Skip to content
Screenshot 2023-09-27 at 2.41.46 PM

“Ατμόσφαιρα επιτυχίας”: Πώς να την εξασφαλίσετε στο γραφείο σας

Λέγεται ότι η επιτυχία είναι μεταδοτική. Για αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχει ένα γραφείο πωλήσεων, ανεξάρτητο ή αποκλειστικό, πρακτορείο ή υποκατάστημα, είναι μια “ατμόσφαιρα επιτυχίας”. Αυτό πετυχαίνεται με ένα και μόνο τρόπο: Με το να γιορτάζετε κάθε νίκη, μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Η αίσθηση της αδικίας, η αίσθηση ότι πάει χαμένος, ότι δεν αναγνωρίζεται ο κόπος, η προσπάθεια, η ικανότητά του, είναι το νούμερο ένα παράπονο κάθε εργαζόμενου στον κόσμο καθώς και το σημείο από το οποίο ξεκινάνε όλες οι αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις στα γραφεία: κουτσομπολιά, γκρίνια, δυσαρέσκεια, πισωμαχαιρώματα, χαμηλή αποδοτικότητα, παραιτήσεις, κόντρες, ανυπακοή, πηγαδάκια.

Φανταστείτε όμως ένα γραφείο όπου η αίσθηση της αναγνώρισης είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα! Όπου ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι επιτέλους κάποιος προσέχει τι κάνει, κάποιος κατανοεί το πόσο προσπαθεί, κάποιος αναγνωρίζει κάθε τι που πετυχαίνει, μικρότερο ή μεγαλύτερο;

Δεν είναι αυτό το καλύτερο κίνητρο για να δώσει κανείς τον καλύτερο εαυτό του; Για να νοιώσει ότι το γραφείο του είναι προέκταση του σπιτιού του και οι συνάδελφοί του προέκταση της οικογένειάς του; (όσο αυτό είναι δυνατό βεβαίως).

Οι εταιρείες δίνουν χιλιάδες ευρώ σε μπόνους, σε ταξίδια, σε συνέδρια, με απώτερο σκόπο την ενίσχυση της αφοσίωσης των εργαζομένων, όταν το δυνατότερο εργαλείο είναι ήδη στα χέρια τους και προσφέρεται, εντελώς δωρεάν:

Κάθε φορά που εντοπίζετε έναν Σύμβουλο ή Ομαδάρχη ο οποίος ασχολείται με τις κατάλληλες δραστηριότητες, ή επιτυγχάνει τα σωστά αποτελέσματα, ή επιδεικνύει τη δέουσα συμπεριφορά, πρέπει να το γιορτάζετε. Κάθε φορά που εντοπίζετε κάτι να γίνεται σωστά, π.χ. λήψη αξιόλογων συστάσεων, κλείσιμο «καλού» ραντεβού μέσω τηλεφώνου, επιτυχημένη παρουσίαση σε πελάτη, σύσταση ενός φέρελπι υποψήφιου συνεργάστη, γιορτάστε το.

Γιορτή σημαίνει απλά, “να το κάνετε θέμα”: Να το κοινοποιείτε στους υπόλοιπους Συμβούλους και στην Διοικητική ομάδα του γραφείου.

Να λέτε στον Συνεργάτη σας πόσο περήφανος αισθάνεσθε για την επιτυχία του και και να τον συγχαίρετε. Κατόπιν, να ενημερώνετε τουλάχιστον δύο άλλους μέσα στο υποκατάστημα για το κατόρθωμα του συγκεκριμένου ατόμου και να τους ζητάτε να τον συγχαρούν και εκείνοι την επόμενη φορά που θα “πέσουν πάνω του”,  στο γραφείο.

Η τεχνική αυτή, κάνει θαύματα.

Όσοι βάζουν την προσπάθεια και τον κόπο για να κάνουν αυτά που τους έχετε υποδείξει, αξίζει να αναγνωριστούν.

Οι Σύμβουλοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την απόρριψη. Τους λένε ‘όχι’ όταν επιχειρούν να βρουν ονόματα υποψηφίων πελατών,  “όχι” όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους, όταν ζητούν να κλείσουν ραντεβού, να υπογράψουν το συμβόλαιο, ακόμη και όταν ζητούν συστάσεις. Τα ‘όχι’ έρχονται με ρυθμό καταιγιστικό. Η εργασιακή καθημερινότητα τους βρίθει από «όχι».Δεν χρειάζονται να εισπράττουν άρνηση και από σας. Δυστυχώς, κάποιοι μάνατζερ είναι ιδιαιτέρως φειδωλοί στους επαίνους, αλλά πολύ…κουβαρντάδες στις επιπλήξεις. Ωστόσο ο νούμερο ένα, απαράβατος κανόνας για να είστε πετυχημένος μάνατζερ είναι να επαινείτε δημοσίως και να επιπλήττετε κατ’ ιδίαν. Όταν υπάρχει κόσμος γύρω, ακόμη και ένα μόνο άτομο, εσείς να παραμένετε θετικοί και επαινετικοί. Αν είστε υποχρεωμένοι να επιπλήξετε μια ολόκληρη ομάδα, τοποθετηθείτε γενικώς και μην στοχοποιήσετε κάποιον συγκεκριμένο. Μην επιλέξετε να επικρίνετε έναν, για το ατόπημα περισσοτέρων.

Το σημαντικότερο πράγμα στη δουλειά του μάνατζερ είναι κάθε φορά (δηλαδή κάθε μέρα) που οι συνεργάτες του σκοντάφτουν και πέφτουν (δηλαδή όταν η δουλειά τους δεν προχωρά), να τους βοηθάει να σηκωθούν, να ανασκουμπωθούν και να επιστρέψουν με κουράγιο στο καθήκον τους. Να καταφέρουν, παρά την τιτάνια δύναμη της απογοήτευσης που τους σπρώχνει…στο κενό, να σηκώσουν κεφάλι και να ξαναπιάσουν το ακουστικό. Η επιμονή, είναι άλλωστε το μεγαλύτερο προσόν αυτής της δουλειάς.

Ο έξυπνος μάνατζερ αναγνωρίζει και τιμά την επιτυχία, όποτε συμβαίνει.Η δημόσια αναγνώριση, ο έπαινος και άλλες συμβολικές πράξεις  ενεργοποιούν τον εργαζόμενο, τον σπρώχνουν να αποδόσει και τον κάνουν να αισθάνεται αφοσίωση και δέσμευση στους στόχους της εταιρείας.

Η αναγνώριση άλλωστε, είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι μετρά στο μυαλό του εργαζόμενου τόσο όσο και η παχυλή αμοιβή. Έχει δηλαδή την ίδια σημασία για εκείνον.

Η συναισθηματική ανάγκη για κύρος, για αυτοεκτίμηση, για ασφάλεια (ο επιβραβευμένος εργαζόμενος αισθάνεται και ασφαλής) είναι εξίσου σημαντική για έναν άνθρωπο που εργάζεται, όσο και τα χρήματα.

Από την άλλη, κάθε φορά που οι συνεργάτες σας μοιάζουν να πιστεύουν ότι είναι τέλειοι και φέρονται σα να είναι θεοί (όταν νομίζουν ότι όλα είναι ανθηρά και δεν υπάρχει λόγος να εργάζονται σκληρά), προσγειώστε τους στην πραγματικότητα και στην εργασία τους.

Βοηθήστε τους να αντιληφθούν ότι ο λόγος που είναι τώρα πετυχημένοι αποδεικνύει ότι συγκεντρώθηκαν στο σημαντικότερο πράγμα στη δική τους δουλειά, δηλαδή στη διαδικασία εξεύρεσης πελατών – που είναι και το μόνο στοιχείο της δουλειάς τους που μπορούν κάπως να ελέγξουν. Άπαξ, υπενθυμίστε τους, και διακόψουν την αναζήτηση υποψηφίων, τα συνεχή τηλεφωνήματα προκειμένου να κλείνουν συναντήσεις τότε, πολύ σύντομα, θα βρεθούν στο ναδίρ των πωλήσεων και της παραγωγής.

Αρχειοθήκη του Μάνατζερ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *