Άκυρη η υποχρεωτικότητα ασφάλισης κτηρίων

27 Μαΐου 2022

Αποσύρθηκε  το επίμαχο άρθρο 23 του νομοσχεδίου για την κλιματική αλλαγή, που αφορούσε στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης κτηρίων σε ευάλωτες περιοχές, την τελευταία στιγμή λίγο πριν την ψηφοφορία στην ολομέλεια.

του Νίκου Σακελλαρίου

Η κυβέρνηση φαίνεται να κατανόησε ότι τεχνικά υπήρχε πρόβλημα με το συγκεκριμένο άρθρο και γι' αυτό υπήρξε μεγάλη αντίδραση από την ΕΑΕΕ.  Κατά τη ομιλία του στην Ύδρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε ότι κατανόησε τα προβλήματα που δημιουργούσε το άρθρο και απολογήθηκε τονίζοντας ότι εάν γινόταν υποχρεωτική η ασφάλιση για όλα τα κτήρια θα είχε πολιτικό αντίκτυπο σε μία συγκυρία με οικονομικά θέματα και αυξημένο πληθωρισμό

Ειδικότερα, το Άρθρο 23 αναφέρει:

Ασφάλιση κινδύνου από την κλιματική αλλαγή

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας υπό την έννοια της παρ. 2 ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

2. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται: α) Σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας όπως αποτυπώνονται στους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Η.Π.31822/1542/Ε103/20.7.2010 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Προστασίας του Πολίτη (Β’ 1108) και εμπίπτουν στο σενάριο πλημμύρας υψηλής πιθανότητας, β) πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι περιοχές αυτές καθορίζονται με απόφαση του οικείου Γενικού Διευθυντή Δασών, λαμβάνοντας υπόψη το είδος της δασικής βλάστησης, την πυκνότητά της, την απόσταση από τα κτίρια και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. 

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας. Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Wise Daedalus Agents: Τι συμβαίνει τελικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ενέργειας;

Κατόπιν μελέτης πολλών υποθέσεων που έφθασαν στη Νομική Υπηρεσία της ARAG στην Αθήνα, την Πάτρα και την Θεσσαλονίκη και σε...

Close