«Δωράκι» σε ασφαλιστικές εταιρείες με απόφαση Χουλιαράκη
Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
kosmas@underwriter.gr
Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία προβλέπεται πως σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας στα δημόσια νοσοκομεία, οι αποζημιώσεις θα καταλογίζονται πλέον στους γιατρούς και όχι στο δημόσιο νοσοκομείο.
Η απόφαση βασίστηκε σε επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης, πάνω στην οποία “πάτησαν” το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες για να πετάξουν, κι επίσημα πλέον, «το μπαλάκι» στο γιατρό που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι θα πέσουν θύματα προσφυγών από εξειδικευμένα σε ιατρικά λάθη δικηγορικά γραφεία, κάνοντας λόγο για πραγματικό πάρτι και καταιγίδα αγωγών αλλά και μηνύσεων, αφού κάθε γραφείο θα σέρνει τον γιατρό στα ποινικά δικαστήρια για χρόνια.
Την ίδια στιγμή, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για «δωράκι» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες, ισχυρίζονται, γνώριζαν ήδη για την επερχόμενη εγκύκλιο και για αυτό από τον περασμένο Οκτώβρη, «βομβαρδίζουν» τους γιατρούς του ΕΣΥ με προσφορές και προγράμματα αστικής ευθύνης.
Ιδιωτικοποίηση του συστήματος
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο Τρίτη 3 Απριλίου στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με τον Γιώργο Πατούλη να αναλαμβάνει δράση προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μελών του για το εξοντωτικό μέτρο.
Μέχρι στιγμής, η παράταξη Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών σε ανακοίνωση της, κάνει λόγο για πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος με την απόφαση αυτή, επισημαίνοντας πως οι πενιχροί μισθοί του ΕΣΥ μετά τις τελευταίες περικοπές του 2017, δεν επιτρέπουν κανένα επιπρόσθετο έξοδο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός διευθυντή του ΕΣΥ που με 20 και πλέον χρόνια προϋπηρεσία, αμείβεται με 1.700 ευρώ μηνιαίως ενώ αντίστοιχα στις λοιπές βαθμίδες, οι μισθοί είναι απαγορευτικοί για αποζημιώσεις, ασφάλιστρα κλπ.
Σε ανακοίνωση του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΝΚΙΑ) δηλώνει χαρακτηριστικά πως «Οι έντιμοι μαχόμενοι γιατροί του ΕΣΥ ωθούνται είτε να παραιτηθούν ή να γίνουν επίορκοι φακελάκηδες μιζαδόροι ή να αποδεχτούν τα «νόμιμα» φακελάκια από την τσέπη των ασθενών (απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία κλπ) τα οποία επίσης ως προαπαιτούμενα μνημονιακά μέτρα. τα απαιτεί από χρόνια η τρόϊκα.
Απαιτούμε από τους υπουργούς Υγείας, τους λαλίστατους κατά τα άλλα κ.κ. Ξανθό και Πολάκη, να πάρουν άμεσα θέση για το θέμα και να σταματήσουν να κρύβονται σιωπηροί πίσω από τις πλάτες του υπουργείου Οικονομικών επικαλούμενοι αναρμοδιότητα. Να ανακοινώσουν αν και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν».
Τι λέει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως το πρόστιμο στον υπάλληλο-γιατρό ισχύει στις περιπτώσεις όπου:
– Με την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης δημιουργείται επιβάρυνση του προϋπολογισμού είτε φορέα του Δημοσίου.
– Με τη δικαστική απόφαση προκαλείται επιβάρυνση, σε βάρος του προϋπολογισμού των φορέων του Δημοσίου και το σχετικό επιδικασθέν ποσό έχει καταβληθεί στον αντίδικο.
– Το μέτρο δεν αφορά εκτέλεση καταψηφιστικής απόφασης, η οποία κατέστη τελεσίδικη και ως εκ τούτου εκτελεστή συνεπεία απώλειας των προβλεπόμενων τακτικών ένδικων μέσων.
– Ο υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Ο.Τ.Α. στον οποίο υπηρετεί για κάθε θετική ζημιά την οποία προξένησε σε αυτόν από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο υπάλληλος ευθύνεται επίσης για την Αποζημίωση την οποία κατέβαλε ο Ο.Τ.Α. σε τρίτους για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, εφόσον οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια. Δεν θεωρείται ότι συντρέχει περίπτωση δόλου ή βαριάς αμέλειας όταν ο υπάλληλος εκτελεί αποφάσεις των οικείων συλλογικών οργάνων, οι οποίες έχουν κριθεί νόμιμες από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας.
– Αν περισσότεροι υπάλληλοι προξένησαν από κοινού ζημία στον Ο.Τ.Α., ευθύνονται εις ολόκληρον, κατά τις διατάξεις του Αστικού Δικαίου.
H εγκύκλιος:
https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9F%CE%911%CE%97-%CE%A429?inline=true
2 Comments
Μήπως δεν προσεγγίζεται το θέμα ορθολογικά;
Ο γιατρός του δημόσιου συστήματος υγείας είναι υπάλληλος και ως υπάλληλος θα μπορούσε να ευθύνεται για τυχόν αποζημίωση (πρόστιμο) που ανάγεται σε παράνομες πράξεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. Δηλαδή, μιλάμε για συνέπειες που οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια (ποινικό αδίκημα που δεν ασφαλίζεται) και όχι σε εξ αμελείας λάθος ή παράλειψη (αστικό αδίκημα, που είναι και το αντικείμενο της ασφάλισης).
Η Εγκύκλιος αφορά την ασφαλιστική αγορά μάλλον στο θέμα της Νομικής Προστασίας. Το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην υποχρεωτική Ασφάλιση Ιατρικής Ευθύνης Γιατρών και Νοσοκομείων του Ιδιωτικού Τομέα, που είναι ένα μείζον θέμα εκσυγχρονισμού του συστήματος στη χώρα μας.
Πολύ εύστοχη τοποθέτηση παρατήρηση του κυρίου Κουρτίνα διότι τα θέματα πρέπει να μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση και πλέον να σταματήσουν κάποιοι να κλαίγονται κάποιοι άλλοι να τα βάζουν με την ιδιωτική ασφάλιση και κάποιοι να καπηλευονται και να λυμαίνονται το δημόσιο το οποίο συντεχνιακά μέχρι τώρα τους κάλυπτε όχι μονο σε περιπτώσεις αμέλειας η ανθρώπινου λάθους αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις δολου.Αρα επιτέλους μέτρα και επιτέλους μας βοηθάνε τέτοιες τοποθετήσεις να ανοίγουν τα μάτια μας και να αντιλαμβανόμαστε τις καταστασεις