Αύξηση στα UL 43% το πρώτο τρίμηνο φέτος

29 Απριλίου 2021

Τα unit linked και οι αστικές ευθυνες αυξάνουν την παραγωγή στις ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση της τελευταίας 2ετίας κατέγραψε στο α’ τρίμηνο 2021 η εγχώρια ασφαλιστική αγορά. Η αύξηση αυτή ήταν 8,1% και συγκρίνεται με το περυσινό α’ τρίμηνο όταν είχε αρχίσει στο τέλος Μαρτίου το πρώτο lockdown.

Η πιο θεαματική άνοδος στο α’ τρίμηνο 2021 είναι στον κλάδο ασφαλίσεων Ζωής με 14,3% στα 518,715 εκατ. Ευρώ μία αύξηση που προέρχεται κυρίως από τα προϊόντα Unit Linked (αυξημένα κατά 43,2%) και τις ασφαλίσεις κλασσικών προϊόντων ζωής (8,4%).  Η παραγωγή των Unit Linked προιόντων μόνο στο α’ τρίμηνο 2021  είναι σχεδόν όσο ολόκληρη η παραγωγή τους το 2019, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2020 παρουσιάζουν αύξηση κατά 75%!

Αιτία για την παρατεταμένη άνοδο των unit linked είναι τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Μάλιστα μετά και τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων (σήμερα η Alpha Bank ανακοίνωσε μέσο επιτόκιο καταθέσεων 0,01%) , η τάση για παραγωγή στα unit linked θα αυξηθεί περαιτέρω:

Στις Γενικές Ασφαλίσεις που εντάσσεται  (ως ατυχήματα και ασθένειες) ο κλάδος Υγείας , η αύξηση 10,2% στην παραγωγή α’ τριμήνου προέρχεται και από τις τιμολογιακές αυξήσεις που έρχονται από το 2020 αλλά και από (μικρή) αύξηση νέας παραγωγής. Ο κλάδος υγειας μετά την πανδημία βρίσκεται σε μετεξέλιξη και θα εμφανιστεί με σημαντικές αλλαγές το 2021 και 2022.

Στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου η υποχώρηση παραγωγής περιορίστηκε στο α’ τρίμηνο 2021 στο -3,9% προερχόμενη κυρίως από την πίεση που δημιούργησαν τα παρατεταμένα lockdowns στη νέα παραγωγή αλλά και στις ανανεώσεις παλαιών συμβολαίων.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο κλάδος πυρός (0,7%) όπου και εδώ εμφανίζεται τιμολογιακός ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες μετά και από τα φυσικά φαινόμενα του 2020. Σημαντική άνοδο σε νέα παραγωγή εμφανίζουν οι Γενικές Αστικές Ευθύνες (11,2%) ένας ασφαλιστικός κλάδος με πολλές προεκτάσεις και μελλοντικές προοπτικές.  Τέλος, οι μικρο-ασφαλίσεις που πουλουνται μέσω bankassurance ως χρηματικές απώλειες δείχνουν ανοδική τάση (14,9%). Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κατέγραψαν συνολική άνοδο +10,1%:

Συμπερασματικά , η ασφαλιστική αγορά σε επίπεδο παραγωγής κράτησε το α’ τρίμηνο αλλά θα πρέπει να δούμε και πως διαμορφώνονται οι δείκτες ζημιών σε καίριους κλάδους όπως το αυτοκίνητο και η υγεία προκειμένου να δούμε εάν οι ασφαλιστικές θα έχουν ανάπτυξη το α’ εξάμηνο 2021.

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Η ασφαλιστικη αγορά με το βλέμμα στο μέλλον

Με θέμα “Η ασφαλιστική αγορά με το βλέμμα στο μέλλον” θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, το Insurance Conference 2021, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τη χρησιμότητα και συμβολή της...

Close