Skip to content

“Ας μην συμμετέχουν οι εταιρείες στον ευτελισμό των προϊόντων τους”: Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών

Με θερμά λόγια περιέγραψαν το λειτούργημα της διαμεσολάβησης όλοι όσοι πήραν το λόγο στη γιορτή για τα 80 χρόνια της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Cine Κεραμεικός. Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, επικεφαλής του χρυσού χορηγού της βραδιάς, της Ευρωπαϊκής Πίστης, μοιράστηκε λίγες “πατρικές” συμβουλές (45 χρόνια ασφαλιστής) με τους παρευρισκόμενους. Υιοθετήστε τις αλλαγές, τους παρότρυνε, κάντε οπωσδήποτε δύο συναντήσεις τη μέρα και προσέξτε πού σκορπάτε το χρόνο σας. Μην “ξεθεώνεστε” σε μεγάλες μετακινήσεις και μην προσφέρετε πολύ χρόνο στα μικρά και τα ασήμαντα.

Η ΙDD στην ουσία επανιδρύει τον κλάδο και αποδεικνύει περίτρανα ότι ο διαμεσολαβητής έχει θέση στην ασφαλιστική αγορά του αύριο, είπε στη συνέχεια ο Εμπορικός Διευθυντής της Groupama Ασφαλιστική, Kωνσταντίνος Σεμερτζόγλου. Οι άνθρωποι πάντα έχουν ανάγκη από ανθρώπους όταν λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, για αυτό ο διαμεσολαβητής υπάρχει και θα υπάρχει, επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο Τάσος Ηλιακόπουλος, διευθυντής δικτύων της Ιnteramerican, ασημένιος χορηγός της βραδιάς μαζί με την Groupama και την Ergo, ο εκπρόσωπος της οποίας, κ. Στάθης Τσαούσης απουσίαζε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης.

Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστιών Ελλάδος

Την εκδήλωση προλόγισε με την ομιλία του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ (δείτε: Τρεις πρωτοβουλίες-σταθμό για την αγορά ετοιμάζει το ΕΕΑ). Κεντρικός ομιλητής ήταν βεβαίως η Δήμητρα Λύχρου, η οποία ξεκίνησε κάνοντας, δικαίως, μια αναδρομή στα όσα σημαντικά πέτυχε η Ένωση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών και προσωπικά η Πρόεδρος, Δήμητρα Λύχρου, ήταν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης και θετικής παρέμβασης σε όλα τα μεγάλα θέματα και στις καταιγιστικές αλλαγές που συνέβησαν στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Όπως για παράδειγμα στην απόσυρση του “Τειρεσία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές” που προσπάθησε πριν λίγα χρόνια να επιβάλει η Εποπτική Αρχή. Όπως επίσης, στην ανανέωση των Πρακτορειακών Συμβάσεων που αρχικά ήταν συμβάσεις “πλήρους προσχώρησης με όρους απαραβίαστους” όπως χαρακτηριστικά είπε.  Τέλος, στην επιτυχημένη προσφυγή  στο ΣΤΕ για την απάλειψη της δυνατότητας των ασφαλιστικών υπαλλήλων να πωλούν ασφάλειες.

Ειδική μνεία έγινε, ωστόσο, στην τελευταία δεκαετία. Είπε η Δήμητρα Λύχρου:

Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι σήμερα που η Ένωση γιορτάζει τα 80 χρόνια της , η ΕΑΔΕ κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας της. Εμείς ως Ένωση ήμασταν πρωτοπόροι στη σύλληψη της ιδέας και στη δημιουργία της ΕΑΔΕ. Η ευτυχής σύμπτωση στα προεδρεία της διαμεσολάβησης ανθρώπων με τις ίδιες αξίες και οράματα, πέτυχε να ενώσει τη φωνή όλων και να διεκδικήσει δίκαια αιτήματα που αφορούν όλους, σε όποια βαθμίδα και αν ανήκουν. Μαζί με τον Κωστή Μαυρόπουλο, τον Χάρη Αλεξόπουλο , τον Αλέξανδρο Ραφαηλίδη, μέλη και του προηγούμενου προεδρείου της Ένωσης, και με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Γιώργο Καραβία, την Ελένη Γρυπάρη, τον Νικόλα Αποστολόπουλο τον Δημήτρη Γαβαλάκη και την Όλγα Νικολαίδη, βρήκαμε τις κοινές συνιστώσες και βάλαμε τις βάσεις για την δημιουργία ενός οργάνου που θα έβγαινε μπροστά με ομόφωνη πάντα απόφαση στα κοινά θέματα των Σωματείων και υποστηρικτικά σε ειδικά επί μέρους θέματα. Χαίρομαι που απόψε είμαστε όλοι εδώ, μαζί με τους φίλους που διαδέχθηκαν τα μέλη του πρώτου Δ.Σ, τον Παναγιώτη Λελεδάκη, τον Γιάννη Ξηρογιαννόπουλο, τον Τάκη Μιχαλόπουλο και τον Γιάννη Τοζακίδη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ξεχωριστά στο νομοσχέδιο για την διαμεσολάβηση, που ψηφίστηκε μόλις προχθές στη Βουλή:

Τα τελευταία δύο χρόνια μαζί με τον Δημήτρη Γαβαλάκη, Πρόεδρο αρχικά της ΕΑΔΕ, και Γεν. Γραμματέα του ΕΕΑ σήμερα, σκύψαμε σαν επιμελείς μαθητές πάνω στην Οδηγία 2016/07 την γνωστή πια σε όλους IDD και δουλέψαμε λέξη – λέξη για να βρούμε τις πιθανές κρυμμένες παγίδες και να φωτίσουμε τις έννοιες & τις διατάξεις που θα οδηγούσαν στις ορθές προτάσεις.
Οι συντονισμένες ενέργειες όλων των Σωματείων της Διαμεσολάβησης που εκφράσθηκαν με κοινά υπομνήματα από την ΕΑΔΕ, τέθηκαν στην Νομοπαρασκευαστική και αποτυπώνονται σήμερα στον νέο νόμο. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία των Σωματείων της Διαμεσολάβησης και πιστώνεται σε όλους.

Θα δείτε μόλις πάρετε τον νέο νόμο στα χέρια σας ότι πετύχαμε να λύσουμε θέματα που ταλαιπωρούσαν χρόνια τους Συναδέλφους στις σχέσεις τους με τις συνεργαζόμενες Εταιρείες και τα εμπορικά τους δικαιώματα. Το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμη στο ψηφισθέν χθες νομοσχέδιο, αλλά περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις που κάναμε και αφορούν τις σχέσεις συνεργασιών με Εταιρείες, την κατοχύρωση προμηθειών σε διακοπή συμβάσεων είτε λόγω καταγγελίας είτε λόγω συνταξιοδοτήσεως, είτε λόγω θανάτου, την απαγόρευση εκπτώσεων, δώρων κλπ. την υποχρεωτική συμβουλή σε όλα τα προϊόντα.

Στην τοποθέτησή της για την Cosmote Insurance, η Πρόεδρος ήταν κάθετη:

“Με αφορμή την εκστρατεία διαφήμισης της Cosmote καταγγείλαμε την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης της , καθώς εκμεταλλεύεται το πελατολόγιό της και το πλήθος των προσωπικών στοιχείων που έλαβε για να πουλήσει υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας, για να πουλά τώρα ασφαλιστικά προϊόντα και μάλιστα και με εκπτώσεις επί του ασφαλίστρου.
Το ίδιο θα κάνουμε και για όποιον παίκτη προβάλει με αυτούς τους όρους, γιατί θεωρούμε ότι εκφράζουμε τη δίκαιη διαμαρτυρία όλων των Συναδέλφων όταν βλέπουν ότι το επάγγελμα αλώνεται από απρόσωπες πλατφόρμες προτάσεων που δεν παίζουν με ίδιους κανόνες ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το γήπεδο είναι διαθέσιμο σε όλους τους παίκτες, αρκεί να εφαρμόζονται ίδιοι κανόνες για όλους. Θέλουμε να εκφράσουμε εδώ την ευχή αλλά και την προτροπή μας προς τις Εταιρείες, μιας και είναι σχεδόν όλες σήμερα κοντά μας, να μην συμμετέχουν στον ευτελισμό των προϊόντων τους, αλλά αντίθετα να φροντίζουν για την προώθησή τους μέσω ικανών επαγγελματιών πιστοποιημένων και με επάρκεια γνώσεων, όπως ορίζει η Οδηγία που μόλις χθες ψηφίστηκε.

Είναι χρέος όλων να πάει η αγορά μπροστά, κατέληξε η Δήμητρα Λύχρου, και θα πάει, αν οι Εταιρείες απευθυνθούν στην κοινωνία πειστικά, με σωστή & σοβαρή προβολή και με στοχευμένη προϊοντική πολιτική, δείχνοντας ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση μπορεί να είναι χρήσιμη και απαραίτητη σε σύμπραξη με την Πολιτεία. Οι Επαγγελματίες Ασφαλιστές, ως οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σταθούν δίπλα τους, μεταφέροντας αισιόδοξο μήνυμα και πείθοντας ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση είναι υπεύθυνη επιλογή που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή – όχι ένας ακόμη «λογαριασμός», τόνισε η Πρόεδρος της ΕΕΑΕ.

Δείτε εδώ περιγραφή και φωτογραφίες της εκδήλωσης.

ΧΜ

Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή της, η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών  Ελλάδος κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα συλλεκτική επετειακή έκδοση. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που περιλαμβάνονται στην έκδοση ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Κωνσταντίνου Σ. Μαυρόπουλου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *