Skip to content

Αυτοκίνητο: Πρώτη φορά κάτω από το 20% η ετήσια παραγωγή

Του Νίκου Σακελλαρίου

  • Μάστιγα οι υποτιμολογήσεις για τον κλάδο αυτοκινήτου 
  • Κόπωση στους κλάδους υγείας 
  • 40% αύξηση στις ασφαλιστικές απάτες

Τα προβλήματα από την υποτιμολόγηση στον κλάδο αυτοκινήτου συνεχίζουν να πλήττουν την ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την ΕΑΕΕ για το 2018, ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου κατέγραψε μείωση παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 1,7% (στα 768,03 εκατ. Ευρώ) αποτελώντας το 19,6% της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής που διαμορφώθηκε στα 3,9 δισ. Ευρώ. 

Για πρώτη φορά ιστορικά, το μερίδιο ασφάλισης αυτοκινήτου υποχώρησε κάτω από το 20% επί του συνόλου της αγοράς, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις εταιρείες που βασίζονται στην ασφάλιση του αυτοκινήτου (τους λεγόμενους “αυτοκινητάδες”)

Συνεχίζονται οι μειώσεις τιμολογίων 

Η μείωση της παραγωγής στον κλάδο αυτοκινήτου ήρθε σε μία χρονιά που εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατά 40% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις παλαιότερες χρονιές της κρίσης.

Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος ότι εφ’ όσον πουλιούνται περισσότερα αυτοκίνητα πώς γίνεται να μειώνεται η παραγωγή. Ο λόγος είναι απλός. Οι εταιρείες συνεχίζουν την πολιτική υποτιμολογήσεων, ενώ έχουν αυξηθεί και τα μερίδια αγοράς των ΕΠΥ. Mε πρόχειρους υπολογισμούς, τα πρωτασφάλιστρα πρέπει να είναι μειωμένα κατά 15% περίπου εξαιτίας των μειωμένων τιμών ασφαλίστρων που δόθηκαν προς τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να καταρρίψουν δηλώσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς που αναφέρουν (σχεδόν εθιμοτυπικά) κάθε χρόνο ότι “έρχονται αυξήσεις ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο”. Δυστυχώς για την αγορά και φέτος οι “μεγάλοι” του κλάδου αυτοκινήτου προχώρησαν σε μειώσεις ασφαλίστρων παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ζημιές. Με δεδομένο ότι και τα αποτελέσματα επενδύσεων για το 2018 θα είναι αρνητικά, τα συνολικά αποτελέσματα χρήσης των ασφαλιστικών εταιρειών αναμένονται μειωμένα σε σχέση με το 2017 και ίσως και το 2016 όπως είχαμε γράψει παλαιότερα στο Underwriter. Το ερωτηματικό και οι ανησυχίες είναι εάν έχουν επηρεαστεί τα τεχνικά αποτελέσματα των εταιρειών.

Κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης της υγείας

Οι κλάδοι υγείας (απεικονίζονται από τους κλάδους Ατυχημάτων και ασθενειών στις Γενικές Ασφαλίσεις) εμφάνισαν μεν αύξηση σε σχέση με το 2017 (9,8% τα ατυχήματα και 13,9% οι ασθένειες), αλλά η αύξηση αυτή είναι σημαντικά υποδεέστερη με τους ρυθμούς αύξησης που είχαν τα προηγούμενα 3 χρόνια και άγγιζαν το 20% (ασθένειες). Η “κόπωση” στους ρυθμούς αύξησης των κλάδων υγείας αποδίδεται αφ’ ενός στη μείωση ζήτησης μετά από μία 5ετία μεγάλης ανόδου. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς τονίζουν ότι παρά το γεγονός ότι το κόστος νοσηλείας έχει αυξηθεί στις ιδιωτικές κλινικές εντούτοις οι ασφαλιστικές προτιμούν να μπουν και εδώ σε “μάχες χαρακωμάτων” με φθηνότερα τιμολόγια στην κατηγορία 30-50 ετών μειώνοντας αρκετά και τις καλύψεις. “Αν συνεχιστεί ο τιμολογιακός ανταγωνισμός και σ’ αυτήν την κατηγορία, τότε ίσως αρχίζουμε να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε”, μας δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας.

Πάνω από 40% είναι η αύξηση της ασφαλιστικής απάτης τα 2 τελευταία χρόνια σε σχέση με την αρχή της κρίσης 

Πλαστά συμβόλαια, υπερτιμολογήσεις από τα συνεργεία, ψευδείς καταγγελίες για κλοπές αυτοκινήτων, εικονικές απαγωγές, ελεγχόμενοι εμπρησμοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μικρής έκτασης είναι οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες για ασφαλιστικές απάτες των τελευταίων ετών που από τα στοιχεία των ασφαλιστικών και το αστυνομικό δελτίο καταγράφουν θεαματική αύξηση σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απάτες ξεσκεπάζονται από τις ασφαλιστικές και εάν δεν τα καταφέρουν να το αποδείξουν και οι ασφαλιστικές έχουν απλώς υπόνοιες, προσπαθούν να το οδηγήσουν το θέμα στα δικαστήρια έτσι ώστε είτε να καταρρεύσει το αίτημα της αποζημίωσης και να αποδειχθεί η απάτη είτε να χρονοτριβήσει έτσι ώστε να συγκεντρώσουν νέα στοιχεία.

Από τα νομικά τμήματα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων τονίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ασφαλιστικής απάτης είναι αυξημένος πάνω από 40% σε ετησιοποιημένη βάση την περίοδο 2017-2018 σε σχέση με την περίοδο 2010-2012. Σύμφωνα με έρευνες που παρουσίασε η ΕΑΕΕ σε ημερίδα για την ασφαλιστική απάτη το 2016 (στην οποία συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 22 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη της) διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αύξηση κατά 55% των εξακριβωμένων περιπτώσεων απάτης (από 2.318 περιπτώσεις το 2015 σε 3.583 το 2016). Η τάση για ασφαλιστικές απάτες είναι περαιτέρω ανοδική τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά τις δύσκολες οικονομικά και επιχειρηματικά περιόδους όταν οι επιχειρήσεις στερούνται πηγές χρηματοδότησης και όταν οι δουλειές τους δεν πηγαίνουν καλά.

Οι ασφαλιστικές απάτες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, περίπου το 5% του τζίρου των ασφαλίστρων παγκοσμίως διατίθεται για την πληρωμή ζημιών αυτής της κατηγορίας, που είτε ήταν εικονικές είτε υπερκοστολογημένες. όμως, έχουν γίνει και σημαντικά βήματα προόδου για την αντιμετώπισή της τόσο σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιριών, όπως η δημιουργία βάσης δεδομένων, κατηγοριοποίηση όσο και σε επίπεδο διωκτικών αρχών με αρκετές συλλήψεις ατόμων εμπλεκομένων σε ασφαλιστικές απάτες (επισκευαστών, δικηγόρων, πραγματογνωμόνων, διακανονιστών

Cyber Insurance: Για πρόληψη νέων φαινομένων απάτης

Η αύξηση της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας και δραστηριότητας οδηγεί στην ανάγκη δημιουργίας νέων δικτύων προστασίας και των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι υποκλοπές δεδομένων αποτελούν σύνθετο πρόβλημα ηλεκτρονικού εγκλήματος και (στο βαθμό που εντάσσεται στην ασφάλιση) και στην ασφαλιστική απάτη. Οι αντασφαλίσεις για τον κλάδο του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν αυξηθεί πάνω από 50% παγκοσμίως τα τελευταία 3 χρόνια σε σχέση με το παρελθόν.

Ειδικά bonus στους διαμεσολαβητές που καταγγέλλουν πλαστά συμβόλαια

Ο ρόλος της διαμεσολάβησης ειδικά στα πλαστά ασφαλιστήρια αποτελεί βασικό εργαλείο για την πάταξη των πλαστών συμβολαίων. Οι υγιείς επαγγελματίες της διαμεσολάβησης καλούνται να λειτουργήσουν ανιχνευτικά και να καταγγέλλουν τους κακούς συναδέλφους τους. Μάλιστα, πολλές ασφαλιστικές έχουν εντάξει μέσα στον Κανονισμό Πωλήσεων ειδικά bonus προκειμένου οι συνεργάτες τους να καταγγέλλουν φαινόμενα πλαστών συμβολαίων. Η λογική είναι ότι από τέτοια πλαστά συμβόλαια δε βλάπτεται μόνο η ασφαλιστική εταιρεία, αλλά και οι ίδιοι καθώς σε περίπτωση ατυχήματος θα δυσκολευτούν να βοηθήσουν την αποζημίωση στον πελάτη τους που δεν ευθύνεται για το ατύχημα ή να βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι για την πλαστότητα. Σε δεύτερη ανάγνωση, η ύπαρξη πλαστών ασφαλιστηρίων κακοχαρακτηρίζει τον κλάδο και διασύρει και τους καλούς επαγγελματίες. Βέβαια οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες της ασφάλισης στο σύνολό τους εκτιμούν ότι δεν μπορούν να γίνονται “ντετέκτιβ” γιατί αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας και της ίδιας της ασφαλιστικής εταιρείας.

Άλλοθι για καθυστερήσεις αποζημιώσεων

Ωστόσο, η αύξηση της ασφαλιστικής απάτης δε σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές πρέπει να το βρουν ως άλλοθι για να καθυστερούν πληρωμές αποζημιώσεων. Γιατί σύμφωνα με πολλές καταγγελίες προς την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος, οι αποζημιώσεις καθυστερούν από χρονικά διαστήματα που θέτει η νομοθεσία, συχνά απορρίπτονται και ακόμη συχνότερα δεν καταγγέλλονται από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι προτιμούν να περιμένουν στωικά , καθώς γνωρίζουν ότι εάν κινηθούν και καταγγείλουν την ασφαλιστική τους, τότε οι αποζημιώσεις τους θα μετατεθούν “στις καλένδες”.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *