Skip to content

Ασυνεννοησία και άγνοια κρατούν δημόσια & ιδιωτική υγεία στο παρελθόν

Το χάος στην οργάνωση και διοίκηση στα ελληνικά νοσοκομεία, επεσήμανε κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας στο ΠΑΠΕΙ*, ο πρώην βουλευτής χειρουργός Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γραμματέας του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής:

“Στα ελληνικά νοσοκομεία, οι ψηφιακές λειτουργίες στη διοίκηση, εν γένει η συμβολή της τεχνολογίας στη διοίκηση, όχι απλώς δεν είναι δεδομένη, αλλά συχνότερα, είναι όνειρο απατηλό”.

Γράφει: Νικόλας Εμμανουήλ

“Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών είναι σκόρπια και χύμα. Έχουν γίνει προσπάθειες να συμμαζευτεί το χάος, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Πρέπει να ξαναχτίσουμε από το μηδέν, από λευκή σελίδα, να αρχίσουμε να δημιουργούμε διοικήσεις του 21ου αιώνα, να αρχίσουμε να δημιουργούμε ιατρικές υπηρεσίες του 21ου αιώνα, με μια φράση να επενδύσουμε στην τεχνολογία για τη σωστή και επωφελή συλλογή και χρήση των big data”.

[box]Τα άνω ακούστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα ασφαλιστικής και στατιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στις 21 Οκτωβρίου 2020. Κατά κοινή ομολογία των ακαδημαϊκών και εκπροσώπων συστημάτων υγείας που συμμετείχαν στο Συνέδριο, η σύγχρονη τεχνολογία και ο πλούτος των πληροφοριών που συλλέγει και αναλύει,  μπορούν να εξορθολογίσουν την ιδιωτική και δημόσια διοίκηση υγείας, να προσφέρουν ποιοτικότερες υπηρεσίες και αποτελεσματικότερες θεραπείες στους ασφαλισμένους. Ωστόσο η απουσία συννενόησης των διάφορων εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών, η έλλειψη βούλησης αλλά κυρίως η απουσία ενημέρωσης και αντίληψης για το τι μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία στην υγεία εν γένει , αφήνουν τα πράγματα να παραμένουν ως έχουν – αφήνουν να υπάρχει κακοδιαχείριση, παράνομες ενέργειες, σπατάλη πόρων και κυρίως, στερούν από τους έλληνες πολίτες τη δυνατότητα να έχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία και αποτελέσματα. 

Σε αυτό το κενό ενημέρωσης όπως και στην σύνδεση παρόχων υγείας με τις εταιρείες διαχείρισης νέων τεχνολογιών, στοχεύει η προσπάθεια του τμήματος Ασφαλιστικής και Στατιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώθηκε η ημερίδα με θέμα την απάτη και τη σπατάλη στο χώρο της υγείας. Στη διάρκεια της ημερίδας εκφράστηκαν πολύτιμες γνώμες και συμπεράσματα.[/box]

Η πρόληψη είναι η λέξη – κλειδί για να μειωθούν οι απάτες και οι σπατάλες είτε στο ιδιωτικό είτε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Για να υπάρξει πρόληψη πρέπει να προϋπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση:

“Χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις και τις άμεσες λύσεις τις δίνει η τεχνολογία, τις δίνει η αναλυτική δεδομένων, τις δίνει η μηχανική μάθηση. Πρέπει να αναπτυχθούν τα εργαλεία, αλλά και να χρησιμοποιηθούν αυτά που ήδη υπάρχουν, ώστε οργανισμοί είτε του δημοσίου (ΕΟΠΥΥ) είτε του ιδιωτικού τομέα (ασφαλιστικές εταιρείες) να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως περιπτώσεις ύποπτες για ασφαλιστική απάτη, να τις μαρκάρουν και να μπορούν να τις εξετάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και άνεση στη συνέχεια”, διευκρίνισε ο Δημήτρης Γεωργακέλλος, Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος έχει διατελέσει και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

“Πρέπει να φτιάξουμε ένα σχέδιο πρόληψης της ασφαλιστικής απάτης ή της ασφαλιστικής κατάχρησης, σε συνεργασία με όλους τους stakeholders, τους συνεργάτες ή τους συμμετέχοντες στο κομμάτι αυτό, ξεχωρίζοντας ποιος είναι ο ρόλος και οι ευθύνες του καθενός. Στο πλάνο αυτό θα πρέπει να εντοπιστούν περιοχές στις οποίες ο οργανισμός της υγείας είναι ευάλωτος, να τεθούν ξεκάθαροι στόχοι και μετρήσιμοι, για να μπορούμε μετά να δούμε που δεν πάμε καλά”, τόνισε ο Δημήτρης Γεωργακέλλος.

Τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία για όλα τα άνω, και είναι προς όφελος των οργανισμών τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα να την αξιοποιήσουν.

Δυστυχώς ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα αντί να εφαρμόζουν το “ισχύς εν τη ενώσει”, δείχνουν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο και αυτός ο διαχωρισμός εμποδίζει το όλο σχέδιο να ξεδιπλωθεί. Οι χρηματοδότες, δηλαδή τα δημόσια και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία, οι πολίτες στη μέση και από την άλλη μεριά οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας, δημόσιοι και ιδιωτικοί, θα πρέπει να δράσουν συντεταγμένα, αλληλοσυμπληρούμενα, ούτως ώστε να αυξήσουν και να κάνουν πιο ποιοτικές τις παρεχόμενες υπηρεσίες, με έλεγχο του κοστολογίου. Όταν ο καθένας κάνει μία δική του πολιτική, ασύντακτα, το φαινόμενο απλά θα εξακολουθήσει να υπάρχει – και της σπατάλης και της απάτης, συμπλήρωσε ο Ιωάννης Καραμηνάς, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων.

Η νοσηρότητα μετά τον Covid-19

Οι εξελίξεις επιβάλλουν να γίνει άμεσα μια αλλαγή νοοτροπίας. Μέχρις ότου βρεθεί κάποιο εμβόλιο, ο COVID αναμένεται να χτυπήσει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού. Έρευνες των τελευταίων μηνών έχουν δείξει ότι πολλοί εξ όσων νόσησαν από κορονοϊό δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα στο μέλλον, ενώ όλων οι αντοχές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο δοκιμάζονται, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

“Αναμένεται ότι η νοσηρότητα γενικώς, θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα δοκιμάζοντας τις αντοχές των συστημάτων υγείας και αυξάνοντας τις ανάγκες. Θα πρέπει άμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς να ξαναδούν τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, σε συνάρτηση με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και με το κομμάτι του ΕΟΠΥΥ, χρησιμοποιώντας τόσο κοινές πλατφόρμες δεδομένων και παρακολούθησης των ιατρικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, είτε αυτοί είναι δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων είτε ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, είτε και στα δύο. Μέσα από μία τέτοια διαδικασία και με στοχευμένα προϊόντα από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς, θα υπάρξει πρόληψη και άρα, καλύτερη υγεία για τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι.”

Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά και στην πρόληψη της απάτης παίζει και η πρόοδος της ιατρικής ακριβείας. Δηλαδή η έγκαιρη διάγνωση ή/και θεραπεία, που βασίζεται στην εφαρμογή ορισμένων διαγνωστικών πρωτοκόλλων που δυστυχώς απουσιάζουν και από τα προϊόντα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς. Διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα λαμβάνουν συνολικά υπόψη το φύλο, την ηλικία, τον τρόπο ζωής σαφέστατα και το είδος εργασίας του ασφαλισμένου.

Η ιατρική ακριβείας, που καθιστά εφικτή ή ήδη διαθέσιμη, αλλά ανεκμετάλλευτη τεχνολογία, προτείνει λύσεις και θεραπείες εξατομικευμένες, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, αυξάνοντας έτσι κάθετα τις πιθανότητες ίασης. Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν την ίδια ασθένεια, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους και με εντελώς διαφορετικές αιτίες. Η ιατρική στο μέλλον πρέπει να είναι predicted, δηλαδή πρέπει να προβλέπει, να προλαμβάνει, να μπορεί να παραμετροποιεί οτιδήποτε αφορά τα προσωπικά δεδομένα του ασθενούς.

Τα άνω ακούστηκαν από τον Φώτη Σακελλαρίδη, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Qualia Pharma και της Theracell Advanced Biotechnology Ltd., η οποία παρέχει αυτοματοποιημένες υπηρεσίες πρόγνωσης με βάσει ιατρικές τεχνολογίες αιχμής.

Όλος αυτός ο πλούτος πληροφορίας που υπάρχει στις μέρες μας δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να προβλέψουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με συγκεκριμένα γονιδιακά προφίλ και συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες ή συνήθειες ζωής, που πιθανότατα θα αναπτύξουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου – φυσικά θα παρέχουν και τρόπους να αντιμετωπιστεί η κατάσταση συχνά πριν καν εκδηλωθεί! Προβλέπεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι περισσότερες παθήσεις θα διαγιγνώσκονται, αλλά και θα θεραπεύονται με βάση το γονότυπο και το φαινότυπο του ασθενούς. Πρακτικά δηλαδή με το DNA, εξήγησε ο Πρόεδρος της Qualia.

Μπορεί προς το παρόν το κόστος να είναι υψηλό, όμως αναμένεται μέσα στα επόμενα χρόνια να πέσει σημαντικά με στόχο να καταστεί προσιτό μια μέρα για μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

“Μία θεραπεία που σήμερα κοστίζει 500.000 ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια θα μπορούμε να τη διαθέτουμε 80.000 και στην επόμενη πενταετία λιγότερο από 30.000. Φανταστείτε πόσο φιλική γίνεται αυτή η θεραπεία για τους ασθενείς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, γενικότερα για την κοινωνία όλη”, κατέληξε ο Φώτης Σακελλαρίδης.

* Η ημερίδα με θέμα «DataAnalytics and Machine Learning for Insurance Fraud Detection», υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας και του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου του 2020 στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αποτελούμενη από τέσσερις ενότητες. Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ομότιμος Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Μιχαήλ Τζωρτζωρής και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος.
Επίσης, το λόγο έλαβαν ο Πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, o Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδoς κ. Ιωάννης Καντώρος, ο Υποστράτηγος ε.α. και τέως Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο McCoy College of Business του Πανεπιστημίου του Τέξας κ. Tahir Ekin και ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Σωτήριος Μπερσίμης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *