Skip to content

Αύξηση στα UL 43% το πρώτο τρίμηνο φέτος

Τα unit linked και οι αστικές ευθυνες αυξάνουν την παραγωγή στις ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση της τελευταίας 2ετίας κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 2021 η εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Η αύξηση αυτή ήταν 8,1% και συγκρίνεται με το περυσινό α’ τρίμηνο όταν είχε αρχίσει στο τέλος Μαρτίου το πρώτο lockdown.

Η πιο θεαματική άνοδος στο α’ τρίμηνο 2021 είναι στον κλάδο ασφαλίσεων Ζωής με 14,3% στα 518,715 εκατ. Ευρώ μία αύξηση που προέρχεται κυρίως από τα προϊόντα Unit Linked (αυξημένα κατά 43,2%) και τις ασφαλίσεις κλασσικών προϊόντων ζωής (8,4%).  Η παραγωγή των Unit Linked προιόντων μόνο στο α’ τρίμηνο 2021  είναι σχεδόν όσο ολόκληρη η παραγωγή τους το 2019, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2020 παρουσιάζουν αύξηση κατά 75%!

Αιτία για την παρατεταμένη άνοδο των unit linked είναι τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα μετά και τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων (σήμερα η Alpha Bank ανακοίνωσε μέσο επιτόκιο καταθέσεων 0,01%) , η τάση για παραγωγή στα unit linked θα αυξηθεί περαιτέρω:

Στις Γενικές Ασφαλίσεις που εντάσσεται  (ως ατυχήματα και ασθένειες) ο κλάδος Υγείας , η αύξηση 10,2% στην παραγωγή α’ τριμήνου προέρχεται και από τις τιμολογιακές αυξήσεις που έρχονται από το 2020 αλλά και από (μικρή) αύξηση νέας παραγωγής. Ο κλάδος υγειας μετά την πανδημία βρίσκεται σε μετεξέλιξη και θα εμφανιστεί με σημαντικές αλλαγές το 2021 και 2022.

Στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου η υποχώρηση παραγωγής περιορίστηκε στο α’ τρίμηνο 2021 στο -3,9% προερχόμενη κυρίως από την πίεση που δημιούργησαν τα παρατεταμένα lockdowns στη νέα παραγωγή αλλά και στις ανανεώσεις παλαιών συμβολαίων.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο κλάδος πυρός (0,7%) όπου και εδώ εμφανίζεται τιμολογιακός ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες μετά και από τα φυσικά φαινόμενα του 2020. Σημαντική άνοδο σε νέα παραγωγή εμφανίζουν οι Γενικές Αστικές Ευθύνες (11,2%) ένας ασφαλιστικός κλάδος με πολλές προεκτάσεις και μελλοντικές προοπτικές.  Τέλος, οι μικρο-ασφαλίσεις που πουλουνται μέσω bankassurance ως χρηματικές απώλειες δείχνουν ανοδική τάση (14,9%). Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κατέγραψαν συνολική άνοδο +10,1%:

Συμπερασματικά , η ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο παραγωγής κράτησε το α’ τρίμηνο αλλά θα πρέπει να δούμε και πως διαμορφώνονται οι δείκτες ζημιών σε καίριους κλάδους όπως το αυτοκίνητο και η υγεία προκειμένου να δούμε εάν οι ασφαλιστικές θα έχουν ανάπτυξη το α’ εξάμηνο 2021.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *