Skip to content

Αντασφάλιση: αλλάζουν οι όροι – αυξάνονται τα ασφάλιστρα

Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης δημοσιοποιούν τις προβλέψεις τους για τον αντασφαλιστικό κλάδο λίγο πριν την μεγάλη ετήσια εκδήλωση της αγοράς στο Μόντε Κάρλο κάθε Σεπτέμβριο –  που καλλιεργεί το έδαφος για τις ανανεώσεις συμβολαίων του Ιανουαρίου. Η εκδήλωση πέρυσι και φέτος ακυρώθηκε λόγω Covid (πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα κάποια διάσπαρτα ψηφικά conferences – δείτε εδώ) ωστόσο οι προβλέψεις και εκτιμήσεις δημοσιοποιήθηκαν. 

Γράφει: Χρήστος Γαβαλάς

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη εκτίμηση της Moody’s, τα ποσοστά αντασφάλισης θα συνεχίσουν να αυξάνονται και την επόμενη χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο.  Αυτό οφείλεται μεν στην ραγδαία έκρηξη φυσικών καταστροφών, αλλά βεβαίως και στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με τον κορωνοϊό, οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές απαιτήσεις στους κλάδους ζωής και λοιπούς έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το τμήμα Business Intelligence της Aon Reinsurance Solutions. Οι τέσσερις μεγάλες αντασφαλιστικές – Munich Re, Swiss Re, Hannover Re και SCOR – είχαν συνολικές απώλειες λόγω κορωνοϊού της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό δείχνει ότι οι αντασφαλιστικές σήκωσαν και σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος λόγω πανδημίας, αποδεικνύουν όμως ταυτόχρονα τον κυρίαρχο ρόλο τους ως σταθεροποιητικός μηχανισμός έναντι συστημικών κινδύνων. Οι αρχικές προβλέψεις ως προς τις αντασφαλιστικές ζημίες, αξίζει πάντως να σημειωθεί, ήταν πολύ υψηλότερες και έφταναν έως και τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Φέτος ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στα αποτελέσματα των αντασφαλιστικών έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η συνεχιζόμενη υπερβολική θνησιμότητα εξακολουθεί να προκαλεί ζημιές στους κλάδους ζωής. Επιπλέον, αβέβαιη παραμένει η τελική έκβαση των ζημιών από διακοπή στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Και ενώ ο κλάδος άντεξε το χτύπημα της πανδημίας, σήμα κινδύνου εκπέμπεται τώρα λόγω φυσικών καταστροφών.

Το υψηλό επίπεδο ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου, ήδη απειλεί να εκτροχιάσει τα κέρδη ολόκληρου του έτους.

Τους τελευταίους δύο μήνες, τα δύο πιο σημαντικά συμβάντα αφορούν στις ευρωπαϊκές πλημμύρες στα μέσα Ιουλίου και στον τυφώνα Άιντα στα τέλη Αυγούστου, που μαζί αναμένεται να κοστίσουν με συντηρητικούς υπολογισμούς, τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κλάδος είναι ήδη κοντά στον ετήσιο μέσο όρο ζημιών των 10 ετών, έχοντας μάλιστα μπροστά του άλλους τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και η επαναβαθμονόμηση των δευτερογενών κινδύνων θα παραμείνει ένα καυτό θέμα για την ανανέωση των συμβολαίων στις αρχές του νέου έτους. Αναμένεται λοιπόν αυστηροποίηση των όρων που θα ενταχθούν στα συμβόλαια.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες απώλειες, η κεφαλαιοποίηση των παραδοσιακών αντασφαλιστικών παρέμενε σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, οι 22 αντασφαλιστικές που συνθέτουν την Aon’s Reinsurance Aggregate (ARA) παρουσίασαν πολύ βελτιωμένη αναλογία 93,9% για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το παγκόσμιο αντασφαλιστικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 660 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Θετικό νέο είναι ότι η ζήτηση για ασφάλιση και αντασφάλιση αυξάνεται και λόγω του ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει. Η Fitch ανέφερε πρόσφατα ότι οι προοπτικές για τον τομέα της αντασφάλισης βελτιώνονται λόγω των υψηλότερων τιμών, της οικονομικής ανάκαμψης και των μικρότερων τελικά, ζημιών που σχετίζονται με την πανδημία.

Τα παγκόσμια αντασφάλιστρα περιουσίας και ατυχημάτων (P&C) υπολογίζεται ότι θα έχουν υπερδιπλασιαστεί σε 4,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2040 από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Swiss Re Institute. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *