Ακάλυπτος ο μέσος Έλληνας σε θέματα υγείας: Θλιβερά τα ευρήματα έρευνας

1 Οκτωβρίου 2018

Tου Νίκου Σακελλαρίου

Σοκαριστικές είναι οι διαπιστώσεις για την επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης: το προσδόκιμο επιβίωσης του μέσου Έλληνα μειώθηκε κατά 6-7 μήνες εξαιτίας της έλλειψης πρόληψης και αδυναμίας νοσηλείας του, ενώ η βρεφική θνησιμότητα που προ κρίσης ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έχει αυξηθεί σε 4 τοις χιλίοις, ποσοστό σημαντικό για ευρωπαϊκή χώρα. Δηλαδή 5 στα 1000 βρέφη φεύγουν από τη ζωή εξαιτίας της αδυναμίας του νοσοκομειακού συστήματος.

Στο πάνελ για τα μακροοικονομικά της Υγείας κατά το 20ο συνέδριο Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών που διεξήχθη στο Costa Navarino ο καθηγητής Ιωάννης Κυριόπουλος, περιέγραψε με στοιχεία την επίδραση της κρίσης στην παρακολούθηση, πρόληψη και θεραπεία της υγείας των Ελλήνων πολιτών. 

Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, η ‘ευρωπαϊκή’ εικόνα που είχε η ελληνική υγεία και πρόληψη, τα χρόνια της κρίσης κατέρρευσε. Τα κενά στη δημόσια υγεία μεγάλωσαν, όσο οι εισφορές αυξήθηκαν.  Μέχρι σήμερα, ο Έλληνας καταφέρνει να ανταπεξέλθει εξαιρετικά δύσκολα, βάζοντας λεφτά από την τσέπη του. Ωστόσο η "out of pocket" δαπάνη, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι σήμερα πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή η λιτότητα μας χτυπήσει την πόρτα.  Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το 2016 το ποσοστό "out of pocket" δαπάνης ήταν 8,3% επί του ΑΕΠ, όταν το 2009 ήταν 24 δισ. Ευρώ παραπάνω.

Μάλιστα την περίοδο 2000 - 2010, η ιδιωτική δαπάνη είχε σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση 40% επί των συνολικών δαπανών υγείας. Οκτώ χρόνια μετά είμαστε κάτω από την Βουλγαρία στην αντίστοιχη κλίμακα. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, είναι ελάχιστα και δείχνουν ασφαλιστική ανωριμότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κυριόπουλος.

Εν ολίγοις ο κόσμος πληρώνει λιγότερα από την τσέπη του για την υγεία του, όχι επειδή οι ανάγκες του μειώθηκαν, ούτε επειδή στράφηκε στην ιδιωτική ασφάλιση, αλλά πολύ απλά επειδή έχει λιγότερα χρήματα.

(Διαβάστε: Ψάχνουν γιατρό και δεν βρίσκουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ)

Την υγεία των Ελλήνων χρηματοδοτούν κατά 60% κράτος και εισφορές, κατά 35% η ιδιωτική δαπάνη και μόλις κατά 4% η ιδιωτική ασφάλιση

Μιλώντας στο Underwriter.gr, ο Ιωάννης Κυριόπουλος δήλωσε σχετικά: “Οι δραματικές μεταβολές στην ιδιωτική δαπάνη σχετίζονται με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν οι αμοιβές των γιατρών, το κόστος των φαρμάκων και το κόστος των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας. 

Την ίδια στιγμή, η δημόσια υγεία έχει υποστεί κάθετη πτώση - οι δημόσιες δαπάνες που αφορούν το management, την πρωτοβάθμια υγεία και την πρόληψη, έχουν υποστεί κάθετη πτώση, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πολίτης να είναι πλέον ανασφάλιστος και από τη δημόσια ασφάλιση όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κατόπιν όλων αυτών το πλέον θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό σταμάτησε να έχει πρόληψη. Η αντίδραση των νοικοκυριών στην κρίση ήταν, πολύ απλά, η εξαφάνιση της δαπάνης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ενδεικτικά, την διετία 2014-2016 τα φτωχότερα νοικοκυριά μπορούσαν να ικανοποιήσουν μόλις το 35% των αναγκών στην υγεία τους, ενώ ένα 5% των νοικοκυριών σήμερα "εξαθλιώνεται" για να καλύψει αντίστοιχες ανάγκες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Κυριόπουλος, πρόκειται για πολιτικο-οικονομικό φαινόμενο με μεγάλες προεκτάσεις. Ένα 20-25% των νοικοκυριών κινδυνεύει να μην έχει καθόλου πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις δαπάνες του νοσοκομειακού τομέα και τελευταία στην πρωτοβάθμια υγεία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Είναι επίσης πρωταθλήτρια στον κόσμο στην κατανάλωση φαρμάκων ανά ποσοστό του ΑΕΠ και δυστυχώς, τελευταία στην μακροχρόνια φροντίδα (πχ άνοια , χρόνια νοσήματα, πολυνοσηρότητα).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία έχει η Ελλάδα στην ΕΕ

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

2 απαντήσεις στο Ακάλυπτος ο μέσος Έλληνας σε θέματα υγείας: Θλιβερά τα ευρήματα έρευνας

  1. Παρακαλώ πολύ διαβάστε προσεχτικά

  2. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ λέει:

    Διαβάστε προσεχτικά παρακαλώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Κατηγορίες Διαμεσολάβησης: ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των συνεργασιών

Είναι ήδη 1η Οκτωβρίου και η ημερομηνία μέχρι την οποία η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν...

Close