Skip to content

Ασφάλιση για τον κάθε έλληνα: Η νέα στρατηγική της Interlife

 Άνοδο παραγωγής ασφαλίστρων καταγράφει στο 2017 η Interlife Ασφαλιστική, έχοντας κλείσει τη χρήση 2016 με σημαντική  αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας ενώ “ατμομηχανή” για την περαιτέρω ανάπτυξή της θεωρεί το MicroInsurance, και σε αυτή τη βάση θα κυκλοφορήσει στην αγορά νέα προγράμματα.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Εφεξής η Interlife, όπως επεσήμανε  ο Διευθύνων Σύμβουλός  της,  κ.Ιωάννης Βοτσαρίδης, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του MikcroInsurance, επιδιώκοντας τη διάδοση της Ασφαλιστικής Ιδέας στα ευρύτερα δυνατά στρώματα του πληθυσμού,  με προγράμματα που απευθύνονται και σε χαμηλότερα εισοδήματα, όπως Προγράμματα Υγείας,  Σύνταξης Ατυχήματος κ.α.​

Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2017 θα βγει στην αγορά ένα “πακέτο” MicroInsurance  που θα συμπεριλαμβάνει έξι προϊόντα, με ημερήσιο ασφάλιστρο για άνδρα 45 ετών στα 2,28 ευρώ, το οποίο με κάλυψη και της συζύγου όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Βοτσαρίδης, δεν θα ξεπερνά τα 3 ευρώ ημερησίως. Με αυτά τα 2,28 ευρώ/ημέρα παρέχεται κάλυψη Υγείας, Σύνταξη λόγω ατυχήματος, Προστασία από Ατυχήματα, ασφάλιση Κατοικίας, Αυτοκινήτου, καθώς επίσης και ένα νέο προϊόν για παιδιά, που θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών.

Ποιος δεν θα θέλει ένα τόσο ελκυστικό ασφάλιστρο, στην τιμή μόλις μισού πακέτου τσιγάρων, για να προστατεύσει τον εαυτό του, την περιουσία του, το παιδί του, διερωτήθηκε  σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife:

«Το MicroInsurance είναι ο νέος πρωταθλητής στις ασφαλίσεις, έχοντας αποδειχθεί ότι μπορούν να καλύπτει άτομα με πάρα πολύ μικρό εισόδημα, που δεν κερδίζουν πάνω από 3-4 ευρώ την ημέρα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Eμείς, στην Interlife, μέσα στα χρόνια της κρίσης, μελετούσαμε τρόπους και προϊόντα  για να απαντήσουμε στις ανάγκες ασφάλισης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, για να φτάσουμε τελικά να διαπιστώσουμε ότι εφαρμόζουμε το MicroInsurance χωρίς να το γνωρίζουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ανοδικό σε κάθε επίπεδο το 2016

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικύρωσε η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο “Κτήμα Χρηστίδη” στην Άνω Περαία Θεσσαλονίκης, η Interlife κατέγραψε το 2016 αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας της κατά 54,6%, με (προ φόρων) κέρδη 11,310 εκατ.ευρώ, έναντι 7,315 εκατ.ευρώ το 2015 και με άνοδο των δεδουλευμένων ασφαλίστρων κατά 2,51% (ανήλθαν σε 52,026 εκατ.ευρώ) και αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 16,24% (διαμορφώθηκαν στα 55,625 εκατ.ευρώ).

Αύξηση κατέγραψαν το 2016 και οι Επενδύσεις, κατά 12,94%, τα Αποθέματα κατά 7,16% (96,91 εκατ. έναντι 90,44 εκατ. το 2015), με το Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,54 έναντι 1,46 το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, για πέμπτη συνεχή χρονιά η εταιρεία ανακοίνωσε την διανομή  μερίσματος  στους μετόχους της, ύψους 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

Μέτρα για διάδοση της Ασφαλιστικής Συνείδησης

Από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γ.σ., ο κ.Βοτσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη διάδοση της Ασφαλιστικής Συνείδησης από την παιδική ακόμη ηλικία. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να λάβουν οι αρμόδιοι φορείς ενώ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να ενστερνιστεί και να αξιοποιήσει το microinsurance – το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και ιδιώτες χορηγοί ενώ μεγάλη αξία θα είχε και η προώθηση της ιδέας του συμβολικού ασφαλίστρου, που συνδέεται με την ασφαλιστική κάλυψη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Για μια ακόμη φορά, δε, ο CEO της Interlife έσπευσε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι  η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη ασφαλιστική δαπάνη ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2% σε σχέση με 8% στο μέσο όρο της Ε.Ε.), γεγονός που όπως τόνισε οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά στο χαμηλό βαθμό ασφαλιστικής συνείδησης του μέσου Έλληνα και προσδιόρισε τις αιτίες του, από τη μεταπολίτευση και μετά, στην απουσία συστηματικής προώθησης της ασφαλιστικής ιδέας από τις ίδιες τις Ασφαλιστικές Εταιρείες και στην έλλειψη σχετικού ενδιαφέροντος και από την Πολιτεία.

«Το κράτος δεν φρόντισε να καλλιεργηθεί ασφαλιστική συνείδηση. Παράλληλα αύξησε τη φορολογία και αντί να βοηθήσει τις εταιρείες να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα,  έκανε το μόνο πράγμα που μπορούσε τα τελευταία 40 χρόνια: να τις κλείσει – αυτό περιέργως το έκανε καλά. Σαράντα τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες εγκατέλειψαν την ενεργό δράση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των δύο της International Life. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης, λόγω και του Solvency II» πρόσθεσε ο κ.Βοτσαρίδης.

“Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι εταιρείες δημοσίου συμφέροντος”

Η συμβολή της Ιnterlife στην προώθηση της Ασφαλιστικής Ιδέας ήταν, εξάλλου, το θέμα της ομιλίας που παρέθεσε ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας, κ.Αθανάσιος Πρόιος: “Καμιά φορά αρκεί μερικά δευτερόλεπτα για να επέλθει η καταστροφή, ό,τι και αν κάνει κανείς. Όσες αποταμιεύσεις και να έχει, το μέγεθος της ζημίας δεν μπορεί να το προσδιορίσει ποτέ. Αυτό όμως πετυχαίνει η ασφαλιστική συνείδηση, προστατεύει από την καταστροφή ή έστω τη ζημία”.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας στηλίτευσε την έλλειψη σχετικής παιδείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την αδιαφορία της πολιτείας (αδυναμία εφαρμογής νόμων και έλλειψη ελέγχων), ενώ έκανε λόγο και για ανικανότητα θεσμικών φορέων, εσωστρέφεια συνδικαλιστικών οργάνων και ιδιοτελή χρησιμοποίηση των οργάνων αυτών, αλλά και για αδυναμία συνειδητοποίησης από την πλευρά πολλών ασφαλιστικών εταιρειών του ρόλου τους ως οργανισμών δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, αδυναμία προσαρμογής των υπηρεσιών τους στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, ανάγκη για “μικρές” καλύψεις και καλύτερη αντιμετώπιση του εν δυνάμει πελάτη από τον υφιστάμενο, από πλευράς των εταιρειών.

 Βασικά “μυστικά της επιτυχίας” της Interlife στην προώθηση της ασφαλιστικής ιδέας, όπως σημείωσε ο κ.Πρόιος είναι:

Η Υψηλή Ικανοποίηση Δικαιούχων Αποζημίωσης: Γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους (πελάτες και μη), χαμηλό ποσοστό δικαστικών αντιδικιών στις ζημίες, υψηλό μερίδιο φιλικού διακανονισμού στο σύνολο των ζημιών ΑΕ, δίκτυο συνεργαζόμενων σημείων αποκατάστασης ζημιών (συνεργείων). Η ικανοποίηση του αποζημιούμενου αναδεικνύει την χρησιμότητα της ασφάλισης.

– Η Κορυφαία Συνέπεια Λοιπών Υποχρεώσεων – Έντονη Κοινωνική Παρουσία: Καταβολή μισθών & επιδομάτων ΠΡΙΝ την ημερομηνία υποχρέωσης, άμεση καταβολή αμοιβών τρίτων και προμηθευτών (μέσος χρόνος καταβολής < 20 ημερών), Μηδενικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σύνολο φόρων και εισφορών τελευταίας πενταετίας), Ικανοποίηση μετόχων (τακτική διανομή μερίσματος), έντονη κοινωνική δράση (πλήθος χορηγιών και λοιπών κοινωνικών παροχών τελευταίας χρήσης).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *