Skip to content

Απειλή για τις μικρές εταιρείες το Solvency II;

Μήπως η πολυπλοκότητα της εφαρμογής των κανόνων του Solvency II οδηγήσει τις μικρές εταιρείες σε αφανισμό και την ασφαλιστική αγορά σε συρρίκνωση;

Το ερώτημα αυτό έθεσαν CEO όπως ο Φωκίων Μπράβος της International Life και ο Νικόλαος Μακρόπουλος της Ευρώπη ΑΕΓΑ κατά τη διάρκεια τη χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) με θέμα το Solvency II και τα πεδία εφαρμογής του στο Royal Olympic Hotel.

Η αλήθεια είναι ότι οι κανόνες εφαρμογής του Solvency II είναι και ιδιαίτερα πολύπλοκοι και χρονοβόροι και θα επιβαρύνουν οικονομικά τις εταιρείες, οι οποίες είναι τώρα υποχρεωμένες να εμπλουτίσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να εξελίξουν τις δομές τους προκειμένου να ανταποκριθούν.

Πως θα αντιμετωπίσουν αυτό το επιπλέον κόστος λειτουργίας οι μικρές (μέχρι 100 άτομα) εταιρείες είναι το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της,  στο Solvency II ισχύει η αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ανάλογα με την πολυπλοκότητα των κινδύνων που έχει αναλάβει κάθε εταιρεία εφαρμόζονται αντίστοιχες διαδικασίες φερεγγυότητας.

Αν μια εταιρεία είναι μικρή, ωστόσο θέλει να αναλαμβάνει πολύπλοκους κινδύνους, τότε ναι, θα έρθει αντιμέτωπη με την υποχρεωτική εφαρμογή διαδικασιών που θα επιβαρύνουν σημαντικά το λειτουργικό της κόστος.

Αν η μικρή εταιρεία απλοποιήσει τους κινδύνους στους οποίους στοχεύει και ασφαλίζει, τότε δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταπόκρισης στα κανονιστικά πλαίσια – αυτά είναι κομμένα και ραμμένα στο μέγεθος των κινδύνων που αναλαμβάνει κάθε εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, το Solvency II περιέχει μεν πολύπλοκες διαδικασίες λειτουργίας ωστόσο η εφαρμογή τους θα βοηθήσει τον κλάδο να ανακτήσει την αξιοπιστία του και θα διασφαλίζει τον καταναλωτή.

Μέχρι το Μάρτιο του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο, δηλαδή θα έχουν βγει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι. Το υπόλοιπο του έτους, δηλαδή από τον Μάρτιο και μετά,  η Οδηγία θα εφαρμοστεί δοκιμαστικά υπό την επίβλεψη της ΤτΕ η οποία θα παρακολουθεί τις διαδικασίες. Τυπικά η εφαρμογή ξεκινά την 1/1/16.

Ωστόσο από εφέτος, όλες οι εταιρείς ακολουθούν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ενώ μέχρι τώρα αυτό ήταν προαιρετικό.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες

Η συμμετοχή στην ημερίδα ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών και συγκεκριμένα του ΕΙΑΣ στο οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία  – ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο.

Περισσότερα από 220 άτομα, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες, στελέχη τραπεζών, δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες ήταν ανάμεσα στο κοινό, το οποίο παρακολούθησε επί εξαώρου 7 διαφορετικούς εισηγητές ( CEO & άλλα ανώτατα Στελέχη) με εξειδικευμένες παρουσιάσεις καθώς και δύο διαφορετικά πάνελ με θέμα “Εφαρμογή & Επιπτώσεις της Οδηγίας” και “Αλλαγή Εταιρικής Κουλτούρας”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τωρινός Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γιάννης Παπακωνσταντίνου ανέλαβε το ΕΙΑΣ πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό, σε μια δύσκολη συγκυρία για την επιβίωσή του και κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να του δώσει νέα πνοή και προοπτική – – θυμίζουμε την ανάθεση στο ΕΙΑΣ έργου του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Δια Βίου Εκπαίδευση/Επανεκπαίδευση των Διαμεσολαβούντων και την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της ασφαλιστικής αγοράς με την προσέλκυση νέων πτυχιούχων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *