Skip to content

Απειλή για τις ασφαλιστικές η έκθεση σε άνθρακα

O χρόνος μετράει αντίστροφα για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στους πετρελαιοπαραγωγούς, αλλά και σε αυτούς φυσικού αερίου και άνθρακα.

Το θέμα δεν είναι ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων καταστρέφει την ατμόσφαιρα και τη ζωή στη Γη. Κυρίως το πρόβλημα για αυτές είναι ότι απειλούνται οικονομικά αν δεν εγκαταλείψουν την στήριξη σε τέτοιες εταιρείες.

Σύμφωνα με τη Moody’s Investors Service, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των κορυφαίων βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών έχουν έκθεση ύψους 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βιομηχανίες που παράγουν άνθρακα. 

Αυτό όμως ισούται με περίπου το 20% των συνολικών δανείων και επενδύσεών τους!

Έτσι, εάν αυτές οι εταιρείες δεν κάνουν μια γρήγορη στροφή προς χρηματοδότηση εταιρειών φιλικών προς το Κλίμα, κινδυνεύουν να καταγράφουν ζημιές, σύμφωνα με τη Moody’s.

Επί της ουσίας, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα προς τον δανεισμό και τις επενδύσεις σε νέα έργα πράσινης υποδομής και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σύμφωνα με τη Moody’s οι τράπεζες έχουν έκθεση ύψους 13,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ασφαλιστικές έκθεση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έκθεση ύψους 6,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την προειδοποίηση της Moody’s ακολούθησε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέφερε ότι οι περισσότεροι δανειστές δεν έχουν ακόμη καταρτίσει συγκεκριμένα σχέδια που να δείχνουν πώς θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές στρατηγικές τους για να λάβουν υπόψη την κλιματική κρίση. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ λίγες είναι οι εταιρείες που έχουν μέχρι στιγμής έχουν αποκλείσει αυτά τα τμήματα της αγοράς.

Πάντως τα πράγματα δεν δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. 

Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων και δανείων για τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, και όλα αυτά από το 2015 και μετά όταν και επετεύχθη η συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. 

Σε αντιδιαστολή, έχουν συγκεντρώσει μόλις 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων και δανείων με πράσινο πρόσημο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πάντως, ανακοινώθηκε ότι περισσότερες από 450 εταιρείες είναι πλέον μέρος της Χρηματοοικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για Μηδενικές Εκπομπές. 

Όσες υπέγραψαν έχουν δεσμευτεί να στοχεύσουν σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα σε όλα τα δανειακά και επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια. 

Ουσιαστικά, η σοβαρή αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετατρέπεται σε μια δοκιμασία για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με όσους αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν να διατρέχουν αυξανόμενο κίνδυνο να υποστούν δημόσια δυσφήμιση. 

Τέτοιες όμως υποσχέσεις έχουν δοθεί επανειλημμένα – από κράτη, εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – και έχουν επανειλημμένα ξεχαστεί.

Και αυτό γιατί η δημόσια διαπόμπευση δεν φαίνεται να συγκινεί κανέναν. Κάτι που μπορεί να κάνουν τα χρήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s, ο πιστωτικός αντίκτυπος μιας «καθυστερημένης και άτακτης μετάβασης από τον άνθρακα» είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, καθώς η αυξανόμενη συχνότητα καταστροφικών καιρικών φαινομένων θα οδηγήσει σε αθετήσεις δανείων και αύξηση των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Προσθέτει μάλιστα η έκθεση ότι ο έλεγχος των ενδιάμεσων κλιματικών στόχων του κλάδου είναι πιθανό να ενταθούν το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.

«Οι τράπεζες που υιοθετούν μια ταχεία στροφή προς χρηματοδότηση φιλική προς το κλίμα θα διατηρήσουν ευκολότερα την πιστωτική τους ποιότητα», δήλωσε η Άλκα Αμπαράσου, αντιπρόεδρος της Moody’s.

Για τις τράπεζες, η κατοχή υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας είναι υψίστης σημασίας επειδή βασίζονται σε χαμηλό κόστος χρηματοδότησης για να συνάπτουν δάνεια με υψηλότερα επιτόκια και να επωφελούνται από το καθαρό περιθώριο επιτοκίου. 

Επιπλέον, σχεδόν κανείς δεν θα θέλει να καταθέσει τα χρήματά του σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικά ίδρυμα.

Ενδεικτικά, οι τράπεζες σε Τουρκία, Ρωσία, Ινδονησία, Ινδία και Κίνα είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο μετάβασης από τον άνθρακα, με τρεις κλάδους (κατασκευαστικό, μεταφορές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας)να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της πιθανής έκθεσης σε επισφαλή δάνεια.

Αντίθετα, οι τράπεζες σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία είναι λιγότερο εκτεθειμένες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *