Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Θέλουμε να μιλάμε με το Δημόσιο – η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία

Την ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση και διάλογος ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα εξήρε στην παρέμβασή του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Προέδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, στο συνέδριο που διοργάνωσε χθες το Πρώτο Θέμα και το ιατρικό σάιτ ygeiamou.gr, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν πρέπει να είναι θέμα – ταμπού στην ελληνική κοινωνία.

“Στο Μάτι κάηκαν 4.000 σπίτια, απο αυτά μόνο 800 ήταν ασφαλισμένα. Ο τρόπος για να καλύψεις έναν κίνδυνο, κι όταν μιλάμε για κινδύνους δεν είναι μόνο η υγεία, είναι οι φυσικές καταστροφές, είναι το δημογραφικό, δηλαδή το να βγεις στη σύνταξη και να μην υπάρχουν χρήματα, είναι μόνο η ασφάλιση”, σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας ότι έχουν μεν γίνει κάποια πρώτα βήματα από την κυβέρνηση αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερα.

Για να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη κινδύνων τρία πράγματα μπορούν να γίνουν: η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή υποχρεωτικές εισφορές, φόροι, κλπ, η ιδιωτική ασφάλιση, για την οποία το κράτος στον ανεπτυγμένο κόσμο προσφέρει κίνητρα, ώστε να βοηθήσει το κόσμο να ασφαλιστεί και τέλος, η αυτασφάλιση. Δηλαδή το να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Μένεις ανασφάλιστος διότι δεν υπάρχουν κίνητρα, αλλά αντικίνητρα, και έτσι όταν συμβαίνει κάτι το πληρώνεις από τη τσέπη σου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είπε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου:

Σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο υπάρχει μία μείξη κοινωνικής ασφάλισης, ιδιωτικής ασφάλισης και μη ασφάλισης. Ανάλογα και με την απόχρωση της εκάστοτε κυβέρνησης, υπάρχουν χώρες με περισσότερη κοινωνική ασφάλιση και λιγότερη ιδιωτική, και το αντίστροφο.

Στην Ελλάδα είμαστε μια χώρα που διαχρονικά και ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων η μείξη γέρνει συντριπτικά προς την κοινωνικά ασφάλιση και το μήνυμα προς το λαό που εκπέμπεται από δεκαετίες είναι “το κράτος είναι εδώ, το κράτος τα κάνει όλα”. Το κράτος σίγουρα θέλει να τα κάνει όλα, σίγουρα πρέπει να τα κάνει όλα, πρέπει να μπορεί και πρέπει και να ξέρει.

Αναφορικά με την υγεία όμως, ποια είναι η συνέπεια του ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τις ασφαλίσεις υγείας; Παλιά υπήρχε, εξέπιπτε το ασφάλιστρο ενώ τώρα υπάρχει 15% φόρος ασφαλίστρου και επίσης διπλοπληρώνεις, δηλαδή υποχρεωτικά ασφαλίζεσαι κοινωνικά και αν θέλεις, ασφαλίζεσαι και ιδιωτικά.

Η συνέπεια είναι η εξής: το 2020 που είναι τα τελευταία στοιχεία για την Ελλάδα, πληρώσαμε συνολικά 15,7 δισεκατομμύρια δαπάνες για την υγεία. Από αυτά επειδή μόνο το 15% των Ελλήνων είναι ασφαλισμένοι και ιδιωτικά για την υγεία, η ασφαλιστική αγορά πλήρωσε 700 εκατομμύρια. 5,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 33% της συνολικής δαπάνης, που αντιστοιχεί στο 8% του οικογενειακού προϋπολογισμού, (διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου), το πλήρωσε ο Έλληνας από την τσέπη του. Είτε διότι έπρεπε να πάει να κάνει την εξέταση ιδιωτικά, είτε “ατύπως”.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής; Της επιλογής ότι το κράτος τα κάνει όλα; ότι δεν δίνεται κανένα κίνητρο να ασφαλιστεί ο πολίτης και ιδιωτικά;

Το αποτέλεσμα είναι η ιατρική περίθαλψη να κοστίζει στον μέσο Έλληνα τα διπλά απ’ ότι κοστίζει στον μέσο Ευρωπαίο.

Το πρώτο που θα θέλαμε ως κλάδος είναι το να μιλάμε με το Δημόσιο. Η ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αμαρτία, άρα το να μιλάμε με το Δημόσιο είναι καλό, δεν είναι κακό. Μία ιδέα που είχε συζητηθεί πριν από χρόνια, το 2011, και είχε προβληθεί πάρα πολύ αλλά δεν προχώρησε, ήταν κομμάτια του δυναμικού των δημόσιων νοσοκομείων να είναι ξεχωριστά, ώστε να μπορεί μία ασφαλιστική εταιρεία να βγάλει ένα πρόγραμμα πολύ φτηνότερο με το οποίο ο ασφαλισμένος θα χρησιμοποιεί τις δομές των δημόσιων νοσοκομείων που όμως είναι κάπως πιο βελτιωμένες. Αυτό λοιπόν χρειάζεται capacity, χρειάζεται δηλαδή τα δημόσια νοσοκομεία να μας δώσουν 100 κλίνες το ένα ή 200 το άλλο. Αν μας δώσουν 10 κλίνες όπως έγινε το 2011, τότε δεν μπορούμε να βγάλουμε προϊόν και όλο το πράγμα πέφτει στο κενό. Φυσικά θα πληρώνουμε και τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Είναι μία σύμπραξη, μπορούμε να την κριτικάρουμε, αρκεί να μιλάμε για αυτή και να πάψουμε να την αντιμετωπίζουμε ως ταμπού, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

1 Comment

  1. Avatar

    Πολύ ωραία και σωστά αυτά που είπε. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι το κράτος της δεξια΄ς δεν θέλει ΤΙΠΟΤΑ δημόσιο. Ο Γεωργιάδης άλλωστε το έχει πει και το έχει κάνει κιόλας, κλείνοντας νοσοκομεία. Αυτό που φοβούνται όλοι είναι πως θα κρατήσουν για τα μάτια του κόσμου 10 κλίνες για το Δημόσιο κι έτσι όποιος δεν μπορεί να πληρώνει ιδιωτικό ασφαλιστήριο θα πεθαίνει στον δρόμο. Θα γίνουμε δηλαδή “Αμερική”, αλλά όχι για καλό…


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *