Skip to content

Αποζημιώσεις ρεκόρ για φυσικές καταστροφές το 2017 – δις δολάρια κατέβαλαν οι ασφαλιστικές

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και το υπέρογκο κόστος των φυσικών καταστροφών κρούει σε νέα της έρευνα η ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re, κάνοντας λόγο για ρεκόρ αποζημιώσεων παγκοσμίως το 2017.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Υψηλό όλων των εποχών» χαρακτηρίζεται το κόστος των 144 δισ. δολαρίων της περυσινής χρονιάς μετά τις «σαρωτικές» καταστροφές που προκάλεσαν οι τυφώνες και πυρκαγιές στο πέρασμα τους. Οι γνωστοί σε όλους πλέον τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο ζημιών, συνολικής αξίας 92 δισ. δολ., με τα κόστη των πυρκαγιών παγκοσμίως να διαμορφώνονται στα 14 δισ. δολ., – το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα έτος.

Συνολικά, η εικόνα για το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν το 2017 είναι ζοφερή, καθώς πέραν των 144 δισ. που εκταμιεύτηκαν από τις ασφαλιστικές, οι ζημιές από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές ξεπέρασαν συνολικά σε αξία τα 337 δις. δολ.

Περισσότεροι από 11 000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2017, στο νέο παγκόσμιο ρεκόρ φυσικών καταστροφών του πλανήτη, με εκατομμύρια ανθρώπων να μένουν άστεγοι.

Ο τυφώνας Ίρμα προκάλεσε τις βαρύτερες και μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες που είχαν σημειωθεί ποτέ στην Καραϊβική, ενώ ο τυφώνας Μαρία έπληξε ουσιαστικά ολόκληρο το σύστημα υποδομών στο Πουέρτο Ρίκο, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, υδροδότησης, μεταφοράς και επικοινωνιών. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της «εποχής των τυφώνων» του Βόρειου Ατλαντικού το 2017 ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις, με ολέθριες συνέπειες στο πέρασμα τους.

Ο τυφώνας Χάρβεϊ απελευθέρωσε μια άνευ προηγουμένου συσσωρευμένη ποσότητα βροχής, προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της ακτής του Κόλπου. Συνολικά, περίπου 200.000 κατοικίες πλημμύρισαν και 500.000 αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιά. Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Χάρβει ανέρχονται σε 85 δισ. δολ.

Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις που αποδίδονται στον τυφώνα Μαρία, ανήλθαν στα 92 δισ. δολ., ποσό που ισοδυναμεί με το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των ΗΠΑ το 2017.

«Μετά από 12 χρόνια χωρίς κάποιον μεγάλο τυφώνα να πλήττει τις ΗΠΑ, το 2017 πιθανότατα θα ανακηρυχθεί ως μία από τις πλέον δαπανηρές χρονιές, όσον αφορά το κόστος των ζημιών», όπως τονίζει ο Martin Bertogg, επικεφαλής του τμήματος Κινδύνων – Καταστροφών της Swiss Re.

Ο Βόρειος Ατλαντικός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ενεργό δραστηριότητα δημιουργίας τυφώνων, γεγονός που υποδηλώνει υψηλότερες πιθανότητες για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, με νέους, μεγάλους τυφώνες που θα καταλήγουν στη ξηρά.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να εξετάσουν τα νέα δεδομένα και σενάρια πολλαπλών τυφώνων κατά τη μοντελοποίησή πρόβλεψης των μελλοντικών κινδύνων. Είναι πολύ σημαντικό από πλευράς διαχείρισης κινδύνου, καθώς θα βοηθήσει τους ασφαλιστές – αλλά και την κοινωνία- προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για παρόμοια γεγονότα αντίστοιχου μεγέθους στο μέλλον», όπως υπογραμμίζει ο Μ. Bertogg.

Χρονιά ρεκόρ και στις πυρκαγιές

Μολονότι οι ζημιές από τις πυρκαγιές αυξάνονται παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες, τα μεγέθη που καταγράφηκαν το 2017 ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως ανήλθαν στα 14 δις. δολ., το υψηλότερο ποσό από ποτέ σε ένα μόλις έτος. Τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο του 2017, υπήρξε «έκρηξη» των φαινομένων πυρκαγιάς, στη βόρεια και νότια Καλιφόρνια. Η πυρκαγιά του Tubbs στις κομητείες Sonoma και Napa προκάλεσε ζημίες ύψους 7,7 δισ. δολαρίων σε ασφαλισμένες ζημιές, καθιστώντας την πιο δαπανηρή πυρκαγιά στον κόσμο. Μεγάλες πυρκαγιές καταγράφηκαν επίσης στον Καναδά και την Ευρώπη. Στην Πορτογαλία, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές του 2017. Ο αριθμός των εκταρίων που κάηκαν, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ήταν 53 φορές μεγαλύτερος από τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων 10 ετών. Οι μεγαλύτερες ζημιές που σχετίζονται με την πυρκαγιά παγκοσμίως προέρχονται από εστίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Πέρα από τα φαινόμενα τυφώνων και πυρκαγιών, καταγράφεται και μια σειρά σοβαρών γεγονότων, σε διαφορετικές περιοχές, κατά τη διάρκεια του 2017. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Χιούστον, όπου υπέστη σημαντικές πλημμύρες εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που έφερε ο τυφώνας Χάρβεϊ.
Ταυτόχρονα, στην Κίνα οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την πλημμύρα του ποταμού Yangtze, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε 11 επαρχίες και περισσότερα από 400.000 σπίτια. Οι απώλειες υπολογίζονται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το πλέον δαπανηρό γεγονός καταστροφών στην Ασία το 2017.

Ωστόσο, το χαμηλό επίπεδο διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, είχε ως αποτέλεσμα το επίπεδο κάλυψης να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *