Skip to content

Αντίρροπες τάσεις στις ασφαλίσεις ζωής και ζημιών κατά το 7μηνο 2022

Ευνοημένοι οι κλάδοι αυτοκινήτου, ασφάλισης περιουσίας και γενικές αστικές ευθύνες

του Νίκου Σακελλαρίου

Ρευστοποιήσεις στα κλασσικά προϊόντα ζωής, ανάκαμψη στα unit linked τον Ιούλιο και διαφοροποιημένες τάσεις στις Γενικές Ασφαλίσεις

Oριακή αύξηση παραγωγής κατά 0,9% κατέγραψαν οι ασφαλιστικές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 έναντι της αντίστοιχης περιόδου (Ιανουάριος-Ιούλιος) 2021.  Η οριακή αυτή αύξηση προέρχεται από την αντίρροπή τάση μεταξύ των ασφαλίσεων Ζωής (-5,5%) και της αύξησης των Γενικών Ασφαλίσεων (Ζημιών) 6,8%. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλίσεις ζωής υποχώρησαν κατά 5,5%  εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των κλασσικών προϊόντων Ζωής (-12,8% στα 634,6 εκατ. ευρώ) ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα unit linked παρά τις ρευστοποιήσεις που ενέσκηψαν μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση των χρηματιστηριακών αγορών, εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο 5,2% (στα 373 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021. Μάλιστα τον Ιούλιο 2022, ο κλάδος των unit linked κατέγραψε σημαντική αύξηση 17,% σε σχέση με τον Ιούλιο 2021. Η συνολική παραγωγή στον κλάδο Ζωής διαμορφώθηκε στα 1,147 δισ. ευρώ με υποχώρηση 5,5%.

Ασφαλίσεις κατά ζημιών – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, ο κλάδος είχε στο 7μηνο 2022 , αύξηση 6,8% στα 1,398 δισ. Ευρώ με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να κινούνται ανοδικά.

Από τους επιμέρους κλάδους, ξεχωρίζει η σημαντική αύξηση κατά 9,8% του κλάδου ασθενειών (πρώην Υγείας) που ουσιαστικά οφείλεται στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συμβολαίων (πάνω από 10% κατά μέσο όρο) προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός , η αύξηση της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων κατά 1% που οφείλεται και εδώ στις αυξήσεις ασφαλίσεις από αρκετές εταιρείες , στην εκτίναξη των μικρο-ασφαλίσεων (371,9%) λόγω του bancassurance ενώ σε ανοδικό κανάλι βρίσκονται οι ασφαλίσεις περιουσίας (λοιπές ζημιές αγαθών) με άνοδο 36,2% στα 90 εκατ. ευρώ, οι γενικές αστικές ευθύνες (15,6%) στα 78 εκατ. ευρώ και οι ασφαλίσεις πιστώσεων (25,8%) στα 31,8 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκαν οι εκροές από τα μετοχικά α/κ και παρατηρήθηκαν εισροές στα ομολογιακά τον Ιούλιο

Η είσοδος σε ομολογιακά α/κ τα οποία είχαν διορθώσει το προηγούμενο διάστημα ήταν το φαινόμενο που κυριάρχησε τον Ιούλιο 2022. Κατά τ’ άλλα καταγράφηκαν μεγάλες εκροές (ύψους 43 δισ. ευρώ)  συνολικά στα αμοιβαία κεφάλαια όμως ήταν σημαντικά μικρότερες απ’ τις εκροές του Ιουνίου 2022.  Ωστόσο, το συνολικό ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων και των εναλλακτικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 4,4% στα 20,326 τρισ. ευρώ .

Oι φόβοι για είσοδο των οικονομιών Αμερικής και Ευρώπης σε ύφεση οδήγησαν πολλούς ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές στις εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και σε αύξηση της ρευστότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τότε πολλοί επενδυτές είχαν κέρδη από το 2021 και έτσι είχαν την ευχέρεια των ρευστοποιήσεων με κέρδη. Όπως αναφέρει η ΕΘΕ : “Παρά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, οι καθαρές εκροές των Μετοχικών Ο.Σ.Ε.Κ.Α επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές ανάπτυξης.”

Οι κύριες εξελίξεις του Ιουλίου 2022 στα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια και στις συλλογικές επενδύσεις στην Ευρώπη δείχνουν ότι καταγράφηκαν εκροές ύψους 43 δισ. ευρώ από 72 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Μειώθηκαν με οι εκροές αλλά ουσιαστικά προστέθηκαν στο προηγούμενο κύμα.

Τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν καθαρές εκροές ύψους 22 δισ. ευρώ από 17 δισ. ευρώ , είχαν δηλαδή σημαντική αύξηση εκροών.  Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, είχαν μικρές εισροές ύψους 1 δισ. ευρώ από 36 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2022. Τα Μεικτά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εκροές 4 δισ. ευρώ από  από 6 δισ. τον Ιούνιο. Μεταστροφή τάσης είχαν και τα α/κ χρηματαγοράς (διαχείρισης διαθεσίμων) που  κατέγραψαν εισροές ύψους 2 δισ., από 6 δισ. εκροές τον Ιούνιο.

Αυξήθηκαν οι εκροές από τις Εναλλακτικές επενδύσεις

Οι εναλλακτικές επενδύσεις κατέγραψαν εκροές ύψους  19 δισ. τον Ιούλιο, από 3 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *