Skip to content

Αλεξ. Σαρρηγεωργίου: “Η Πολιτεία παίζει μεγάλο ρόλο, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας”

Costa Navarino, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου – 20ο Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, νέος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ & Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB

Δεδομένου ότι το συνταξιοδοτικό αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 2018, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Αλ. Σαρρηγεωργίου, αναρωτιέται:

“Γιατί η δυνατότητα επιλογής για τον πολίτη μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης κρίνεται ως κάτι κακό τη στιγμή που είναι βαθιά δημοκρατικό;

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το σύστημα των τριών πυλώνων είναι η μόνη συνταγή που μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο το συνταξιοδοτικό, ωστόσο πρέπει προηγουμένως να γίνουν τα σωστά βήματα και πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε να δούμε ικανοποιητικά αποτελέσματα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Από πλευράς του, ο απερχών Πρόεδρος Δημήτρης Μαζαράκης, που παρέδωσε και τυπικά τη σκυτάλη στο νέο Πρόεδρο κατά την έναρξη του Συνεδρίου, σε πνεύμα αυτοκριτικής αναφέρθηκε στην ίδια την αγορά:

“Πρώτοι οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να ξεβολευτούμε, να αλλάξουμε”, τόνισε.

Να αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα, και “συντονισμένα και οργανωμένα να υλοποιήσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, κοιτώντας μπροστά”. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή και θα συνειδητοποιήσει πως η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αναγκαίο κακό, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της MRB, αλλά χρήσιμο αγαθό, το οποίο του προσφέρει αξία. «Θα υπάρξει και νέο ασφαλιστικό, αλλά δεν ξέρουμε ποιος υπουργός θα το υπογράψει» συμπλήρωσε, υποδηλώνοντας σαφώς ότι ο Νόμος Κατρούγκαλου δε θα αντέξει πολύ και ουσιαστικά θα υποχωρήσει κάτω από τις οικονομικές και ασφαλιστικές εξελίξεις.

Ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης, τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος & Head of MetLife Gulf

Σε προσωπικό τόνο, ο Δημήτρης Μαζαράκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της ΕΑΕΕ και εξέφρασε τη σιγουριά ότι ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι “ο ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει την ασφαλιστική αγορά στην επόμενη μέρα” και μάλιστα, σε ένα -χρονικά- πολύ κομβικό σημείο της σύγχρονης ιστορίας.

Η αξιόπιστη, με ευρωπαϊκό διαβατήριο, ασφαλιστική αγορά έχει να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο μέλλον, εφόσον “η πολιτεία δεχτεί να δουλέψει μαζί μας για το κοινωνικό καλό” τόνισε από πλευράς του ο νέος Πρόεδρος:

“Ανεξαρτήτως κομμάτων και παρατάξεων πρέπει όλοι να δεχτούν ότι η ιδιωτική ασφάλιση παίζει σημαντικό ρόλο παράλληλα με την κοινωνική ασφάλιση, όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη χώρα”.

Είναι σημαντικό να αντιληφθεί το κοινό, συνέχισε ο Σαρρηγεωργίου, ότι η ασφάλιση δεν είναι κάτι περιττό, δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι για τον πλούσιο, αλλά είναι για τον φτωχό, επισημαίνοντας ότι,

Η νεολαία πρέπει να είναι ο στόχος, αφού οι σημερινοί 25άρηδες είναι οι αυριανοί πελάτες και υποψήφιοι προς ασφάλιση.

Το γεγονός ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει περάσει με μεγάλη επιτυχία τη διαδικασία του Solvency II και τη σοβαρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ ήταν ακόμα τραυματισμένη από το PSI και  τα “κουρέματα”,  αποδεικνύει ότι είναι υγιής και ανθεκτική. Αυτό που πρέπει να φροντίσει είναι η επαφή της με την κοινωνία. Να εξαπλωθεί η ιδέα ότι η ασφάλιση δεν είναι περιττή. Η ασφάλιση δεν είναι για τον πλούσιο, αλλά για τον φτωχό. Ο πλούσιος μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του τα προβλήματά του. Ο φτωχός χρειάζεται την βοήθεια της ασφάλισης.

Οι κύριοι Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και Δημήτρης Μαζαράκης

Αναφέρθηκε όμως, και στην άλλη πλευρά του Solvency II, αυτή που κουβαλά μαζί της πολλά έξοδα και βαριά γραφειοκρατία:

«Είναι πολύ βασικό το Solvency και η αξιοπιστία που φέρνει, καθώς επίσης και η εποπτεία, να φέρουν θετικό ισοζύγιο, γιατί εκεί θα χτίσουμε την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Διαφορετικά ένα πιθανό αρνητικό ισοζύγιο θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των προϊόντων, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να ασφαλιστεί.

Παγκοσμίως Υπασφαλισμένοι

Όπως «υποχρεωτικά πρέπει να χρηματοδοτούμε για να υπάρχει κρατική τηλεόραση, μήπως πρέπει αντίστοιχα να χρηματοδοτούμε, ώστε να είναι η κοινωνία μας προστατευμένη απέναντι στις φυσικές καταστροφές;», αναρωτήθηκε ο κ. Σαρρηγεωργίου, μιας και σε παγκόσμιο επίπεδο είμαστε υπασφαλισμένοι και σε θέματα φυσικών καταστροφών και σε θέματα συντάξεων.

Σημειώθηκαν 300 δισ. φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια και πληρώθηκαν 100 δισ. αποζημιώσεις, δηλαδή 200 εκατομμύρια ήταν ανασφάλιστα και κλήθηκαν να τα πληρώσουν οι κοινωνίες, είτε ως ιδιώτες είτε ως κράτη.

Στον κλάδο δε των συντάξεων η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού εκεί «είμαστε απίστευτα υπασφαλισμένοι», όπως υπογράμμισε. Ορισμένες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χωρίς όμως, προς το παρόν, να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλες πάλι μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα, χειροτερεύοντας τη θέση τους και με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *