Skip to content

Απλές στρατηγικές επικοινωνίας που σας κάνουν να συνδέεστε με τους άλλους

Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες

Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες

Αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νοιώσουν.

Μάγια Αγγέλου (Αμερικανίδα ποιήτρια)

Οι επιστήμονες κατά συντριπτική πλειοψηφία συμφωνούν ότι το 93% της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων είναι μη λεκτική. Συγκεκριμένα:

το 55% της επικοινωνίας γίνεται μέσω της γλώσσας του σώματος

το 38% της επικοινωνίας γίνεται μέσω του τόνου της φωνής και

το 7% της επικοινωνίας γίνεται μέσω λέξεων.

Πως μπορεί αυτό να μας βοηθήσει στη ζωή μας;

Αυτός που βρίσκεται στη θέση του πωλητή ή σε οποιαδήποτε θέση κατά την οποία προσπαθεί να κάνει τον άλλον απέναντί του να του ανοιχτεί, πρέπει να υποστηρίζει αυτά που λέει με τη γλώσσα του σώματός του. Ιδού μερικές κινήσεις για να ταιριάζουν όσα λέει το στόμα σας με όσα «λέει» το σώμα σας:

 Σκύψτε μπροστά. Όταν θέλετε να δείξετε ενδιαφέρον για αυτό που λέει ο άλλος, σκύψτε ελαφρά μπροστά. (Γίνεται αυτόματα κάθε φορά που ακούμε κάτι που μας ενδιαφέρει).

Κουνήστε το κεφάλι. Αν θέλετε αυτός που έχετε απέναντί σας να συνεχίσει να μιλάει, κουνήστε το κεφάλι σας πάνω κάτω τρεις φορές στη σειρά, με τον ίδιο ρυθμό. Όταν η κίνηση του κεφαλιού είναι αργή δείχνει ενδιαφέρον, όταν είναι γρήγορη, δείχνει ανυπομονησία.

Αντιγράψτε την ίδια έκφραση. Όταν κουβεντιάζετε με κάποιον και θέλετε να δείξετε ότι συμπάσχετε, αντιγράψτε την έκφραση του προσώπου του. Αν ο άνθρωπος απέναντί σας είναι ανήσυχος με κάτι, σηκώστε ψηλά τα φρύδια σας την ώρα που μιλούν.

Καθίστε ακίνητος. Αν θέλετε να δείξετε ότι ακούτε με αφοσίωση, καθίστε ακίνητος. Το να είστε ακίνητος δίνει στον άλλον σήμα ότι αυτό που λέει είναι ύψιστης σημασίας για εσάς.

Στρίψτε το κεφάλι. Αν θέλετε να ενθαρρύνετε κάποιον να συνεχίσει να μιλάει, στρίψτε ελαφρά το κεφάλι σας προς τα δεξιά την ώρα που ακούτε.

Όλες αυτές οι κινήσεις είναι λίγο πολύ γνωστές και οικείες. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ομιλία εμφανίστηκε στην ανθρωπότητα 160.000 με 350.000 χρόνια πριν. Δεδομένου ότι ανθρωποειδή «περπατάνε» στη γη για περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, αποδεικνύεται ότι η γλώσσα του σώματος τους έκανε να συννενοούνται μια χαρά για εκατομμύρια χρόνια.

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν έχετε απέναντί σας τον πελάτη. Και να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος με τρόπο που να ενισχύει και να μην αντικρούει τα λεγόμενά σας, γιατί έτσι θα φαίνεστε ψεύτικοι. Η γλώσσα του σώματος «επικοινωνεί» τα δικά της μηνύματα και δυστυχώς λέει πάντα την αλήθεια.

Μερικές ακόμη κινήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

  • Κάντε παύση με «κομμένη» την ανάσα μετά τη ερώτηση για να προκαλέσετε απάντηση.
  • Πιέστε τα χείλη σας μεταξύ τους και συνοφρυωθείτε ελαφρά για να δείξετε διαφωνία.
  • Χαμογελάστε απαλά για να δείξετε ότι συμπαθείτε τον πελάτη και αισθάνεστε άνετα με την περίσταση.
  • Αναπνέετε αργά και βαθιά, με χαλαρό το πρόσωπο για να δείξετε αυτοπεποίθηση.
  • Δείξτε ότι ταράζεστε λιγάκι όταν αναφέρουν κάτι που δεν θέλετε.
  • Αν κουνάτε τα χέρια σας ενώ μιλάτε, κάντε το με ανοιχτές παλάμες για να δείξετε ότι είστε «ανοιχτοί» και όχι επιθετικοί (κλειστή παλάμη) ή υπεροπτικοί (δάχτυλο διάλεξης).
  • Κατά διαστήματα, κοιτάξτε τον άλλο στα μάτια, όχι με ένταση αλλά χαλαρά. Αυτή η οπτική επαφή δείχνει ενδιαφέρον σε αντίθεση με το κολλημένο βλέμμα πάνω στο πρόσωπο του άλλου ή με το να κοιτάτε αλλού την ώρα που μιλάει.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *