Skip to content
hajj-pilgrimage-mecca-heat-02.jpg

Ασφαλιστικό πρόγραμμα για υψηλές θερμοκρασίες

Και όμως είναι αλήθεια, ασφαλιστικές αποζημιώνουν για υψηλές θερμοκρασίες

Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη. Άρθουρ Σοπενχάουερ Γερμανός φιλόσοφος  (1788-1860)

Έλενα Ερμείδου

Πριν χρόνια αν κάποιος άκουγε ότι μία ασφαλιστική αποζημιώνει για υψηλές θερμοκρασίες θα γελούσε, αμέσως μετά θα αντιτάσσονταν, σήμερα όμως τείνει να γίνει αυτονόητο. 

Το απίστευτο και όμως πραγματικό 

Μια ομάδα 50.000 αυτοαπασχολούμενων γυναικών στην Ινδία είναι οι πρώτοι δικαιούχοι ενός καινοτόμου ασφαλιστικού συστήματος που πληρώνει όταν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν κάποιες υψηλές τιμές. 

Καθώς ο υδράργυρος στην Ινδία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου από τις 18 έως τις 25 Μαΐου, οι γυναίκες στις πολιτείες Ρατζαστάν, Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα αποζημιώθηκαν με 5 δολάρια η κάθε μία. 

«Είναι η πρώτη φορά που οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις μπαίνουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα βοήθειας, συμπληρώνοντας το εισόδημα των γυναικών όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει σε επικίνδυνα σημεία, δήλωσε η Kathy Baughman McLeod, διευθύνουσα σύμβουλος της Climate Resilience for All, η οποία  μάλιστα είναι  και αυτή που σχεδίασε το ασφαλιστικό πρόγραμμα, μαζί με την Ένωση Αυτοαπασχολούμενων Γυναικών της Ινδίας (SEWA).

Το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, περίπου το 92%, στη συνέχεια έλαβαν και μια επιπλέον πληρωμή, όταν ενεργοποιήθηκε η ασφάλιση που συνδέεται με τις τοπικές συνθήκες και τη διάρκεια της ακραίας ζέστης, με ορισμένες να έχουν λάβει μέχρι και 19,80 δολάρια η καθεμία.

Η ασφάλιση θεωρείται ολοένα και περισσότερο από όσους σχεδιάζουν τις πολιτικές ως ένα εργαλείο που βοηθά τις ευάλωτες κοινότητες να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη γρήγορα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι συνολικές πληρωμές σε όλο το πρόγραμμα ανήλθαν συνολικά σε 341.553 δολάρια ΗΠΑ. 

Ακόμα και η Σαουδική Αραβία δεν αντέχει στις νέες συνθήκες

Ακόμα και οι Σαουδάραβες που είναι εξοικειωμένοι με την πολύ ζέστη αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβολικής ζέστης φέτος.  Καθώς η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για το Χατζ 2024, η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή δημιουργεί προβλήματα. Το φετινό προσκύνημα Ισλαμικού Χατζ — το οποίο ξεκινά στις 14 Ιουνίου — δεν θα είναι μόνο μια μοναδική εμπειρία για περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνους από περίπου 180 χώρες που ταξιδεύουν στη Σαουδική Αραβία, θα είναι επίσης μια πρωτόγνωρη πρόκληση καθώς οι θερμοκρασίες θα να είναι πάνω από το μέσο όρο κατά 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μέκκα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του πενθήμερου προσκυνήματος Χατζ, η αύξηση πιθανότατα σημαίνει μέση θερμοκρασία περίπου 44 βαθμών Κελσίου.

Για να μετριαστεί η αναμενόμενη ζέστη, όλες οι κεντρικές πλατείες στη Μέκκα και τη Μεδίνα έχουν εξοπλιστεί με συστήματα ανίχνευσης συνθηκών και φορητούς σταθμούς νερού. Επίσης, ο όροφος του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα καθώς και οι γύρω σκηνές θα κλιματίζονται υποσχέθηκαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Και ας έλθουμε πιο κοντά στο Αιγαίο, Μεσόγειος, Πάλμα 

Ενώ η Τουρκία και η Κύπρος έχουν πληγεί από τα κύματα καύσωνα, σε περιοχές της Ισπανίας σημειώθηκαν βροχοπτώσεις ρεκόρ. Η Τουρκία έχει πληγεί από τεράστιο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες αέρα 8 με 12 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα. 

Οι δυτικές και νότιες ακτές της μεσογειακής χώρας βιώνουν ήδη υπερβολική ζέστη και το θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει. Το κύμα καύσωνα αναμένεται να ταλαιπωρήσει περισσότερο το Αιγαίο και κάποιοι φοβούνται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιές. 

Στην Κύπρο εκκενώθηκαν τρία χωριά λόγω πυρκαγιάς ενώ άλλα τέθηκαν σε συναγερμό.

Στην Πάλμα πλημμύρισε το αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι απογειώσεις των αεροσκαφών. Πάνω από 53 λίτρα νερού αν τετραγωνικό έπεσε στο αεροδρόμιο της Πάλμα .

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *