Skip to content

Αγωνιούν οι ασφαλιστικές και οι συνεργάτες τους για τις τουριστικές ασφαλίσεις

Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2020 δεν απασχολεί μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις κάθε είδους, αλλά και τις ασφαλιστικές, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκια με ασφαλίσεις αστικής ευθύνης και περιουσίας.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τουριστικών ασφαλίσεων έχουν οι εταιρείες που συνεργάζονται με τις 4 συστημικές τράπεζες, ενώ στις υπόλοιπες εταιρείες με κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων τα χαρτοφυλάκια είναι μικρότερα.

Με «παζάρια» προς τις ασφαλιστικές ως προς τις ανανεώσεις ασφαλιστηρίων, τις καλύψεις και τους χρόνους πληρωμής των συμβολαίων προσπαθούν τα μεγάλα (πάνω από 250 κλίνες) ξενοδοχεία να διαπραγματευθούν τις ανανεώσεις των παλαιών συμβολαίων που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι. Τα ασφαλιστήρια των ξενοδοχείων καλύπτουν σε ποσοστό πάνω από το 80% του συνόλου θέματα κυρίως αστικής ευθύνης έναντι απαιτήσεων πελατών (tour operators ή ιδιωτών) και ασφαλίσεις περιουσίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν και ασφαλίσεις που γίνονται για τα δάνεια που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και είναι υποχρεωτικές από τις τράπεζες. Σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 50.000 μικρές και μεσαίας τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τουριστικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης κ.ά.) έχουν ασφαλιστήρια προγράμματα άνω των 5.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2018, μόλις 11.540 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διατηρούσαν ασφαλιστήριο περιουσίας και 13.010 ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, ήτοι ποσοστό ασφάλισης 28% και 32% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς, εάν ο τουρισμός μέσα στον Ιούλιο δεν φτάσει το 30% τουλάχιστον σε σχέση με τη μέση κίνηση των δύο τελευταίων τουριστικών περιόδων (δηλαδή 2018 και 2019) τότε ουσιαστικά η φετινή χρονιά θα είναι χαμένη, οδηγώντας σε κλείσιμο μονάδων και σε μεγάλη ανεργία στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι απώλειες για την ασφαλιστική αγορά θα είναι μεγάλες και ειδικά οι κλάδοι αστικής ευθύνης και περιουσίας θα υποστούν ιδιαίτερες υποχωρήσεις.

Αγωνία στους διαμεσολαβητές των τουριστικών περιοχών

Η ανησυχία για την πορεία του τουρισμού, είναι ιδιαίτερη έντονη και στους διαμεσολαβητές που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές. Συνήθως καλύπτουν μικρά και μεσαία ξενοδοχεία, τοπικές επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων και επιχειρήσεις εστίασης. Αν οι τοπικές επιχειρήσεις δεν δουλέψουν την θερινή περίοδο, τότε αρκετοί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές ποντάρουν ότι χάρη στα καλά αποτελέσματα και τους υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας που διαμόρφωσαν το 2019, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες απώλειες θα έχουν από τις ασφαλίσεις ξενοδοχείων. Το ζήτημα που τους απασχολεί είναι να μη χαθεί το χαρτοφυλάκιο και για τις επόμενες χρονιές. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και εν μέρει ο Σεπτέμβριος θα δείξουν την εξέλιξη των ασφαλίσεων.

1 Comment


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *