Skip to content

Ασφάλεια Ζωής: Βοήθεια για Αποταμίευση

Η Έννοια της Ασφάλισης Ζωής ως μια Βοήθεια για Αποταμίευση

Αρκετά χρόνια πριν, ένας από τους αξιόπιστους οργανισμούς που διεξάγουν έρευνες κοινής γνώμης, έκανε μια μελέτη σε μια αντιπροσωπευτική  ομάδα ανθρώπων  αναφορικά με τις συνήθειες  και τους στόχους τους από την αποταμίευση. Ένα από τα πιο στοιχειώδη ευρήματα ήταν ότι δεν υπάρχει πρακτικά σχεδόν κανείς που να μην πιστεύει ότι είναι εξαιρετική ιδέα  να εξοικονομεί χρήματα. Ανακάλυψαν ότι  οι άνθρωποι θέλουν να αποταμιεύουν όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά επίσης θέλουν να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους στο έπακρο. Επιπλέον δεν είναι  σίγουροι πόσα χρήματα να κατανείμουν  στις παρούσες και πόσα στις μελλοντικές δαπάνες.  Αυτές οι δύο βασικές ιδέες συχνά συγκρούονται και έτσι οι άνθρωποι συνήθως κάνουν έναν πρακτικό συμβιβασμό  και πρoσπαθούν να αποταμιεύουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν αφήνοντας επίσης ένα λογικό ποσό για τις καθημερινές απολαύσεις.

Η έκθεση επισήμανε ότι ο σημαντικότερος στόχος για τον οποίο αποταμιεύει ο κόσμος είναι η εξασφάλιση ενός κεφαλαίου έκτακτης ανάγκης για πιθανές παρατεταμένες ασθένειες ή ανεργία.

Εκείνοι που αποταμιεύουν για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή ασθένεια ή έκτακτα νοσοκομειακά έξοδα, είναι επίσης αυτοί που αποφεύγουν την ανασφάλεια των απλήρωτων χρεών και της μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας.  Οι άνθρωποι που αποταμιεύουν για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση, ή για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, ή για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια, έχουν σίγουρα διαμορφωμένη μια αντίληψη της ασφάλισης. Όμως δεν παύουν επίσης, να επιθυμούν την ικανοποίηση του να αποταμιεύσουν γαι ένα νέο αυτοκίνητο, ή για κάποιο ρούχο, ή για διακοπές, ή για οποιοδήποτε αγαθό που τονώνει το ηθικό των ανθρώπων και δεν θεωρείται απαραίτητα υπερβολικό.

Δύο στόχοι αποταμίευσης στην έρευνα αυτή ξεχώρισαν ως μακροπρόθεσμοι: το συνταξιοδοτικό εισόδημα και οι σπουδές των παιδιών της οικογένειας.

Όσον αφορά τις σπουδές των παιδιών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο αποταμίευσης.

Αντί γι’ αυτό, υπολογίζουν σε κάποιο είδος γενικού αποθεματικού το οποίο πιστεύουν πως δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να χρειαστεί να καλυφθούν οι δαπάνες σπουδών.

Σχετικά με το απαιτούμενο κεφάλαιο, οι περισσότεροι άνθρωποι στην έρευνα πίστευαν ότι η “ασφάλεια” των κεφαλαίων τους ήταν πολύ πιο σημαντική από την “ρευστότητά” τους. Για αυτό οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου και η ασφάλιση ζωής, ξεχώρισαν ως οι πιο καλοί τρόποι για να “βάλει κανείς χρήματα στην άκρη”.

Όμως υπάρχει ένα κρυφό πλεονέκτημα στην αποταμίευση μέσω της ασφάλισης ζωής το οποίο δεν φαίνεται πάντα με γυμνό μάτι.

Οι άνθρωποι αγοράζουν ασφάλιση ζωής για να εκπληρώσουν δύο υποχρεώσεις – τη μια προς την οικογένεια και τα άλλα εξαρτώμενα μέλη και τη δεύτερη προς τον εαυτό τους.

Με κάθε προϊόν ασφάλισης ζωής εκτός της απλής κάλυψης ζωής, εκείνοι που ανιδιοτελώς προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους, αυτόματα προστατεύουν και τα δικά τους γεράματα. Το ίδιο πρόγραμμα ασφάλισης ζωής που τους απαλλάσσει από τις ευθύνες απέναντι στην οικογένειά τους, λύνει επίσης το πρόβλημα της υποχρέωσης που έχουν να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Έτσι, με την ταυτόχρονη ανάληψη αυτών των δύο μεγάλων ευθυνών, καταλαβαίνουμε γιατί η ασφάλιση ζωής  βοηθάει τόσο πολύ στο να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες της μακροπρόθεσμής αποταμίευσης. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την ανάγκη της εξασφάλισης της δικής ματς τρίτης ηλικίας, χωρίς την ίδια στιγμή να αμελούμε για το μέλλον εκείνων που αγαπάμε.

Ναι- μια από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει αντιληπτή η έννοια της ασφάλισης ζωής είναι η συνεισφορά της στην αποταμίευση.

*Από τη Βιβλιοθήκη Ανάπτυξης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών της Limra: “Αυτό είναι  το Πιστεύω μου – Έννοιες από την Ασφάλιση Ζωής” (Περιορισμένη έκδοση με αφορμή τον εορτασμό Limra-100χρόνια, 1916-2016)

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *