Αναβάθμιση Ελλάδας από τη FITCH - Πώς επηρεάζονται οι ασφαλιστικές

30 Ιανουαρίου 2023

Πάνω από 6 δισ. ευρώ ήταν η αξία των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών το 2022

Κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές που αγόραζαν ελληνικά ομόλογα το τελευταίο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο) 2022 από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή από την FITCH.

του Νίκου Σακελλαρίου

Οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιαίτερα η Εθνική Ασφαλιστική που παραμένει εστιασμένη στα ελληνικά ομόλογα (τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2022) έχουν πάνω από 6 δισ. ευρώ σε τοποθετήσεις επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα όλων των λήξεων. Η άνοδος των επιτοκίων το 2022 επηρέασε τις επενδυτικές αποδόσεις των ομολόγων με αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες να ‘γράψουν’ υπο-αξίες από τα ελληνικά ομόλογα και αυτό επηρέασε και τα αποτελέσματα της τελικής γραμμής. Όμως οι πρόσφατες εξελίξεις (η έκδοση του νέου 10ετούς και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την FITCH) αλλάζουν το επενδυτικό σκηνικό και οι ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στο δ’ τρίμηνο σε ελληνικά ομόλογα καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Όμως η σημαντικότερη εξέλιξη από την αναβάθμιση της FITCH είναι ότι βελτιώνεται και η ποιοτική εικόνα των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών με αποτέλεσμα τα Solvency II να αξιολογήσουν πιο θετικά την ύπαρξη των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια σε σχέση με την αξιολόγηση στο απώτερο παρελθόν. Ενδεικτικά την περίοδο 2016-2018 τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνταν στο 70% της αξίας τους περίπου. Εάν το ελληνικό αξιόχρεο ενταχθεί σε επενδυτική βαθμίδα, τότε αναμένεται να αξιολογούνται στο 90% της ονομαστικής τους αξίας στα Solvency II.

Tι σημαίνει η αξιολόγηση ΒΒ+ από την FITCH

O επίσημος χαρακτηρισμός είναι ότι πρόκειται για “ομόλογα αξιόπιστα, ενέχουν όμως στοιχεία κερδοσκοπίας”. Η επόμενη βαθμίδα για την FITCH (και την S&P) είναι το ΒΒΒ+ ή το BBB- που αποδίδεται σε “ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα” και ουσιαστικά αντιστοιχεί στην επενδυτική βαθμίδα και μετά είναι το Α+ ή το A- με το οποίο αξιολογούνται “ομόλογα υψηλής ικανότητας πληρωμής τόκων και κεφαλαίου αλλά πιο ευάλωτα στις συνέπειες από αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες ή συγκυρίες”.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Αντασφάλιση: Χωρίς απρόοπτα οι ετήσιες ανανεώσεις

«Προφανώς, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο άσχημα», ήταν η πολύ γλαφυρή τοποθέτηση αναλυτή της AM Best -του μεγαλύτερου οργανισμού αξιολόγησης...

Close