Βουλιάζουν τον κόσμο οι φυσικές καταστροφές, συμπαρασύρουν στο πέρασμα τους, σπίτια, αυτοκίνητα, ζώα και ό,τι άλλο υπάρχει στην επιφάνεια της γης. Ας δούμε παρακάτω τις εκτιμήσεις της ΑΟΝ για το πρώτο εννεάμηνο του 2024
Γράφει: Έλενα Ερμείδου
Tουλάχιστον 102 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν οι απώλειες από τις φυσικές καταστροφές στον ασφαλιστικό κλάδο για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σύμφωνα με έρευνα της ΑΟΝ. Με τις επιπτώσεις από τον τυφώνα Milton και άλλων απρόβλεπτων γεγονότων που μπορεί να συμβούν μέχρι το τέλος του 2024, ο πήχης των ασφαλισμένων απωλειών ανεβαίνει σε πάνω από 125 δισεκατομμύρια δολάρια.
27% χαμηλότερες απώλειες από φυσικές καταστροφές σε σχέση με το 2023
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, η έκθεση της ΑΟΝ καταγράφει τουλάχιστον 280 αξιοσημείωτα γεγονότα φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκάλεσαν οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι περίπου 27% χαμηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα των εννέα πρώτων μηνών του 2023 των 351 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και επίσης κάτω από τον μέσο όρο των 277 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ασφαλισμένες στο εννεάμηνο υψηλότερες του εννιαμήνου του 2023, οι ΗΠΑ ανεβάζουν τον πήχυ
Ωστόσο, οι ασφαλισμένες ζημίες ύψους 102 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 9μηνο του 2024 είναι υψηλότερες από τα 88 δισεκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους και τον μέσο όρο των 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό παρά το χάσμα προστασίας 60%, το οποίο σύμφωνα με την AON είναι ένα από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί, λόγω υψηλότερης συμβολής των ΗΠΑ στις ασφαλισμένες ζημιές, όπου στην χώρα η διείσδυση των ασφαλίσεων είναι υψηλότερη από ότι σε άλλες χώρες.
Κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου, η AON δηλώνει ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από τους πρωτογενείς κινδύνους ήταν σχετικά χαμηλές, χωρίς κανένα γεγονός να δείχνει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη αγορά αντασφάλισης.
Στην πραγματικότητα, 59 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 58% των ασφαλισμένων ζημιών κατά τη διάρκεια της περιόδου προήλθαν από σοβαρές καταιγίδες (SCS), ενώ 21 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 21% προήλθαν από τροπικούς κυκλώνες.
Οι καταιγίδες βούλιαξαν ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδά
Η AON σημειώνει ότι οι περισσότερες από τις ζημίες, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων συνέχισαν να δια κρατούνται από τους ασφαλιστές μετά από διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν και διατηρήθηκαν από τους αντασφαλιστές.
Συγκεκριμένα, στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την AON, οι απώλειες προκλήθηκαν από τρεις ακριβούς τυφώνες, γεγονότα καταιγίδων και πλημμύρες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά και την Κεντρική Ευρώπη.
Η έκθεση του μεσίτη ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων αποκαλύπτει επίσης ότι ο Καναδάς υφίσταται τις πιο δαπανηρές ασφαλιστικές ζημιές που έχουν καταγραφεί, με το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου να συμβαίνει ως αποτέλεσμα τεσσάρων καταστροφικών γεγονότων μέσα σε ένα μήνα το τρίτο τρίμηνο. Οι αποζημιώσεις προβλέπεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στον υπόλοιπο κόσμο, ο τυφώνας Yagi ήταν το πιο θανατηφόρο γεγονός της χρονιάς και το πιο δαπανηρό γεγονός που έχει καταγραφεί στο Βιετνάμ. Μάλιστα στην έρευνα της ΑΟΝ καταχωρήθηκε ως το πιο δαπανηρό γεγονός.
13.000 θάνατοι λιγότεροι από το 1986
Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024, οι φυσικές καταστροφές είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 13.000 θανάτους, που είναι στην πραγματικότητα το χαμηλότερο από το 1986.
No comment yet, add your voice below!