Skip to content
group-business-talking-meeting-thumbnail

Αισιοδοξία αλλά όχι πανηγυρισμοί από την παραγωγή Α’ εξαμήνου

Το 2024 ίσως η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της αγοράς

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Το γεγονός ότι η ασφαλιστική παραγωγή στο α’ εξάμηνο 2024 έχει αυξηθεί κατά 6,4% περίπου σε σχέση με το πολύ καλό α’ εξάμηνο 2023, δείχνει ότι η ασφαλιστική αγορά έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της.  Η πορεία της αφήνει ελπίδες ότι το 2024 θα είναι ίσως η καλύτερη ιστορικά χρονιά της με την ασφαλιστική παραγωγή να ξεπερνά τα 4,5 δις. ευρώ αλλά υπάρχουν τα ‘αγκάθια’  τα οποία πρέπει να προβληματίσουν. 

Unit Linked προιόντα 

Κατ’ αρχήν η άνοδος των προιόντων unit linked  οδηγεί τον κλάδο να έχει πλέον το 25%  της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής.  Μία εξέλιξη που είναι θετική μεν για τον κλάδο αλλά απαιτεί εγρήγορση και προσανατολισμό γιατί όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη άνοδος παραγωγής αποδίδεται κυρίως στο bancassurance και στην ανοδική τάση των αγορων.  Στις πτώσεις, οι πελάτες εξαφανίζονται και έχουμε μεγάλες εξαγορές.  Άρα η διατηρησιμότητα είναι πολύ χαμηλή.

Ομαδικές ασφαλίσεις 

H ‘αιμορραγία’ που καταγράφει ο κλάδος των ομαδικών ασφαλίσεων (-12% στην παραγωγή) είναι αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων , εντός του  2024, που προήλθαν από την αλλαγή της νομοθεσίας και την εξίσωση της φορολογίας ομαδικών και ΤΕΑ. Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλες τις εταιρείες που διαθέτουν ομαδικά ασφαλιστήρια γιατί αυτά απευθύνονται σε επιχειρήσεις με πολλούς εργαζομένους που πλέον δεν έχουν συμφέρον να τοποθετούνται εκεί.  Η ΕΑΕΕ προγραμματίζει δράσεις για το θέμα μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Κλάδοι υγείας (Ατυχήματα και ασθένειες) 

 Μετά έχουμε τον πολυτάραχο κλάδο Υγείας.  Ο ρυθμός αύξησης παραγωγής στον κλάδο ασθενειών στο α’ εξάμηνο είναι 10%. Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ , οι αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο έφτασαν στο 14% στο α’ εξάμηνο. Οπότε βάσει αυτών των δύο αριθμών, η άνοδος της παραγωγής είναι αποτέλεσμα τιμολογιακών αυξήσεων. Σε ότι αφορά τη νέα παραγωγή, εκεί μπορεί να είναι αρνητική , δηλαδή να έχουμε πολλές διακοπές συμβολαίων.  Το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον φαίνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ.  

Aστική Ευθύνη αυτοκινήτου 

Η οριακή αύξηση της παραγωγής (3%) είναι δυσανάλογη με την αύξηση των νέων αυτοκινήτων που μπήκαν στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες ασφαλιστικές διατηρούν την πολιτική των υποτιμολογήσεων  και , κυρίως, ότι με την μεγάλη αύξηση των ζημιών οι δείκτες ζημιών (loss ratios) αυξάνονται δραματικά. Πλέον τα τεχνικά αποτελέσματα στον κλάδο, γίνονται ζημιογόνα. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *