"Βαριά τα κόστη του Solvency II" λένε τώρα στην Ευρώπη

19 Σεπτεμβρίου 2016

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο όρισε εξεταστική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθεί πόσο κόστισε στην Βρετανική ασφαλιστική βιομηχανία η εφαρμογή του  Solvency II, αν άξιζε τελικά τα λεφτά της και ποιές από τις μεταρρυθμίσεις που προέβαλε ήταν τελικά απαραίτητο να γίνουν!

Παράλληλα, έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Swiss Re* καταλήγει ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων δυσκολεύει τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιρειών και ενδεχομένως να τις περιορίσει ως προς τις καλύψεις που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ή να τις υποχρεώσει σε περαιτέρω αυξήσεις στα ασφάλιστρα!

Περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι κόστισε στη Βρετανία η εισαγωγή του Solvency II.  Οι βρετανοί, απελευθερωμένοι να συζητήσουν πλέον ανοιχτά τα υπέρ και τα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγουν ευρεία σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, παιδί της οποίας είναι και η εν λόγω εξεταστική επιτροπή.

mayk_bureaucracyΜέλη της επιτροπής ισχυρίζονται τώρα ότι η εφαρμογή του Solvency συνολικά μπορεί να κόστισε ακόμη και δισεκατομμύρια στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εποπτικές αρχές. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ είναι "σοκαριστική" είπαν στους Financial Times, με αποτέλεσμα, όπως πράγματι συνέβη, ο διάλογος για τις μεταρρυθμίσεις - πολλές από τις οποίες έπρεπε να είχαν γίνει άμεσα - να κρατήσει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά δέκα ολόκληρα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. "Η εισαγωγή του Solvency II πρέπει να διδάσκεται ως ο πιο άθλιος τρόπος για να εισάγει κανείς ένα νέο νόμο" είπαν χαρακτηριστικά...

Έτσι, τα ερωτήματα που σιγά σιγά ακούγονται όλο και συχνότερα είναι του τύπου “άξιζε άραγε όλο αυτό τον κόπο και το χρήμα; Μήπως θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα”;

Η Swiss Re πάντως ισχυρίζεται πώς οι εταιρείες θα πρέπει να εφεύρουν νέες λύσεις για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, οι αντασφαλιστές θα πρέπει ίσως να αναπροσαρμόσουν την διαδικασία εκτίμησης κινδύνου στα νέα δεδομένα: να προσφέρουν πιο ευέλικτη, εξειδικευμένη "ανά περίπτωση" κάλυψη, όσο αυτό είναι δυνατό,  κάτι που ίσως μετριάσει τα κόστη από την εφαρμογή των νέων κανόνων.

*Sigma report: Strategic Reinsurance and Insurance: The Increasing Trend of Customised Solutions

Underwriter Editors

Η συντακτική ομάδα του Underwriter επεξεργάζεται καθημερινά τα δεδομένα της ασφαλιστικής βιομηχανίας και τα παρουσιάζει με τον χαρακτηριστικό της τρόπο: Πρακτικά, Περιεκτικά και επί της Ουσίας.

Underwriter.gr - Το δεξί χέρι του ασφαλιστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:
Για να προωθήσετε την καριέρα σας, γνωριστείτε με το αφεντικό του...αφεντικού σας

Η σχέση που έχετε με τον προϊστάμενο ή τον διευθυντή σας είναι φυσικά καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα επιτυχία σας....

Close