθώς το Management διατηρούν οι ιδρυτές και μεγαλομέτοχοι της Viva Wallet.

Η διαφορά ωστόσο είναι ότι πλέον αυτή η ηγετική ομάδα έχουν ως ισχυρό συνεργάτη του διαμετρήματος της JP Morgan, κάτι που δείχνει έμπρακτα ότι η αμερικανική τράπεζα έχει σαφείς βλέψεις να αναπτυχθεί διεθνώς στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών. 

Αυτό που επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί είναι η πρόβλεψη στη συμφωνία από τη μεριά της Viva Wallet έτσι ώστε 200 στελέχη της να αποκομίσουν 50 εκατομμύρια δολάρια με τη μορφή μετοχών και άλλα 50 εκατομμύρια σε μετρητά μέσω εκποίησης stock options. Κάτι που ο Χάρης Καρώνης χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τη μεγαλύτερη «ανταμοιβή» για τον ίδιο. 

Η συμφωνία είχε προαναγγελθεί πάντως από το τέλος του προηγούμενου έτους, με τις αρχικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για αγορά πλειοψηφικού πακέτου και όχι μειοψηφικού, με το τίμημα να φτάνει στα 1,7 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σενάριο, το management θα εξακολουθούσε να ασκεί ο Χάρης Καρώνης. Τελικά, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να προκρίθηκε. 

Η πορεία της Viva Wallet προς την εκτόξευση έχει ως σημαντικό ορόσημο τον Αύγουστο του 2020 όταν και απέκτησε τραπεζική άδεια, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης των μετόχων της Praxia Bank από την Atlas Merchant Capital Oak στην Viva Wallet Holdings. Κατόρθωσε με αυτό τον τρόπο και σε εκείνο το χρονικό σημείο να γίνει μία από τις ελάχιστες neobanks που κατέχει πλέον τραπεζική άδεια στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2021, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων από ισχυρά επενδυτικά ονόματα μεταξύ των οποίων και ο κινεζικός κολοσσός της Tencent, η Viva Wallet ενήργησε έτσι ώστε να εισέλθει στον επόμενο γύρο άντλησης κεφαλαίων (Series D).

Τα 80 εκατ. δολάρια που εξασφάλισε η Viva Wallet από  την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital επρόκειτο -σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνιδρυτή της- να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εφαρμογών, όπως η λειτουργία Tap On Phone που επιτρέπει πληρωμές σε καταστήματα μέσω κινητών Android χωρίς να απαιτείται κάποιο τερματικό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *