Skip to content

Αναγκαία πλέον η ασφάλιση ηλεκτρονικών επαγγελματικών συσκευών

Λόγω των  φυσικών καταστροφών και της εξ’ αποστάσεως εργασίας 

Του Νίκου Σακελλαρίου

Ένας νέος κλάδος ασφάλισης ανατέλλει μέσα από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Η ασφάλιση ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να καλύπτεται μόνο για συγκεκριμένο διάστημα μέσα από τις πωλήσεις στα καταστήματα αλλά οι φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί την τελευταία διετία και μάλιστα οι καταστροφές μέσα από τις πλημμύρες στα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής καθιστούν την ασφάλιση των ηλεκτρονικών συσκευών μία υποχρεωτική σχεδόν διαδικασία. Οι πρόσφατες πλημμύρες μέσα στην Αθήνα έδειξαν ότι καταστράφηκαν πολλά  ηλεκτρονικά συστήματα που ήταν απαραίτητα για επαγγελματικές εργασίες. Η ασφάλιση τους, αν δεν μπορεί να περιορίσει την ζημιά , μπορεί να καλύψει το κόστος επισκευής τους και το χαμένες αμοιβές.

Μέχρι το 2020, η ασφάλιση ομαλής λειτουργίας των ηλεκτρονικών συσκευών ήταν αναγκαστική για τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους οργανισμούς. Το μέγεθος της ετήσιας παραγωγής δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατ. Ευρώ και συνήθως τις ασφαλίσεις τις αναλάμβαναν οι μεγάλες μεσιτικές εταιρείες.  Οι αλλαγές που επέφερε η τηλε-εργασία έχει αυξήσει το μέγεθος των ενδιαφερομένων και των απαιτήσεών τους.  Πλέον αντί να ασφαλίζεται μόνο η επιχείρηση, χρειάζεται να ασφαλίζονται και οι εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως αφού κάθε ζημιά από φυσική καταστροφή μπορεί να τους καθυστερήσει στην εργασία τους ή να αυξήσει το κόστος αποκατάστασης. 

Αν μην ξεχνάμε ότι πλέον μαζί με την τηλε-εργασία έχουν αυξηθεί και οι «ψηφιακοί νομάδες» δηλαδή αυτοί που εργάζονται κατά τη διάρκεια μετακινήσεων ή έχουν μεταφέρει το σπίτι τους σε άλλες περιοχές μακριά από την εργασία τους.  Τα στελέχη των ξένων επιχειρήσεων που η εργασία τους είναι στο εξωτερικό αλλά αυτοί μένουν για 6 μήνες σε κάποιοι ξενοδοχείο ή στο εξοχικό τους σπίτι στην Αττική, στη Μάνη, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα,στην Χαλκιδική.  Δεν αναφέραμε τυχαία όλες αυτές τις τοποθεσίες. Όλες αυτές επλήγησαν από φυσικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα και σε όλες αυτές τις τοποθεσίες υπήρχαν ηλεκτρονικές συσκευές που δεν λειτούργησαν αφήνοντας εκτεθειμένους τους επαγγελματίες.  

Η ασφάλιση ηλεκτρονικών συσκευών που πουλιέται μέσα από τις αλυσίδες λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών καλύπτει μόνο τις κακοτεχνίες των συσκευών. Δεν μπορεί να καλύψει την καταστροφή τους από την πτώση της τάσης του ρεύματος ή από ένα φυσικό φαινόμενο όπως είναι η πυρκαγιά και η πλημμύρα. Εκεί απαιτούνται εξειδικευμένα προγράμματα που θα πρέπει να παρέχουν άμεσα αποζημίωση ή αντικατάσταση του μηχανήματος. Τα περιθώρια ζήτησης τέτοιων ασφαλιστικών προϊόντων έχουν αυξηθεί αλλά απαιτείται και ανανέωση των καλύψεων και ενεργοποίηση των ασφαλιστικών δικτύων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *